Cercetatorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au analizat date colectate pe o perioada de 30 de ani de la peste 100.000 de participanti si au constatat ca administrarea regulata de aspirina a fost asociata cu o reducere semnificativa a riscului de cancer colorectal. Acest efect protector a fost mai pronuntat la persoanele cu factori de risc crescut, cum ar fi fumatul, consumul de alcool si o dieta nesanatoasa.
Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventa cauza de deces prin cancer la nivel mondial.
Studiu: aspirina ar putea reduce riscul de cancer colorectal
Pentru studiu, publicat la inceputul lunii august 2024 in revista JAMA Oncology, autorii au examinat date de la peste 107 655 de persoane care faceau parte din seturi mari de date ale cadrelor medicale, denumite Nurses’ Health Study si Health Professionals Follow-Up Study. Majoritatea participantilor erau albi, astfel incat autorii sugereaza ca cercetarea lor ar trebui sa fie reprodusa cu populatii mai diverse pentru a vedea daca concluzia ar fi aceeasi.
Participantii la studiu au fost urmariti timp de cel putin un deceniu si, in plus fata de monitorizarea cancerului colorectal, au primit sondaje pentru a determina daca stilul lor de viata este sanatos. Sondajele le-au evaluat indicele de masa corporala, consumul de alcool si dieta, daca au fumat si cat de mult au facut exercitii fizice. Utilizarea a doua sau mai multe aspirine obisnuite sau a sase sau mai multe aspirine cu doza mica pe saptamana a fost considerata utilizare regulata a aspirinei in scopul acestei cercetari.
Studiul a mers dincolo de simpla observatie a efectelor. A analizat mecanismele prin care aspirina poate preveni dezvoltarea cancerului colorectal. Cercetatorii au descoperit ca aceasta pastila banala nu doar reduce inflamatia, ci si stimuleaza sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase. Aceasta se face prin cresterea expresiei proteinei CD80 pe anumite celule imunitare, ceea ce le permite acestora sa semnaleze mai eficient prezenta celulelor tumorale altor componente ale sistemului imunitar.
„Rezultatele noastre arata ca aspirina poate reduce proportional riscul marcat ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal. In schimb, cei cu un stil de viata mai sanatos au un risc initial mai scazut de cancer colorectal si, prin urmare, beneficiul lor de la aspirina a fost evident, desi mai putin pronuntat”, a declarat Dr. Daniel Sikavi, autorul principal al lucrarii si gastroenterolog la Mass General Brigham
Efectele secundare pe care le poate avea aceasta pastila
Utilizarea aspirinei nu este lipsita de riscuri. US Preventive Services Task Force a recomandat administrarea preventiva de aspirina in 2016, dar a revenit asupra deciziei in 2022 din cauza ingrijorarilor ca ar putea provoca sangerari. Aspirina poate cauza, de asemenea, probleme gastrointestinale. De aceea, utilizarea aspirinei trebuie facuta cu prudenta, tinand cont de posibilele efecte secundare, si doar la recomandarea unui medic.
Totusi, noile descoperiri de anul acesta subliniaza potentialul aspirinei nu doar ca un agent antiinflamator si anticoagulant, ci si ca un adjuvant in prevenirea cancerului, mai ales pentru persoanele cu un risc crescut din cauza stilului de viata.
Foto: freepik.com