5 semne ca esti setata pe modul de autosabotare, potrivit unui terapeut

1
De Alice Papuc
28 sept. 2024

Toate aceste activitati pot parea in regula pe termen scurt, dar pe termen lung ele iti limiteaza capacitatea de a te bucura de viata pe care o traiesti.

Autosabotarea este un fenomen destul de subtil, dar care iti poate afecta diferite aspecte ale vietii pe termen lung, fie ca este vorba despre cariera, relatii sau chiar sanatate. Intr-un articol al publicatiei YourTango, terapeuta Samantha Rodman Whiten a impartasit 5 dintre cele mai comune lucruri pe care le faci atunci cand esti “setata” pe modul de autosabotare. Iata care sunt acestea, precum si ce poti face pentru ca tu sa revii pe drumul cel bun!

Nu dormi suficient

Exista momente in care vei sacrifica 2-3 ore de somn pentru a mai petrece timp de calitate cu prietenii sau cu partenerul tau, iar acest lucru nu este neaparat un obicei rau. Cu toate acestea, daca este sa fim sincere, de cele mai multe ori nu vei avea un somn odihnitor pentru ca vei alege sa pierzi timpul dand scroll pe TikTok sau pe Instagram. Iar acest lucru nu este deloc indicat, deoarece somnul este important atat pentru sanatatea ta fizica, cat si mentala.

Cand nu dormi, esti irascibila, nu reusesti sa te concentrezi, rontai alimente mult prea procesate, iar depresia si anxietatea se pot agrava. Este momentul sa faci un efort pentru sanatatea ta si sa mergi la culcare la ora 22 – 22:30 si  sa nu folosesti dispozitive electronice in pat, pentru ca si acestea iti pot perturba somnul.

Te uiti prea mult la TV

Terapeuta Whiten a impartasit un lucru pe care il observa in mod constant in sedintele de consiliere pentru cupluri: “Multe cupluri petrec mult timp impreuna uitandu-se la TV, dar tot se simt distantati si detasati, deoarece nu interactioneaza in acest timp. As spune ca o ora pe zi de uitat la TV impreuna (si discutand despre ce vedeti!) ar fi un obiectiv bun, si nu mai mult, chiar daca TV-ul este doar zgomot de fundal.”

De asemenea, terapeuta concluzioneaza cu o intrebare care iti da de gandit: “Daca nu ti-ai lasa copiii sa petreaca ore in sir in fata televizorului, tu de ce alegi sa faci acest lucru?”

Mananci nesanatos

Studiile demonstreaza ca zaharul duce la obezitate, oboseala si chiar boli cardiovasculare. Oricat de tentate suntem cateodata sa mancam ceva rapid pe fuga, trebuie sa avem grija de noi si sa optam pentru alimente sanatoase, care ne sunt benefice pe termen lung.

Locuiesti intr-o casa dezorganizata

Chiar daca nu pare mare luru, haosul din jurul tau te afecteaza mental. Incearca sa depui mai mult efort pentru a trai intr-un spatiu curat si organizat si observa cum gandurile tale incep sa se schimbe. Vei obtine liniste si claritate si te vei focusa mai mult pe obiectivele tale.

O femeie impartaseste modul in care casnicia ei a luat sfarsit pentru ca sotul ei s-a simtit pentru prima data validat de o alta femeie

Astepti ca sotul sa iti citeasca gandurile

Oricat de minunat ar fi ca sotul tau sa stie exact ce iti doresti, acest lucru reprezinta doar o fantezie. Cu cat accepti mai repede acest lucru, cu atat vei fi mai fericita in casnicia ta. Cea mai buna abordare este aceea in care te exprimi direct si ii spui sotului tau ceea ce iti doresti si ai nevoie, astfel incat sa puteti ajunge la un consens.

Foto: freepik.com