Pune-ti finantele in ordine: fondul de rezerva versus fondul de urgenta

1
De Alice Papuc
19 aug. 2024

Tu ai un fond de rezerva care sa-ti vina in ajutor in perioadele dificile?

In timp ce fondul de urgenta reprezinta un subiect adesea abordat (inclusiv de mine), fondul de rezerva ajunge sa fie, de cele mai multe ori, neglijat. Afla ce este acest fond de rezerva si de ce consider ca este necesar sa ai cel putin unul.

Ce reprezinta fondul de rezerva?

Fondul de rezerva reprezinta o categorie speciala a bugetului/un fond de economii special pentru acele cheltuieli relativ semnificative, dar nu tocmai regulate. In aceasta categorie poate fi inclusa o vacanta la care visezi, o asigurare necesara sau intretinerea/schimbarea masinii tale. Practic, economisesti in mod constant o anumita suma de bani pentru un obiectiv pe care il ai, astfel incat sa eviti sa fii luata prin suprindere atunci cand vine vara si iti doresti sa pleci in concediu. Astfel, anticipezi situatii si previi ca aceste cheltuieli sa iti afecteze in mod semnificativ bugetul.

Cum iti poti crea un fond de rezerva?

In primul rand, fa-ti o lista cu acele cheltuieli neregulate pe care le-ai putea anticipa pe parcursul unui an (din nou, vacanta este un bun exemplu). Stabileste o suma rezonabila pe care esti dispusa sa o aloci pentru aceste cheltuieli.

Gandeste-te cat de des vei avea nevoie de aceste sume. De exemplu, daca este vorba despre o suma pe care o achiti anual, imparte suma totala la 12, astfel incat sa stabilesti cat trebuie sa strangi lunar pentru obiectivul tau. Asa iti realizezi un “program” de contributii.

Nu uita sa-ti deschizi un cont separat pentru acest fond de rezerva (sau chiar mai multe conturi daca vrei sa separi obiectivele/economiile pe care le faci). Astfel, vei putea tine cont de cat de mult ai reusi sa economisesti si nu vei recurge la acei bani decat atunci cand trebuie sa-ti indeplinesti obiectivul/sa achiti respectiva suma. Asigura-te ca este un cont pe care il poti accesa cu usurinta atunci cand ai nevoie de el.

Poti, de asemenea, sa-ti automatizezi plata pentru acel cont separat, astfel incat banii din contul tau principal sa fie redirectionati catre fondul de rezerva, fara ca tu sa depui niciun efort in acest sens. Te “obligi” sa economisesti in mod constant acei bani, ceea ce pentru mine functioneaza perfect, deoarece nu-mi gasesc diverse scuze. Banii sunt deja acolo, totul devenind o cheltuiala “obligatorie”.

Foloseste-te de fondul de rezerva doar atunci cand este necesar

Foloseste-te de aceste fonduri doar atunci cand ajungi sa-ti indeplinesti obiectivul, nu atunci cand ai gasit o noua rochie deosebita in magazine. Fii disciplinata si lucreaza pentru ceea ce iti doresti.

De asemenea, asigura-te ca iti reinnoiesti fondul dupa ce ai realizat cheltuiala, astfel incat sa dispui intotdeauna de un anumit buget pentru o cheltuiala de o asemenea natura.

Foto: depositphotos.com