Trei retete la cuptor perfecte pentru toamna. Le vei repeta des dupa ce le incerci

1
De Cristiana Astefanoaiei
15 sept. 2024

Pentru ca a venit sezonul rece, putem sa ne bucuram din nou de mancaruri mai consistente, dar fara a pierde prea mult timp in bucatarie.

Acum este momentul sa te bucuri de savoarea ingredientelor de sezon. Iata trei retete la cuptor, perfecte pentru zilele racoroase de toamna, care sunt atat de delicioase, incat vei dori sa le repeti la nesfarsit.

Parmigiana de vinete

Un preparat italian clasic, savuros si reconfortant.

3 vinete medii, taiate felii de aproximativ 1 cm grosime
Ulei de masline pentru prajit
500 g mozzarella, taiata felii
100 g parmezan ras fin
1 ceapa mica, tocata marunt
3-4 catei de usturoi, tocati marunt
800 g rosii pasate sau rosii intregi decojite din conserva (sau proaspete, decojite si tocate)
1 lingurita zahar (optional, pentru a echilibra aciditatea rosiilor)
1 legatura mica de busuioc proaspat, frunzele rupte
Piper proaspat macinat si sare dupa gust

Prajeste feliile de vinete in ulei de masline pana devin aurii pe ambele parti, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Scoate-le pe un servetel de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei. Repeta procesul pana cand toate feliile de vinete sunt prajite. Daca preferi o varianta mai light si rapida, poti coace vinetele in cuptor la 200°C timp de aproximativ 20 de minute, intorcandu-le la jumatatea timpului.

Intr-o tigaie, incalzeste 2-3 linguri de ulei de masline si adauga ceapa tocata marunt. Gateste la foc mediu pana cand ceapa devine transparenta, aproximativ 5-6 minute. Adauga usturoiul si gateste inca 1-2 minute pana devine parfumat. Adauga rosiile pasate (sau rosiile intregi zdrobite) si amesteca bine. Condimenteaza cu sare, piper si, daca este necesar, adauga zaharul pentru a echilibra aciditatea. Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 15-20 de minute, pana se ingroasa usor. La final, adauga frunzele de busuioc rupte.

Preincalzeste cuptorul la 180°C si unge o tava de copt (aproximativ 20×30 cm) cu putin ulei de masline. Asaza un strat subtire de sos de rosii pe fundul tavii. Apoi un strat de felii de vinete, apoi adauga cateva felii de mozzarella si presara parmezan ras. Continua sa adaugi straturi in aceeasi ordine: sos de rosii, vinete, mozzarella si parmezan, pana cand termini toate ingredientele. Asigura-te ca ultimul strat este de mozzarella si parmezan. Coace timp de 30-35 de minute, pana cand branza de deasupra este topita si usor aurie.

Retete la cuptor cu pui si legume de toamna

Radacinoasele sunt acum in plin sezon si e pacat sa nu le folosesti in preparatele tale. Te poti juca cu mai multe combinatii de pui si legume pentru a obtine arome desavarsite.

Foloseste orice legume iti plac, iata cateva idei:

1 pui intreg, taiat in bucati
2 cepe rosii, taiate felii
3-4 cartofi dulci, taiati cuburi
1 dovleac mic, curatat si taiat cuburi
3 morcovi taiati bastonase
4-5 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline
Sare, piper, cimbru, rozmarin proaspat

Preincalzeste cuptorul la 200°C. Intr-o tava mare, asaza bucatile de pui si legumele, apoi stropeste cu ulei de masline, sare, piper si condimente. Amesteca bine pentru a acoperi uniform ingredientele. Da tava la cuptor pentru 45-50 de minute sau pana cand puiul este gatit si legumele sunt moi si caramelizate.

Sufleu de dovleac cu branza

Pentru o cina usoara sau un aperitiv sofisticat. Acesta combina textura aerata a sufleului cu gustul dovleacului, specific toamnei.

Superalimentul toamnei: semintele de dovleac pot preveni cancerul si lupta impotriva bolilor. Ce beneficii au si cum se pot consuma

400 g piure de dovleac
4 oua, separate
100 g branza Gruyère rasa
50 g unt
30 g faina
250 ml lapte
Sare, piper, nucsoara

Preincalzeste cuptorul la 180°C si unge formele de sufleu cu unt. Intr-o cratita, topeste untul, adauga faina si gateste timp de 1 minut. Toarna treptat laptele, amestecand continuu pana se ingroasa. Adauga piureul de dovleac, galbenusurile, branza rasa, sare, piper si nucsoara.

Bate albusurile spuma tare si incorporeaza-le usor in amestec. Umple formele de sufleu si coace timp de 25-30 de minute, pana cand sufleul se ridica si devine auriu.

Foto: Freepik.com