Un studiu recent a descoperit ca asocierea dietei mediteraneene – care este bogata in peste, nuci si ulei de masline – si aportul de suplimente cu omega 3 a ajutat la vindecarea pielii persoanelor care se confruntau cu acnee usoara pana la moderata.
Cercetatorii de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen, Germania, au studiat aceasta combinatie in cazul a 60 de persoane care au urmat dieta si au luat zilnic suplimente cu omega 3.
Persoanele care au avut un nivel mai ridicat de omega 3, o grasime sanatoasa care a fost masurata in sangele participantilor, au avut o imbunatatire semnificativa in privinta acneei comparativ cu cei care au avut un nivel de omega 3 sub pragul recomandat.
Secretul unei pieli mai curate, fara cosuri si imperfectiuni, potrivit cercetatorilor, a fost omega 3 sub forma alimentelor care fac parte din dieta mediteraneana si a suplimentelor.
Omega 3 mentine integritatea structurala a celulelor din corp si reduce inflamatia, o cauza importanta a acneei
Acesti acizi grasi sanatosi mentin integritatea structurala a celulelor din corp si pot reduce inflamatia, o cauza importanta a acneei.
In ciuda importantei sale pentru sanatatea celulara, aproximativ 68% dintre adulti si 98% dintre copiii din Statele Unite nu consuma suficient omega 3 pentru a atinge pragul nevoii nutritionale pentru acest nutrient esential, potrivit US Dietary Guidelines, citat de Daily Mail.
Desi oamenii isi pot procura omega 3 din alimente precum somon, nuci sau ulei de masline, exista si numeroase suplimente accesibile cu omega 3.
Dintre cei 60 de participanti la noul studiu publicat in Jurnalul pentru Dermatologie Cosmetica, 93,3% dintre ei aveau deficienta de omega 3 la inceputul studiului. Severitatea acneei s-a redus semnificativ in cazul celor care au ajuns la un nivel adecvat de omega 3 in sange in timpul studiului.
Doza zilnica recomanda de omega 3 este de 450-500 miligrame, potrivit The Dietary Guidelines din Statele Unite.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca adoptarea dietei mediteraneene, impreuna cu un supliment de omega 3, ar putea reduce atat leziunile inflamatorii, cat si cele neinflamatorii de la nivelul pielii.
„Schimbari ale stilului de viata, inclusiv ale dietei, nu ar trebui sa fie considerate in opozitie cu prescrierea de medicamente, ci mai mult ca pe un adjuvant in orice tratament modern pentru acnee”, a declarat Dr. Anne Guertler, co-autor al studiului si profesor din cadrul Universitatii Ludwig Maximilian din Munchen.
Exista trei tipuri principale de acizi grasi omega 3: EPA, DHA si ALA. EPA este omega 3 marin, pentru ca se gaseste in peste, la fel si DHA. Cele mai bune surse de EPA si DHA sunt somonul, macroul, sardinele si uleiul din ficat de cod.
Pe de alta parte, ALA se gaseste in special in uleiurile folosite la gatit in tarile mediteraneene, precum ulei de masline si de rapita, dar si in nuci, seminte, fasole, seminte de chia si spanac.
Acneea este de obicei o afectiune inflamatorie, iar acizii grasi omega 3 DHA si EPA sunt in mod special eficienti in reducerea inflamatiei din corp.
Omega 3 poate sa imbunatateasca si bariera de protectie a pielii si sa-i mentina hidratarea, precum si sa regleze productia de sebum, substanta uleioasa produsa in mod natural de piele care poate sa duca la blocarea porilor si la aparitia cosurilor.
Dieta mediteraneana este compusa in mare parte din alimente bogate in omega 3
Pe langa faptul ca poate sa scada riscul de afectiuni cardiace, obezitate si dementa, are efect protector impotriva accidentelor vasculare si poate prelungi durata de viata.
Nucile, somonul, semintele de in, sardinele si uleiul de masline se numara printre alimentele de baza ale acestei diete recomandate adesea de medici.
Dieta, care a fost prima data analizata si recomandata la jumatatea secolului 20, este bazata pe alimentatia din tarile care marginesc Marea Mediterana, imprumutand traditii culinare din Spania, Italia, Grecia, Maroc, printre altele. Oamenii de stiinta au observat ca locuitorii din aceste zone aveau un risc mult mai mic de a dezvolta afectiuni cardiace si boli cronice.
Pe langa aportul ridicat de legume, leguminoase si fructe, in cadrul acestui regim alimentar este redus consumul de carne rosie.
Doua zone din bazinul Marii Mediterane, care urmeaza in mod traditional acest regim alimentar, sunt cunoscute ca zone albastre, in care oamenii depasesc in mod constant varsta de 100 de ani.
Foto: Instagram/cristinahudacov