5 semne ca prietena ta este geloasa pe viata pe care o ai

1
De Alice Papuc
10 aug. 2024

Ai auzit vreodata de despartirea de o prietena toxica?

Fiecare prietenie presupune si momente tensionate, dar ce faci cand prietena ta nu iti vrea cu adevarat binele? Ce faci cand prietena ta este geloasa pe viata pe care o ai, pe realizarile tale, pe tot ceea ce ti se intampla bun? Ajungi sa suferi din cauza ei, sa nu te mai simti confortabila in relatia dintre voi si sa devii chiar anxioasa. Acesta este momentul cand trebuie sa inveti sa spui “Stop” si sa te alegi pe tine insati. Iata 5 semne ca ai o prietena geloasa si ca relatia dintre voi devine una toxica!

Prietena ta iti minimizeaza succesul

Daca prietena ta minimizeaza realizarile tale sau incearca sa le banalizeze, acesta poate fi un semn clar de gelozie. In loc sa se bucure pentru tine, ea ar putea sa faca comentarii de genul „Nu e mare lucru” sau „Oricine ar fi putut sa faca asta”. Nu se bucura pentru tine, dispare atunci cand ai nevoie de ea sau chiar face glume pe seama fericirii tale.

Cum sa abordezi aceasta situatie:

Incearca sa ai o discutie deschisa cu ea despre cum te fac aceste comentarii sa te simti. Daca este o prietena adevarata, va incerca sa inteleaga si sa-si schimbe comportamentul.

Competitivitate excesiva

O prietena geloasa poate incerca sa te intreaca in orice situatie, chiar si in cele mai nesemnificative aspecte ale vietii. Ea ar putea sa-si compare constant realizarile cu ale tale si sa incerce sa demonstreze ca este mai buna.

Mai mult decat atat, prietena geloasa va incerca sa te domine, sa te izoleze si sa iti distruga increderea in sine, totul pentru ca ea sa fie cea care castiga.

Cum sa abordezi aceasta situatie:

E important sa-i reamintesti ca prietenia nu este o competitie. Evidentiaza aspectele unice ale relatiei voastre si aminteste-i ca succesul uneia nu diminueaza valoarea celeilalte, ba dimpotriva.

Schimbari in comportament

Prietena ta poate deveni distanta sau ostila fara un motiv evident. Daca observi schimbari in comportamentul ei, cum ar fi evitarea interactiunilor sau raspunsuri scurte si seci, aceasta ar putea fi o manifestare a geloziei.

Cum sa abordezi aceasta situatie:

Abordeaza subiectul cu tact si intreab-o daca este ceva ce o deranjeaza. Fii pregatita sa asculti si sa intelegi perspectiva ei.

Critici mascate in “glume”

Prietena ta poate face comentarii critice si rautacioase sub forma de glume. Aceste „glume” sunt adesea menite sa te faca sa te simti nesigura sau inferioara. Desi pot parea inofensive la prima vedere, ele ascund adesea o gelozie profunda.

Cum sa abordezi aceasta situatie:

Nu ezita sa-i spui ca aceste comentarii te ranesc. Daca este o prietena adevarata, va intelege si va incerca sa-si schimbe atitudinea.

Despartirea de cea mai buna prietena, mai dureroasa decat despartirea de iubit?

Izolarea de alte prietenii

Daca prietena ta incearca sa te izoleze de alte relatii de prietenie, sa iti acapareze tot timpul liber si sa creeze o relatie de co-dependenta intre voi, acesta este un semn de insecuritate si gelozie. Ea poate incerca sa controleze cu cine iti petreci timpul, pentru a ramane singura ta sursa de suport.

Cum sa abordezi aceasta situatie:

Este esential sa stabilesti limite clare si sa mentii un echilibru sanatos in toate relatiile tale de prietenie. In cazul in care prietena ta nu poate respecta aceste limite, relatia de prietenie este una toxica.

Foto: freepik.com