Ce este regula 8/8/8 si cum te poate ajuta sa ai o viata mai organizata si sa fii mai fericita

1
De Georgiana Dorobantu
13 sept. 2024

Ti se intampla uneori sa ai senzatia ca viata ta este un fel de haos „organizat”, ca nu ai niciodata timp de nimic si nu mai exista o limita intre munca, timp liber si viata personala?

Tot mai multe persoane se confrunta cu o astfel de stare din cauza ritmului accelerat in care traim. Este o problema generala, pentru care putini dintre noi gasesc o solutie.

Dar o tehnica virala pe retelele de socializare ar putea fi o modalitate prin care ne-am putea redobandi echilibrul. A fost detaliata de Karena Dawn, fondatoarea Tone it Up si se numeste regula 8/8/8. Specialista spune ca este o modalitate eficienta prin care iti poti imbunatati starea de spirit, poti sa scazi nivelul de stres si sa eviti burnout-ul. Iata ce ar trebui sa stii despre aceasta metoda si cum sa o pui in practica:

Ce este regula 8/8/8?

Formula 8/8/8 se bazeaza pe ideea de a imparti ziua in trei parti a cate opt ore, astfel incat sa vezi cele 24 de ore ale unei zile in trei categorii separate, in loc sa o privesti ca un tot unitar. Iar aceste categorii sunt: 8 ore de somn, 8 ore pentru munca si 8 ore pentru tine. Cele opt ore „pentru tine” pot fi impartite ca trei ore dimineata inainte de munca si cinci ore seara. Sau poate ca preferi sa ai o ora libera in mijlocul zilei sau sa-ti incepi ziua de lucru putin mai tarziu, daca ai aceasta posibilitate. Indiferent care este programul tau si care sunt constrangerile cu care te confrunti, le poti adapta astfel incat sa te incadrezi in acest tipar.

De ce te ajuta?

Nu este un secret faptul ca multi dintre noi se straduiesc sa gaseasca un echilibru in viata de zi cu zi. Iar aceasta metoda te poate ajuta sa-ti organizezi viata si sa obtii acel sentiment de echilibru. Este o modalitate de a-ti structura timpul liber si cel dedicat muncii pentru a te asigura ca profiti cat mai mult de tot timpul pe care il ai. Cei mai multi oameni considera ca munca ne ocupa cea mai mare parte a timpului: orice perioada de timp inainte de a incepe munca este dedicata pregatirii pentru munca si orice perioada de timp de dupa munca este pentru a ne relaxa dupa munca, inainte de culcare.

Cum sa faci ca negativitatea celor din jur sa nu iti mai afecteze planurile de viitor

Aceste 8 ore ne dicteaza ce facem in toate cele 24 de ore din ziua noastra. Dar daca lucrezi cele opt ore standard pe zi, trebuie sa realizezi ca munca nu formeaza majoritatea orelor in care esti treaza, ci doar jumatate dintre ele. Aceasta reevaluare te va ajuta sa fii mai constienta de modul in care petreci acel timp.

Sa privesti ziua de 24 de ore in trei blocuri diferite te va ajuta sa eviti ca unul dintre aceste blocuri sa le domine pe celelalte. Cand iti privesti ziua ca pe un intreg, este usor sa te asezi pe canapea cand ajungi acasa de la lucru si sa stai acolo pana la ora de culcare, sau chiar mai mult, pentru ca vrei sa te uiti la seriale pe Netflix dupa o zi stresanta la birou. Dar daca iti privesti ziua in trei blocuri diferite, realizezi ca ziua ta stresanta de munca nu trebuie sa afecteze cele 8 ore in care nu lucrezi sau cele 8 ore pe care le petreci dormind.

„Cand privesti ziua in acest fel, in loc sa iti imaginezi ca timpul trece pe langa tine, reduci si anxietatea cu privire la timp”, a declarat Dawn pentru The Everygirl.

Impartirea zilei folosind regula 8/8/8

 

Primele opt ore: Somnul

Somnul este probabil cea mai subestimata regula de wellness, dar este in esenta cel important pas pentru o viata sanatoasa si echilibrata. Daca nu dormi, nimic din toate celelalte lucruri pe care incerci sa le optimizezi nu vor functiona. Dar de cat somn ai nevoie cu adevarat? In medie, opt ore de somn pe noapte au capacitatea de a imbunatati functia cognitiva, nivelul de energie, reglarea emotionala si multe altele, au aratat studiile realizate de-a lungul timpului. Varsta, mostenirea genetica, stilul de viata si nivelul de activitate influenteaza numarul orelor de somn, ceea ce insemna ca poate fi diferit pentru fiecare. De exemplu, unele persoane au nevoie de 10 ore de somn pe noapte, pe cand altele nu pot dormi mai mult de sapte ore. Insa media generala este de opt ore de somn pe noapte.

Cultura “instant gratification” si cum ne afecteaza viata in era retelelor sociale

Urmatoarele opt ore: Munca

Acest urmator bloc de opt ore poate parea nerealist pentru cei ambitiosi, care si-au stabilit teluri marete in cariera sau in afaceri si considera ca trebuie sa munceasca mult mai mult pentru a obtine succesul. Dar cele opt ore ar trebui sa fie un standard pe care sa incerci sa-l respecti daca vrei un echilibru in viata de zi cu zi si daca iti doresti mai multa productivitate.

Daca esti de parere ca nu iti ajung opt ore pentru a-ti atinge telurile, specialista spune ca ar trebui sa analizezi cu mai multa atentie cum anume petreci acel timp. Sunt task-uri pe care le poti delega? Exista intalniri care ar putea fi, de fapt, doar email-uri? Studiile arata ca pe masura ce scadem orele de munca devenim mai productivi. Poate daca iti stabilesti limite cu privire la momentul in care incepi si momentul in care inchei lucrul te va ajuta sa profiti la maximum de timpul pe care il petreci muncind.

Ultimele opt ore: Timp pentru tine

Multi dintre noi traim in starea de „dinainte” si „dupa” munca. Dimineata te pregatesti pentru birou, iar seara te relaxezi dupa ziua la birou. Aplicand regula 8/8/8 vei realiza ca acest timp „periferic” reprezinta, de fapt, o treime din viata ta. Sa te gandesti ca poti petrece aceste ore pentru starea ta de bine si bucuria ta te va ajuta sa alegi cu mai multa grija cum petreci acel timp.

8 lectii despre fericire pe care cei mai multi oameni le invata prea tarziu in viata

Cel mai important este sa nu te temi sa-ti faci planuri pentru timpul dedicat tie. Oricat de comod ar fi sa te trantesti pe canapea si sa ramai acolo ore in sir, vei gasi mai multa bucurie si implinire atunci cand iti stabilesti alte activitati, oricat de simple. Ar putea fi o intalnire scurta cu o prietena, o plimbare pe jos prin cartierul tau, un film pe care sa-l vezi la cinema, o piesa de teatru sau un workshop la care sa participi.

Aceste opt ore sunt esentiale. Gandeste-te ce poti face cu ele si cum vrei sa le petreci, nu le lasa la voia intamplarii. Alege activitati care iti aduc bucurie si considera-le la fel de importante precum munca ta sau orice alt angajament pe care il ai. Hobby-urile si comunitatea sunt extrem de importante pentru sanatatea noastra fizica si mentala. Acest bloc de ore trebuie dedicat lor, pentru a te bucura cu adevarat de o viata fericita si echilibrata.

Foto: freepik.com