US News & World Report a numit-o cea mai sanatoasa dieta timp de sapte ani consecutiv, dar un nou plan alimentar i-ar putea lua locul, relateaza MindBodyGreen.
Este vorba despre dieta atlantica, o alta versiune a dietei mediteraneene, care pune un accent mai mare pe alimentele bogate in proteine. Cel mai probabil vei auzi multe despre aceasta de acum inainte, asa ca te invit sa afli detalii de la nutritionisti.
Ce este dieta atlantica si care sunt beneficiile?
Dieta atlantica, adica dieta traditionala din nord-vestul Spaniei si Portugaliei, este compusa din urmatoarele alimente:
- Fructe si legume de sezon
- Fasole
- Ulei de masline
- Fructe de mare
- Produse pe baza de amidon
- Fructe uscate
- Lactate (in special lapte si branza)
- Carne si vin (cu moderatie)
In comparatie cu dieta mediteraneana, aceasta aduce in focus mai multe produse de origine animala, cum ar fi carnea, fructele de mare si lactatele, deci va fi mai usor sa obtii o doza mai mare de proteine in fiecare zi. Proteinele sunt importante pe masura ce inaintam in varsta si pierdem masa musculara.
„Consider ca dieta atlantica este realista si accesibila pentru majoritatea indivizilor, deoarece include o mare varietate de alimente”, spune pentru mindbodygreen Amy Shapiro, R.D., adaugand ca „poti manca si paine”. Aceasta noua abordare arata ca nu mai suntem la fel de stricti si ca dietele fara carbohidrati sunt de domeniul trecutului. Mai ales in cantitati moderate si in functie de toleranta organismului tau, carbohidratii n-ar trebui sa fie „dusmanul”.
In plus, aceasta dieta este sustinuta de cercetari. Intr-un studiu clinic recent, care a implicat 231 de familii din nord-vestul Spaniei, cercetatorii au descoperit beneficii semnificative ale consumului de alimente bogate in proteine. In special familiile care au urmat dieta timp de sase luni au avut un risc redus de a dezvolta boli metabolice, a scazut probabilitatea de obezitate si de grasime abdominala si s-a imbunatatit nivelul de colesterol HDL in comparatie cu grupul care nu a tinut dieta atlantica.
Mai mult, participantii care au avut initial sindrom metabolic au aratat imbunatatiri semnificative dupa dieta, indicand faptul ca acest stil alimentar ar putea incetini evolutia acestei boli metabolice.
Shapiro subliniaza ca legumele principale din dieta atlantica, cum ar fi kale, conopida si broccoli, sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti si fibre care lupta impotriva cancerului.
Studiul a luat in calcul si emisiile de carbon ale acestei diete si nu a gasit nicio diferenta semnificativa in comparatie cu dieta de control. Cercetatorii atribuie acest lucru dimensiunii limitate a esantionului si sugereaza ca ar fi necesar un grup mai mare pentru a masura cu exactitate orice potentiale modificari ale amprentei de carbon.
In timp ce dieta atlantica are caracteristici unice, ea urmeaza principii de nutritie de baza. Daca vrei sa-ti sustii sanatatea si longevitatea, stiinta recomanda o dieta bogata in alimente integrale, limitarea alimentelor foarte procesate atunci cand este posibil, o doza optima de proteine si reducerea alcoolului si zaharului rafinat.
Pe langa dieta, schimbarile in stilul de viata, cum ar fi un somn mai bun, mai multa miscare si reducerea nivelului de stres, contribuie si ele la o viata lunga si sanatoasa si nu trebuie subestimate.
Daca iti place ideea de a urma o anumita dieta, pentru o abordare structurata, aceasta este o alegere echilibrata, cu beneficii demonstrate stiintific.
Foto: Instagram/@wefelicia