Cum sa te intelegi cu oamenii imaturi emotional fara a te lasa captiva in drama lor

1
De Cristiana Astefanoaiei
25 aug. 2024

Ati purtat vreodata o conversatie cu cineva care era foarte incapatanat? Ca si cum, indiferent de ceea ce spui, sa fii tratata cu indolenta? Poate fi epuizant si frustrant sa gestionezi o asemenea conexiune.

Relatia cu oamenii imaturi emotional te poate acapara intr-o spirala de comportamente nesanatoase si drama lor constanta. Totusi, este posibil sa mentii un echilibru, fara a fi absorbita in haosul lor emotional.

Primul pas este sa intelegi cu cine ai de-a face

Oamenii imaturi emotional tind sa fie impulsivi, sa aiba dificultati in a-si controla emotiile, sa fie egocentrici si sa evite responsabilitatile. Intelegerea acestor semne te va ajuta sa te pregatesti mental pentru interactiunile cu ei si sa iti ajustezi asteptarile.

Nu mai fi eroina

Nu esti responsabila pentru nimeni altcineva in afara de tine. Un studiu publicat de Asociatia Americana de Psihologie explica faptul ca emotiile cuiva nu ar trebui sa fie niciodata responsabilitatea altei persoane.

Cand ai de-a face cu persoane imature din punct de vedere emotional, trebuie sa le lasi cu propriile sentimente, pentru a si le regla singure. Si daca nu pot? Ei bine, aceasta nu este cu adevarat problema ta. Ofera sprijin atunci cand este necesar, dar nu incerca sa preiei responsabilitatea pentru problemele sau emotiile lor.

Nu incerca sa dovedesti ca ai dreptate

Oamenii imaturi nu pot vedea nicio alta perspectiva in afara de a lor – indiferent cat de mult incerci. Acesta este motivul pentru care trebuie sa inveti cum sa te detasezi. Nu pierde prea multa energie intr-o conversatie care duce catre nicaieri.

5 semne ca ai avut parinti imaturi emotional si cum sa te vindeci ca adult

Nu te implica emotional cu oameni imaturi emotional

Mai ales daca esti o persoana empatica, este esential sa pastrezi o anumita distanta. Incerca sa nu iei lucrurile personal si sa nu lasi comportamentul lor sa-ti afecteze starea de spirit. Incearca sa privesti situatia dintr-o perspectiva obiectiva si sa raspunzi in mod calm si rational.

Stabileste limite clare

Oamenii imaturi emotional pot avea tendinta de a-ti invada spatiul personal sau de a-ti consuma timpul si energia cu problemele lor. Fii clara in privinta a ceea ce esti dispusa sa tolerezi si nu te simti vinovata pentru ca iti protejezi propriul bine.

Uneori, cea mai sanatoasa optiune este sa te retragi

Mai ales daca aceasta relatie devine toxica si limitele tale nu sunt respectate, drama lor iti afecteaza viata de zi cu zi si ca nu exista niciun semn de schimbare. Ar putea fi timpul sa reevaluezi cat de mult esti dispusa sa investesti in aceasta relatie.

7 semne toxice ca o persoana este „dependenta de drama”, potrivit unui psiholog

Fii un model de maturitate

Fii calma, respectuoasa si constanta in comportament, chiar si atunci cand esti provocata. In timp, comportamentul tau poate servi drept exemplu si ii poate inspira sa isi reevalueze propriile reactii si atitudini.

Foto: freepik.com