Medicii avertizeaza ca exista un efect mai putin cunoscut al menopauzei, in afara de bufeuri si transpiratii nocturne

1
De Georgiana Dorobantu
17 sept. 2024

Bufeurile si transpiratiile nocturne sunt cele mai cunoscute simptome ale menopauzei, dar acum medicii stomatologi avertizeaza ca femeile se pot confrunta, de asemenea, cu probleme dentare la menopauza.

Scaderea nivelului de estrogen odata cu instalarea menopauzei poate sa reduca productia de saliva, ceea ce duce la uscarea gurii.

Iar acest lucru are ca rezultat inmultirea bacteriilor din cavitatea bucala, ceea ce provoaca respiratie urat mirositoare si cresterea riscului de aparitie a cariilor.

Menopauza poate sa cauzeze si scaderea densitatii osoase – inclusiv la nivelul spatiilor din maxilar care fixeaza dintii. In cazuri rare acest lucru poate duce la slabirea si caderea dintilor, spun specialistii citati de Mail Online.

In acelasi timp, dentistii avertizeaza ca inaintarea in varsta provoaca in mod natural retragere gingivala, ceea ce poate expune zone ale dintilor care nu sunt protejate de smalt.

„Nu sunt sigur ca oamenii sunt constienti de asta. Asa cum va puteti imagina, toate acestea pot scapa de sub control”, declara medicul stomatolog si coordonatorul departamentului de medicina orala din cadrul Universitatii Pennsylvania.

„Cel mai important este ca cele mai multe afectiuni si probleme orale din timpul menopauzei pot fi prevenite [daca acorzi atentie dintilor tai]”, adauga si medicul Sally Cram, specialist parodontolog.

Sondajele au aratat ca aproximativ 50% dintre femei se confrunta cu senzatia de gura uscata in timp ce trec prin menopauza.

Dar cel mai probabil multe dintre ele pun asta pe seama altor factori, cum ar fi ca nu beau suficienta apa, decat pe aceasta schimbare hormonala majora adusa de menopauza.

Menopauza este procesul natural biologic care marcheaza finalul ciclului menstrual si al fertilitatii in cazul femeilor si apare in mod tipic in intervalul de varsta 45-55 de ani.

Printre semnele principale ale menopauzei se numara menstruatii neregulate, bufeuri, fluctuatii ale starii de spirit care duc la nervozitate, anxietate sau depresie.

Femeile aflate la menopauza se mai pot confrunta cu uscaciune vaginala, tulburari de somn, crestere in greutate, piele uscata si caderea parului.

Si senzatia de gura uscata este un potential simptom.

Optiunile de tratament includ terapia hormonala si schimbari ale stilului de viata, precum limitarea consumului de grasimi saturate si un consum mai mare de fructe si legume.

Pentru a preveni degradarea dintilor din cauza gurii uscate cauzata de menopauza, dentistii recomanda o igiena orala buna si o nutritie echilibrata.

Iar asta inseamna o dieta echilibrata cu un nivel redus de zahar si mai multe alimente bogate in calciu, precum si spalarea dintilor de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor si o periuta de dinti electrica.

„O periuta de dinti electrica poate fi mai de ajutor decat o periuta manuala. Viziteaza-ti cu regularitate medicul dentist si intreaba-l: ‘Fac o treaba buna cu ingrijirea dintilor mei? Daca nu, ce as putea imbunatati?'”, spune Dr. Cram, citat de Daily Mail.

Expertii mai sugereaza sa te mentii hidratata pentru a evita gura uscata si spun ca o femeie adulta ar trebui sa bea aproximativ 2,7 litri de apa pe zi.

Spray-urile si drajeurile special concepute pentru gura uscata, precum si apa de gura pot fi folosite de asemenea pentru a combate acest efect secundar al menopauzei.

Foto: depositphotos.com