Cum arata o zi din viata unei persoane care nu se iubeste pe sine, potrivit inteligentei artificiale

1
De Alice Papuc
30 sept. 2024

Tu te regasesti in acest scenariu?

Iata un adevar pe care nu mi-am dorit sa il accept mult timp: iubirea de sine este complicata. Cele mai multe dintre noi presupunem ca este firesc sa te apreciezi pe tine insati, insa lucrurile nu stau chiar asa. Uneori, viata te poarta pe drumuri complexe, iar experientele pe care le traiesti si oamenii pe care ii intalnesti isi pun amprenta asupra ta. Ajungi sa devii tematoare, anxioasa, sa iti doresti sa nu superi pe nimeni, sa nu deranjezi si sa fii “perfecta”. Te pierzi pe tine, nu te mai recunosti si, in final, nu te mai iubesti. Iar acest lucru iti afecteaza obiceiurile zilnice, fara ca macar sa realizezi.

Acest comportament este atat de comun incat o utilizatoare de pe TikTok a facut chiar un experiment utilizand inteligenta artificiala, astfel ca ChatGPT raspunde la o intrebare care mie imi da fiori: “Cum arata o zi din viata unei persoane care nu se iubeste pe sine?”

Dimineata

Inteligenta artificiala subliniaza faptul ca ziua unei persoane care nu se iubeste pe sine incepe intr-o maniera negativa, cu vina si regrete “Te trezesti obosit, fara energie, poate dupa ce ai amanat alarma de cateva ori.” Dar lucrurile nu se opresc aici “Primul tau gand ar putea fi unul negativ – te critici pentru ca ai dormit prea mult si pentru ca ai amanat sarcini. Te simti coplesit de ziua care urmeaza”.

Momentul in care te pregatesti pentru noua zi este marcat de graba, astfel ca persoana in cauza alege sa nu manance un mic dejun sanatos sau sa savureze o cafea buna. Aceeasi graba este prezenta si in ceea ce priveste ingrijirea personala, persoana in cauza amanand momentul in care sa isi acorde timp si vazand in oglinda doar defecte.

Pe timpul zilei, la munca

Totul este mecanic, fara vreun interes real. Pasiunea pentru locul de munca nu mai exista de mult, iar orice greseala nu face decat sa amplifice sentimentul de neputinta. Mai mult decat atat, persoana care nu se iubeste pe sine se compara in mod constant cu cei din jur, ceea ce alimenteaza sentimentul de neputinta si deznadejde.

In ceea ce priveste masa de pranz, din nou, persoana care nu se iubeste va alege sa nu manance sau sa nu isi ofere o masa suficient de nutritiva. Chiar daca isi doreste sa faca ceva pentru starea ei de bine, persoana va simti ca nu are resursele necesare si va amana acest lucru la nesfarsit.

Seara

Seara este marcata de momente de regret, dupa o zi in care nicio activitate nu a fost cu adevarat placuta. Persoana in cauza va cauta sa isi tina mintea ocupata dand scroll pe TikTok sau urmarind emisiuni TV. Din pacate, aceste activitati nu sunt cu adevarat relaxante si nu aduc niciun beneficiu real.

Persoana in cauza va cauta sa se izoleze si sa isi ascunda cat mai mult emotiile. Nici noaptea nu este marcata de liniste “in loc sa iti dai voie sa te odihnesti, simti o anxietate constanta pentru ziua urmatoare”.

4 lucruri pe care le faceam in mod frecvent si am realizat ca imi provoaca anxietate

Concluzia generala

Lipsa iubirii de sine se manifesta prin lipsa ingrijirii, autoneglijare si incapacitatea de a simti bucurie in lucrurile mici. Practic, intreaga zi este dominata de o voce critica interioara care iti spune ca nu esti suficient de buna si ca nu ai voie sa ai incredere in tine. Dar eu sunt aici sa iti spun ca meriti, ca ai realizat lucruri extraordinare pana acum si ca o poti face in continuare. Ai grija de tine si de sufletul tau si nu te teme sa ceri ajutor atunci cand simti ca nu mai poti.

Foto: freepik.com