Primul zbor lung: cum sa te odihnesti pe avion si sa eviti tulburarile de somn

1
De Alice Papuc
21 iul. 2024

Primul zbor lung poate fi usor intimidant, dar pregatirile corespunzatoare te vor ajuta sa te relaxezi si sa te bucuri de un somn odihnitor.

Urmeaza primul zbor lung si esti ingrijorata de cum te vei descurca cu somnul? Este adevarat, zborurile lungi pot fi obositoare si iti pot perturba ritmul somn-veghe, dar exista anumite metode care te pot ajuta sa te odihnesti si sa minimizezi tulburarile de somn. Iata care sunt recomandarile mele pentru a nu te stresa cu somnul atunci cand vine vorba despre un zbor lung!

Alege locul potrivit

Desi am fost sceptica legat de acest aspect, alegerea locului in avion poate face o mare diferenta in ceea ce priveste confortul si calitatea somnului. Eu iti recomand sa optezi intotdeauna pentru un loc la fereastra, astfel incat sa eviti deranjul cauzat de ceilalti pasageri care trebuie sa se ridice.

De asemenea, evita, pe cat posibil, locurile din apropierea toaletei. Acestea pot fi zgomotoase si aglomerate, ceea ce iti va perturba somnul.

Pregateste-te pentru somn

Pregatirea pentru somn este esentiala pentru a te odihni bine pe durata zborului, iar aceasta incepe inca de acasa. Asigura-te ca porti haine lejere si imbraca-te in straturi, astfel incat sa te poti adapta in functie de temperaturile variabile din avion.

De asemenea, ai grija sa iti impachetezi propriul kit pentru somn. Acesta poate include o perna de calatorie, o masca pentru ochi si dopuri pentru urechi sau casti cu functie de anulare a zgomotului. Castile te pot ajuta si sa asculti muzica relaxanta, ASMR-uri sau podcastul tau preferat.

Hidrateaza-te corespunzator

Deshidratarea este un risc comun in timpul zborurilor lungi, iar aceasta poate afecta calitatea somnului. Bea multa apa, chiar si atunci cand nu simti neaparat ca iti este sete si evita bauturile alcoolice si cafeaua, deoarece acestea pot contribui la deshidratare si pot impacta negativ somnul.

De asemenea, eu iti recomand sa folosesti si o crema hidratanta, deoarece pielea ta poate deveni uscata de la aerul conditionat, ceea ce iti va crea disconfort.

Adapteaza-te la fusul orar

Un aspect important al zborurilor lungi este adaptarea la noul fus orar. Pentru a face cat mai usoara aceasta tranzitie, este recomandat sa te expui la lumina naturala cand ajungi la destinatie. Petrece cat mai mult timp in aer liber pentru a-ti regla ceasul biologic si evita somnul prelungit pe timpul zilei. Practic, daca ajungi la destinatie in timpul zilei, trebuie sa incerci sa stai treaza pana la ora locala de culcare pentru a te adapta mai usor.

Miscare usoara

Orele lungi petrecute in avion pot afecta circulatia sangelui, astfel ca este recomandat sa faci putina miscare. Din cand in cand, ridica-te si plimba-te pe culoar. De asemenea, foloseste cirapi de compresie, care previn umflarea picioarelor.

Sa te odihnesti este productiv: ce spun psihologii despre arta relaxarii intr-o lume tot mai stresanta

Suplimente de melatonina

Daca este necesar, poti lua melatonina pentru a-ti ajuta corpul sa se adapteze mai usor la noul fus orar. Consulta-te cu medicul tau inainte de a incepe orice supliment.

Foto: depositphotos.com