Cum se face ca cei mai draguti si mai amabili oameni devin intotdeauna o tinta pentru narcisisti? Explicatia este destul de simpla: narcisistii cauta un anumit tip de persoana, care sa le raspunda tuturor nevoilor. Iata care sunt cele mai comune obiceiuri care te transforma intr-o tinta pentru narcisisti!
Bunatatea
Oamenii cu inima buna iubesc sa ajute si, intr-un fel, cred ca vor reusi sa „repare” ranile emotionale ale narcisistului.
Pe de alta parte, narcisistul iubeste atentia, grija si devotamentul care ii sunt oferite, ceea ce, in cele din urma, il va ajuta sa se simta si mai puternic.
Odata stabilita, legatura devine un cerc vicios de durere emotionala si manipulare. Scopul final este controlul, iar odata ce este intr-o pozitie de control, narcisistul lucreaza pentru a-si mentine puterea prin erodarea treptata, dar sigura, a stimei de sine care i-a mai ramas partenerului. Acest lucru poate lua mai multe forme: in primul rand, toata relatia este centrata pe narcisist. Acesta face ce vrea si cand vrea. La polul opus, tu trebuie sa ii justifici tot ceea ce faci si chiar sa ii ceri permisiunea, intr-o anumita masura. Nevoile tale nu conteaza decat in cazul in care are si el ceva de castigat.
Inevitabil, ajungi sa spui ca „Ceva este in neregula” sau ca „Oamenii normali nu se comporta asa.” Narcisistul isi face partenerul sa-si puna la indoiala deciziile si chiar propria sanatate mintala. Mai devreme sau mai tarziu, persoana sensibila si grijulie va recunoaste cat de nefericita si neimplinita este. Acesta este un moment important, fiind calea catre vindecare. Cu toate acestea, narcisisitul va depune eforturi pentru ca tu sa ramai langa el. Va plange, te va ruga, te va implora, te va manipula si chiar te va ameninta. Totul pentru a-si atinge scopul.
Lipsa constientizarii de sine
Atunci cand exista o lipsa de constientizare emotionala si spirituala de sine, te lasi prada unor experiente care nu sunt in interesul tau si nu iti servesc la nimic, cum ar fi tradarea si relatiile narcisiste. Adesea, acest lucru se intampla pentru ca ai preluat atat de multe atributii, incat nevoile tale raman pe planul secund. Nu stii sa spui nu, cauti validare in exterior si nu impui limite sanatoase. Iar narcisistul observa toate aceste comportamente si profita din plin de ele, totul pentru a-si atinge scopul si a-si impune controlul.
Treburile casnice si conflictele in cuplu – care este “vina” pe care o poarta generatia anterioara
Partea buna este ca, asa cum am spus anterior, intervine un moment de constientizare ca “ceva nu este in regula”. Chiar daca procesul de vindecare este unul anevoios si poate dura luni sau chiar ani, trebuie sa iti amintesti ca vindecarea merita din plin, mai ales atunci cand ajungi sa te (re)castigi pe tine.
Foto: depositphotos.com