“Underconsumption core”, cel mai nou trend de pe TikTok, iti ofera o noua perspectiva asupra finantelor tale

1
De Alice Papuc
29 iul. 2024

Underconsumption core devine un trend precum o gura de aer proaspat, punand accentul pe acele lucruri pe care chiar le folosesti, astfel incat tu sa nu mai cumperi anumite lucruri doar pentru ca le-ai vazut pe social media.

Exista o sansa ca obiceiurile tale de cumparare sa fie influentate, intr-o anumita masura, si de ceea ce vezi in mediul online. Pur si simplu, este ceva ce facem noi, ca oameni – recomandam idei, produse si locuri unii altora. Iar social media ne tine mai conectati ca oricand si ne ajuta sa vedem ce recomanda / ce prefera oamenii din jurul nostru.

Cu toate acestea, exista si oameni care incep sa se revolte ideii de a avea un trai care pune accentul pe lucrurile materiale, in care sa agonisim cat mai mult si ajungem sa avem sertare pline de produse de machiaj, dulapuri incarcate de haine pe care nu le purtam niciodata sau o camara cu alimente pe care ajungem sa nu le consumam. Astfel, a luat nastere “underconsumption core”, un trend de pe TikTok pe care incep sa il apreciez din ce in ce mai mult.

@lilianalopez_14

seeing this become a topic makes me so happy #underconsumption

♬ vibey birds of a feather – Jordan Greenwald

Ce presupune acest “underconsumption core”?

“Underconsumption core” se concentreaza pe cumpararea lucrurilor cu un scop precis. Fie ca este vorba de achizitionarea hainelor din magazinele second-hand sau de utilizarea articolelor pe care le ai deja sau le-ai mostenit de la familia ta, oamenii isi arata cu mandrie traiul (in anumite aspecte) minimalist. Nu ai nevoie de 5 lumanari parfumate in acelasi timp, nici de 3 perii de par sau de 20 de cani de cafea pe care nu le vei folosi niciodata. Si nu, nu totul trebuie sa urmeze o anumita “estetica”.

Practic, videoclipurile de pe TikTok infatiseaza utilizatorii folosind aceleasi 5 pahare pe care le au deja de multi ani, purtand cu mandrie anumite haine pentru mai mult de 3 ani, folosind acelasi uscator de par pe care l-au primit de la familie sau prezentandu-si piese de mobilier achizitionate de pe Facebook Marketplace.

Bugetul pentru distractie – cum iti gasesti echilibrul pe timpul verii?

„Consumerismul vazut pe toate aceste aplicatii este de-a dreptul nebunesc”

“Nu ai nevoie de asta”, continua utilizatoarea Alyssa Barber, intr-un videoclip postat pe TikTok despre cheltuieli mult mai constiente. Astfel, oamenii ajung sa isi reconsidere stilul de viata si sa realizeze care sunt acele lucururi care conteaza cu adevarat. Iar acest lucru te poate ajuta sa traiesti o viata mult mai ordonata si sa iti reconsideri prioritatile, avand o locuinta mult mai “aerisita” si chiar mai calma.

Un alt videoclip care m-a impresionat si mai mult in acest sens a fost cel despre “Underconsumption core as a luxury minimalist”, utilizatoarea Dianabxrosa impartasind, printr-o serie de imagini, lucrurile de designer pe care le detine si pe care le foloseste cu adevarat, ajutand-o sa creeze tinute impecabile, pe care chiar le poarta in viata de zi cu zi. Astfel, detinand mult mai putine lucruri, Diana ajunge sa investeasca in piese cu adevarat calitative, care ii vor servi pentru multi ani si care vor atrage complimentele celor din jur.

Ce poti face daca vrei sa renunti, la randul tau, la consumerism?

 

  1. Intreaba-te daca ceea ce vrei sa cumperi este o “influenta” sau o necesitate

Ai vazut un lucru pe social media asa ca simti ca trebuie sa il ai sau chiar ai nevoie de acel lucru? Conform raportului de tendinte ale consumatorilor din 2024 publicat HubSpot, una din patru persoane a cumparat un produs pe baza recomandarilor unui influencer. Intreaba-te daca social media iti spune ca ai nevoie de acel produs. De asemenea, ia in considerare pretul si compara-l cu alte optiuni disponibile.

  1. Mergi la magazinele second-hand

Nu trebuie sa dai o avere pentru a te imbraca impecabil. Exista multe optiuni economice si etice pentru a-ti construi o garderoba capsula care sa reflecte stilul tau si sa dureze ani de zile. Ba chiar mai mult decat atat, unele dintre cele mai interesante piese vestimentare pot fi gasite in magazine tip second hand.

  1. Redu dezordinea din viata ta

Cand vine vorba de majoritatea lucrurilor, probabil ai nevoie doar de unul singur, ca de exemplu o singura cana Stanley, o lumanare parfumata, un parfum care sa ti se potriveasca, un prosop de plaja, etc. Daca descoperi ca ai mai multe lucruri dintr-o categorie si ajungi sa nu le folosesti, ia in considerare sa nu mai cumperi pana nu se termina sau se deterioreaza.

De asemenea, poti dona sau poti vinde ceea ce nu folosesti. Acest lucru iti poate aduce atat spatiu in casa, cat si cativa bani in plus.

Foto: freepik.com