Cele 7 etape ale ovulatiei despre care orice femei trebuie sa stie

1
De Cristiana Astefanoaiei
15 sept. 2024

Probabil stii deja ca exista 4 faze ale ciclului menstrual, dar e important sa cunosti si ce se petrece in organismul feminin la ovulatie.

Exista mai multe etape ale ovulatiei, atat fiziologice, cat si emotionale. Cu cat stii mai mult despre ce se intampla in corpul tau in acele momente, cu atat iti va fi mai usor sa gestionezi schimbarile.

Ovulatia este un proces fiziologic esential in ciclul menstrual al fiecarei femei fertile. Perioada efectiva de ovulatie este esentiala in ciclul menstrual si, desi ovulatia in sine dureaza doar 12-24 de ore, fereastra fertila care o inconjoara se extinde pe aproximativ 7-10 zile. Acest proces are loc de obicei in jurul zilei 14 a unui ciclu menstrual (dupa menstruatie), dar poate varia in functie de lungimea ciclului fiecarei femei.

Ce semnifica fiecare saptamana a ciclului menstrual. Daca tii cont de aceste 4 etape, te vei simti mai sanatoasa si mai in forma

1. Cresterea libidoului

Apropierea ovulatiei poate duce la o crestere a dorintei sexuale, deoarece corpul se pregateste instinctiv pentru o posibila conceptie.

In saptamana ovulatiei, vei simti un impuls sexual crescut si o mai mare atractie fata de partener.

2. Modificari ale mucusului cervical

In zilele dinaintea ovulatiei, mucusul cervical devine mai clar, elastic si alunecos, similar cu albusul de ou, ceea ce faciliteaza deplasarea spermatozoizilor. Acest tip de mucus indica faptul ca esti in perioada cea mai fertila. Daca doresti sa ramai insarcinata, acesta e semnul tau.

3. Crampe ovulatorii (numite Mittelschmerz)

Unele femei pot experimenta crampe usoare sau dureri ascutite pe o parte a abdomenului, in functie de ovarul care elibereaza ovulul. Aceste dureri sunt de obicei scurte si nu necesita tratament medical, dar sunt un semn clar al ovulatiei.

Totusi, daca durerea persista mai multe zile sau nu trece cu un antiinflamator, ar fi bine sa te adresezi medicului ginecolog.

Pranzul perfect pentru zilele dinaintea menstruatiei: Te scapa de crampe si te echilibreaza hormonal

4. Sensibilitatea sanilor

Cresterea nivelului de estrogen si progesteron poate provoca sensibilitate sau durere la nivelul sanilor. Aceasta sensibilitate este similara cu cea experimentata inainte de menstruatie.

De altfel, e bine sa stii ca unele etape ale ovulatiei se aseamana cu simptomele de menstruatie, iar acest lucru e normal.

5. Modificari emotionale

Fluctuatiile hormonale din timpul ovulatiei pot afecta starea emotionala, provocand iritabilitate, anxietate sau, in contrast, un sentiment de bine si energie crescuta. Este o perioada in care s-ar putea sa-ti depasesti limitele si sa duci la bun sfarsit orice ti-ai propus. Vei observa, daca te analizezi atent, ca in primele zile de ovulatie ai mai multa nevoie de partenerul tau, doresti sa petreci timp cu el si ai libidoul crescut, pentru ca organismul e pregatit sa se reproduca. Totusi, dupa ce treci de ziua cea mai fertila, din mijlocul ovulatiei, vei incepe sa fii mai irascibila. In aceste zile, creste nivelul de progesteron pentru a ingrosa mucoasa uterina si a mentine o posibila sarcina. Acesta cauzeaza dezechilibre emotionale, precum anxietate si stare de nervozitate.

Menopauza si sexualitatea: cum sa mentii o viata intima satisfacatoare, in ciuda schimbarilor hormonale

6. Cresterea apetitului si pofte alimentare

Acest lucru este partial datorat cresterii nivelului de estrogen, care poate influenta neuropeptidele din creier responsabile de reglarea foamei. In timpul ovulatiei este posibil sa ai pofte pentru anumite alimente, mai ales cele bogate in carbohidrati sau zaharuri. Studiile sugereaza ca in perioada ovulatiei femeile tind sa aiba o atractie mai mare pentru alimente bogate in calorii, cum ar fi ciocolata, dulciurile si alimentele grase. Aceasta tendinta ar putea fi legata de o strategie biologica de a acumula energie in perioada de fertilitate, pentru ca la ovulatie si la menstruatie corpul arde mai multe calorii decat in mod obisnuit.

Alimentele bogate in proteine, cum ar fi carnea slaba, pestele, ouale, si leguminoasele, te pot ajuta sa-ti controlezi mai bine apetitul si sa te simti satula pentru o perioada mai lunga.

In loc sa cedezi poftelor pentru zaharuri rafinate, alege carbohidrati complecsi precum cerealele integrale, legumele si fructele. Acestea iti ofera energie sustenabila si previn fluctuatiile rapide ale glicemiei. Include in alimentatia ta grasimi sanatoase provenite din surse precum avocado, nuci, seminte si ulei de masline.

7. Modificari fizice vizibile

Unele femei pot observa modificari subtile ale fetei sau ale corpului, cum ar fi o piele mai stralucitoare sau o usoara crestere in greutate din cauza retentiei de apa. Cresterea usoara a temperaturii corpului este, de asemenea, un semn ca ovulatia are loc.

Aceste schimbari pot fi subtile, dar sunt asociate cu cresterea estrogenului si a altor hormoni care influenteaza aspectul fizic.

Aceste etape variaza de la o femeie la alta si pot fi influentate de factori precum stresul, dieta si sanatatea generala. Cu cat esti mai atenta la organismul tau, cu atat vei intelege mai bine cum te influenteaza ciclul menstrual in general si anumite etape ale ovulatiei, reusind sa folosesti in avantajul tau fiecare perioada.

Foto: Freepik.com