Un lucru extrem de important pe care l-am invatat este acela de a nu uita sa imi aloc fonduri speciale si pentru acele lucruri care ma fac fericita – practic, sa imi creez un buget pentru distractie. Stiu ca daca nu am grija de mine, ajung sa sufar consecinte serioase, precum burnout sau o calitate scazuta a vietii. Iar in zilele noastre este extrem de important sa avem grija de noi si sa ne oferim lucrurile care ne fac fericite. Cu toate acestea, am ajuns sa constant ca bugetul pentru distractie creste semnificativ pe parcursul verii. Este firesc, deoarece petrec mai mult timp afara decat in mod normal. Iata ce fac pentru a-mi gestiona cu succes toate cheltuielile!
Ce presupune bugetul pentru distractie?
Aceasta categorie din bugetul meu ma ajuta sa am resursele necesare pentru a ma bucura de activitati precum o iesire la cinema, o cina in oras cu prietenii, o mini escapada de weekend, un nou hobby sau mersul la piscina. Iar aceasta categorie de buget chiar ma ajuta sa imi gasesc echilibrul intre acele “obligatii financiare” pe care le am si banii pe care ii investesc in mine.
Alocarea constienta a fondurilor
Prin alocarea constienta a fondurilor catre anumite activitati, iti poti planifica in avans activitatile si ajungi sa ai o plasa de siguranta, astfel incat sa nu iti faci griji “de unde poti face rost de bani” atunci cand prietenii te invita sa dai o fuga la munte in weekend. Practic, iti dezvolti un cadru financiar sanatos care iti sustine atat fericirea pe termen scurt, cat si obiectivele tale financiare pe termen lung.
Secretul? Prioritizarea! Gandeste-te care sunt acele activitati care iti aduc cu adevarat bucurie si te ajuta sa eviti rutina si sa scapi de stres. Poate ca nu iti place neaparat sa faci gratar in weekend. Dar poate ca adori sa participi la festivaluri sau sa mergi la piscina. Investeste in acele lucruri care iti imbogatesc cu adevarat viata si te ajuta sa simti ca traiesti, nu doar ca supravietuiesti.
Ajustarea regulata
Verifica intotdeauna bugetul pe care il ai si realizeaza ajustari in consecinta. Asa cum ti-am relatat si la inceputul acestui articol, exista momente in care bugetul pentru distractie poate creste semnficativ (de exemplu, in sezonul estival). Circumstantele si interesele tale se pot, de asemenea, schimba de-a lungul timpului. Observa-ti aceste comportamente si ia decizii informate astfel incat sa iti aloci resursele cat mai bine posibil. Fii deschisa la oportunitati si asuma-ti faptul ca vor exista si momente in care vei face compromisuri.
Bugetul pentru distractie nu este echivalent cu sume cheltuite necugetat
Bugetul pentru distractie nu presupune cheltuieli excesive, ci o planificare astfel incat sa simti ca te bucuri de viata cu adevarat. Practic, este vorba despre un plan financiar cat se poate de echilibrat, mai ales atunci cand ai si un fond de urgenta sau chiar si un fond de rezerva, despre care vom discuta intr-un articol viitor.
Foto: freepik.com