5 modalitati pentru a scadea rezistenta la insulina

1
De Alice Papuc
5 aug. 2024

Adoptarea unor obiceiuri sanatoase este un pas important spre prevenirea si gestionarea diabetului si a altor probleme metabolice.

Rezistenta la insulina este o conditie in care celulele din corp devin mai putin receptive la insulina, un hormon esential pentru reglarea nivelului de zahar din sange. Acest proces poate duce la diabet de tip 2 si alte probleme de sanatate. Iata 5 modalitati eficiente pentru a scadea rezistenta la insulina, despre care poti discuta cu medicul tau!

Adopta o dieta bogata in fibre

Consumul unei diete bogate in fibre poate ajuta la reducerea rezistentei la insulina. Fibrele solubile, gasite in alimente precum ovazul, leguminoasele, fructele si legumele incetinesc absorbtia zaharurilor in sange, prevenind cresterea brusca a nivelului de glucoza. In plus, fibrele ajuta la mentinerea unui microbiom intestinal sanatos, lucru care este este asociat cu o sensibilitate imbunatatita la insulina.

Cum am reusit sa scap de insomniile severe si sa ma bucur din nou de odihna

Consuma alimente fermentate

Alimentele fermentate precum iaurtul, kefirul, varza murata si kimchi sunt pline de probiotice care sprijina sanatatea intestinala. Un microbiom intestinal sanatos poate influenta pozitiv sensibilitatea la insulina. Probioticele ajuta la echilibrarea bacteriilor intestinale si reduc inflamatia, avand un impact benefic asupra reglarii nivelului de glucoza in sange.

Fa miscare in mod regulat

Exercitiile fizice sunt esentiale pentru imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Atat antrenamentele de forta cat si cele de rezistenta, precum alergarea sau ciclismul, imbunatatesc raspunsul organismului la insulina. Miscarea ajuta muschii sa foloseasca mai eficient glucoza, reducand astfel nivelul de zahar din sange si nevoia de insulina.

Integreaza mai multe condimente in preparatele tale

Anumite condimente, cum ar fi scortisoara, curcuma si ghimbirul au proprietati antiinflamatorii si antioxidante care pot ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. De exemplu, studiile arata ca scortisoara poate reduce nivelul de zahar din sange si imbunatati functia insulinei. Adauga aceste condimente in preparatele tale zilnice, astfel incat sa te bucuri de toate beneficiile lor pentru sanatate.

Daca nu esti tocmai o fana a condimentelor in mancarea pe care o consumi, le poti integra in smoothie-uri sau latte-uri delicioase.

Gestioneaza stresul

Stresul cronic poate creste nivelurile de cortizol, un hormon care poate creste rezistenta la insulina. Tehnicile de gestionare a stresului, precum meditatia, yoga, respiratia profunda si terapia pot ajuta la reducerea nivelului de cortizol si pot imbunatati sensibilitatea la insulina. Investeste timp in activitati care te relaxeaza si te fac fericita pentru a mentine un echilibru hormonal sanatos.

Odihna de calitate

Somnul este esential, dar nu conteaza cat de mult dormi daca nu ai parte de odihna profunda. Asigura-te ca ai un mediu de somn optim: camera intunecata, temperatura potrivita si lipsa zgomotului. In plus, rutina de culcare este cruciala – incearca sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi. Evita ecranele luminoase cu o ora inainte de culcare pentru a permite corpului sa produca melatonina, hormonul somnului, in mod natural.

Foto: Freepik.com