„Misterul ultimelor clipe”: cartea care m-a invatat ce regrete au oamenii inainte de a parasi aceasta lume si ce putem face pentru a trai mai fericiti

1
De Cristiana Astefanoaiei
25 sept. 2024

Misterul ultimelor clipe, cartea scrisa de Hadley Vlahos, asistenta medicala specializata in ingrijiri paliative, ne ofera lectii de viata.

Aceasta lectura mi-a schimbat perspectiva asupra vietii, ajutandu-ma sa inteleg mai bine ce regrete au avut oamenii atunci cand s-au apropiat de final.

Ce am invatat din cartea „Misterul ultimelor clipe”

Nu este un volum usor de parcurs. Este trist sa urmaresti aceste vieti cum se incheie. Dar este si un motiv pentru ca noi, cititorii, sa ne traim vietile mai frumos.

Un pacient i-a spus asistentei, cu intelepciune: „Nu mai astepta momentul perfect, incepe acum”. Unul dintre pacienti i-a spus lui Hadley ca si-ar fi dorit „sa le spuna oamenilor cat de mult ii iubeste” si „sa petreaca mai putin timp la serviciu si mai mult timp cu familia”.

Altcineva a marturisit: „nu le poti lua cu tine cand pleci” atunci cand vorbea despre obiecte materiale.

„As fi vrut sa-mi permit sa fiu mai fericita”

Unul dintre cele mai surprinzatoare regrete este acela ca multi oameni isi dau seama ca fericirea a fost tot timpul o alegere, dar ca au amanat-o, crezand ca vor fi fericiti „cand isi vor indeplini anumite obiective sau vor atinge anumite standarde”. In loc sa se bucure de micile placeri ale vietii, multi s-au lasat coplesiti de ingrijorari si stres.

8 lectii despre fericire pe care cei mai multi oameni le invata prea tarziu in viata

Aceasta femeie era mereu preocupata de ceea ce credeau prietenii ei, iar la sfarsitul vietii era singura in viata si si-a dat seama ca nu a facut ceea ce isi dorea sa faca. Am intrebat-o ce vrea sa faca si mi-a spus ca nu doreste sa tina pasul si sa-i impresioneze pe ceilalti. A spus ca obisnuia sa-si cumpere masini si case pentru a-i impresiona pe ceilalti, dar ca si-ar fi dorit sa plece in calatorii doar pentru ea”, isi aminteste autoarea.

Misterul ultimelor clipe – Povesti de neuitat la granita dintre viata si moarte, carturesti.ro, 55 lei

„As fi vrut sa petrec mai mult timp cu cei dragi”

Pe masura ce viata lor se apropie de final, oamenii isi dau seama ca succesul profesional sau material nu valoreaza nimic in comparatie cu legaturile umane autentice.

O alta revelatie comuna este regretul de a nu fi impartasit iubirea, aprecierea sau chiar iertarea. Multi oameni traiesc cu teama de a fi vulnerabili, de a fi raniti sau respinsi, si astfel isi infraneaza sentimentele. La final, toti regreta.

Regulile dupa care am ales sa imi traiesc viata ca sa fiu mai fericita. Partea I

„As fi vrut sa-mi asum mai multe riscuri”

Multi oameni, pe patul de moarte, regreta ca nu au avut curajul sa-si asume riscuri mai mari in viata—fie in dragoste, fie in cariera sau in urmarirea pasiunilor lor. De multe ori, frica de esec sau de respingere i-a tinut pe loc, facandu-i sa rateze ocazii importante care le-ar fi putut aduce o viata mai implinita.

Cele mai mari 5 regrete ale persoanelor aflate la sfarsitul vietii

O alta carte ce abordeaza aceeasi tema este scrisa de Bronnie Ware, asistenta medicala paliativa. Putem observa ca, in majoritatea cazurilor, regretele sunt legate de aceleasi lucruri. Toti ar fi vrut sa aiba mai mult timp sa traisca liber si sa iubeasca sincer.

  1. „Imi doresc sa fi avut curajul sa traiesc o viata adevarata pentru mine, nu viata pe care altii o asteptau de la mine.”
  2. „As vrea sa nu fi muncit atat de mult.”
  3. „Imi doresc sa fi avut curajul de a-mi exprima sentimentele.
  4. „As fi vrut sa raman in legatura cu prietenii mei.”
  5. „Imi doresc sa-mi fi permis sa fiu mai fericit.

Cele mai mari 5 regrete ale persoanelor aflate in pragul morţii, librex.ro, 27 lei

Aceste doua volume sunt pline de intelepciune. Inspirandu-ne din felul in care aceste persone si-au luat ramas bun de la vietile lor, putem invata sa le traim mai frumos pe ale noastre. Fiecare zi care trece este o noua sansa la fericire. Avem dreptul sa o traim! Sa facem ceea ce simtim, sa iubim si sa declaram asta, sa stam cu persoanele dragi. Tu ce ai invatat astazi despre Misterul ultimelor clipe?

Foto: Freepik.com