Cat de sigure sunt tampoanele? Un nou studiu, primul de acest tip, a descoperit prezenta metalelor grele in compozitia lor

1
De Georgiana Dorobantu
18 iul. 2024

In cadrul unui studiu recent care a examinat compozitia tampoanelor, cercetatorii au gasit in aceste produse de igiena metale grele, toxice pentru organism, precum plumb sau arsenic.

Tampoanele se numara printre cele mai populare produse folosite in timpul menstruatiei la nivel global. Exista din anii 1930 si sunt in continuare o optiune preferata de pana la 80% dintre femeile din intreaga lume.

Cu toate acestea, s-au realizat foarte putine investigatii pentru a descoperi posibile substante care contamineaza tampoanele si care ar putea fi un risc asupra sanatatii. Insa noul studiu le poate face pe multe femei care le folosesc sa se intrebe daca sunt cu adevarat sigure.

Cercetarea recenta realizata la Universitatea Berkeley a decoperit ca multe dintre tampoanele de pe piata, inclusiv cele organice si non-organice, pot contine metale toxice, precum plumb sau arsenic. Oamenii de stiinta au analizat branduri de tampoane vandute in Statele Unite si in Europa.

„Unele tampoane aveau o concentratie mai mare a unui metal si mai scazuta a altuia”, a declarat pentru Today Dr. Jenni A. Shearston, coordonatorul studiului. „Nu a existat un tampon anume pe care l-am testat si care sa fi avut o concentratie scazuta a tuturor acestor metale”, a mai spus specialista.

Ea a dezvaluit ca a inceput sa analizeze tampoanele dupa ce a descoperit impreuna cu colegii ei ca exista foarte putine informatii despre compozitia lor in literatura stiintifica.

Este primul studiu care analizeaza compozitia tampoanelor

„In mod istoric a existat acest tabu cu privire la menstruatie. Iar asta are un impact nu numai la nivel social. Afecteaza si cercetarea stiintifica si cred ca este unul dintre motivele pentru care nu avem atat de multe studii efectuate asupra produselor menstruale”, considera Dr. Shearston.

Medicul Mitchell Kramer, seful departamentul de obstetrica si ginecologie din cadrul spitalului Huntington Northwell Health din New York, SUA, a declarat pentru publicatia citata ca acest studiu este unul „revolutionar” si arata necesitatea ca producatorii de tampoane sa-si testeze mai bine produsele.

„In mod clar este nevoie de o evaluare mai atenta. Cred ca poate avea un impact semnificativ asupra modului in care sunt produse tampoanele si efectul lor asupra celor care le folosesc”, spune Kramer.

Nu se stie care ar putea fi impactul asupra sanatatii

In prezent, nu se stie care ar putea fi impactul asupra sanatatii, daca exista unul, al folosirii tampoanelor ce contin aceste metale.

Desi vaginul poate absorbi diferite substante, precum medicamentele, sunt necesare mai multe studii pentru a intelege daca absoarbe astfel de metale intr-un mod similar, spune medicul ginecolog.

Shearston, coordonatoarea studiului, spune ca in urma studiului nu s-a analizat daca aceste metale grele ies din tampoane in timpul folosii acestora.

„Am testat doar daca aceste metale sunt prezente sau nu in tampoane. Nu stim daca ies din ele in timpul folosirii”, declara specialista.

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat 30 de tipuri diferite de tampoane, de la 14 branduri, pentru a stabili nivelul de metale din tampoane. Au descoperit „concentratii masurabile” din toate cele 16 metale pe care le-au cautat – inclusiv unele toxice asa cum sunt plumbul si arsenicul – in toate tampoanele testate.

Insa cercetarea nu a ajuns la concluzia ca tampoanele testate sau altele de pe piata nu sunt sigure. Shearston spera ca oamenii sa nu se „panicheze” in urma studiului.

Sunt necesare mai multe studii despre menstruatie si produse menstruale, spun specialistii

„Avem nevoie de mai multe informatii. Vreau sa incurajez oamenii sa sustina mai mult cercetarea si sa puna mai multe intrebari despre asta, pentru a transforma studiile asupra produselor menstruale si asupra menstruatiei intr-o prioritate”, declara Jenni Shearston.

„Oamenii nu trebuie sa se panicheze”, spune Kramer. „Nu am stabilit ca aceste produse sunt periculoase sau duc la imbolnavirea grava a oamenilor. Nu cred ca este cazul. Consider ca nivelul acestor metale grele este foarte mic”, adauga medicul ginecolog.

In comunicatul de presa in care au fost anuntate rezultatele se mentioneza ca „nu este clar daca metalele detectate de acest studiu contribuie la efecte negative asupra sanatatii”. Shearston spune ca ea si colegii sai investigheaza in prezent daca „metalele pot iesi din tampoane”.

„Facem un experiment de lesiere [n.r. extragerea substantelor cu ajutorul unui solvent]”. „De asemenea, testam tampoanele, exact aceleasi produse, pentru prezenta altor substanta chimice”, mai spune specialista.

Specialistii mai spun ca, in medie, cantitatea de plumb descoperita in tampoane a fost foarte mica si cu mult mai mica decat este considerat ingrijorator in alimente sau apa. „Asta nu neaga descoperirile studiului, dar este o perspectiva importanta atunci cand oamenii decid daca vor sau nu sa foloseasca in continuare tampoane”, declara medicul ginecolog Jennifer Lincoln.

Potrivit Refinery29, cercetatorii considera ca metalele ar putea ajunge in tampoane prin intermediul bumbacului contaminat sau unele metale ar putea fi adaugate intentionat in timpul procesului de productie pentru a albi materialele sau ca agenti antibacterieni, de exemplu.

Sunt tampoanele organice mai sigure?

Toate tampoanele testate contineau intr-o oarecare masura metale toxice, inclusiv cele care sustineau ca sunt „non-toxice” si organice. De fapt, acestea contineau mai mult arsenic decat tampoanele conventionale.

„Sper ca asta sa le demonstreze oamenilor ca organic nu inseamna neaparat mai bun, in special in privinta produselor pentru menstruatie”, spune Dr. Lincoln.

„Acest studiu nu ar trebui sa fie motivul pentru care toate ne aruncam tampoanele imediat, dar este important ca oamenii sa decida in cunostinta de cauza”, mai spune medicul.

Foto: depositphotos.com