4 beneficii mai putin cunoscute ale dovleacului placintar

1
De Cristiana Astefanoaiei
30 sept. 2024

Este delicios in deserturile de toamna si are multe proprietati pentru sanatate.

Printre cei mai importanti nutrienti ai dovleacului placintar se numara betacarotenul, un pigment natural care se gaseste in multe fructe si legume, in special in cele de culoare portocalie, rosie si galbena. Betacarotenul este important deoarece organismul il poate transforma in vitamina A (retinol) atunci cand este necesar, pentru a sustine sanatatea ochilor, a pielii, a sistemului imunitar.

Pe langa acesta, dovleacul este bogat in antioxidanti si alte vitamine, care aduc patru beneficii importante organismului uman.

Dovleacul placintar contine nutrienti esentiali pentru sanatatea ochilor

Vitamina A joaca un rol crucial in functionarea corecta a retinei pentru ca ajuta la transformarea luminii in semnale nervoase. De asemenea, aceasta vitamina contribuie la protectia corneei si a mucoaselor ochiului, prevenind afectiuni precum uscaciunea ochilor sau conjunctivita. Unele studii au demonstrat ca fructele si legumele bogate in betacaroten pot sa reduca riscul de degenerescenta maculara.

Imbunatateste sanatatea pielii

Dovleacul placintar este bogat in vitamina C, esentiala pentru sinteza colagenului, proteina care asigura elasticitatea si fermitatea pielii. Vitamina E continuta de dovleac actioneaza in sinergie cu vitamina C, oferind o protectie suplimentara impotriva stresului oxidativ. Astfel se previne imbatranirea prematura a pielii.

Un efect mai putin cunoscut al dovleacului placintar: reduce inflamatia din corp

Este bogat in pectina, o fibra solubila care are proprietati antiinflamatoare. Pectina ajuta la mentinerea sanatatii intestinale prin hranirea bacteriilor bune din microbiomul intestinal. Atunci cand microbiomul este echilibrat, scade inflamatia din corp. Sa nu uitam de flavonoidele si polifenolii din dovleac. Acestia au rolul de a regla activitatea enzimelor si a proteinelor implicate in procesele inflamatorii.

Sprijina sanatatea sistemului digestiv

Aproximativ 150 de grame de dovleac placintar reprezinta 10% din valoarea zilnica recomandata de fibre. Acestea ajuta la buna functionare a tranzitului intestinal si previn constipatia.

Il poti include in retetele tale de toamna: placinte cu dovleac, salate cu dovleac copt sau supe creme. De asemenea, nu arunca semintele pentru ca si ele au multe beneficii.

Superalimentul toamnei: semintele de dovleac pot preveni cancerul si lupta impotriva bolilor. Ce beneficii au si cum se pot consuma

Dovleacul placintar este un aliment nutritiv si sarac in calorii, ceea ce il face excelent si pentru slabire sau mentinerea siluetei. Iata valorile nutritionale aproximative pentru 100 de grame de dovleac placintar crud:

Calorii: 45 kcal
Proteine: 1 g
Grasimi: 0,1 g
Carbohidrati: 12 g
Zaharuri: 2 g
Fibre: 2 g
Vitamina A: 10630 UI (echivalentul a aproximativ 558 mcg), ceea ce reprezinta peste 100% din doza zilnica recomandata
Vitamina C: 21 mg (aproximativ 23% din doza zilnica recomandata)
Potasiu: 350 mg (aproximativ 10% din doza zilnica recomandata)
Vitamina E: 1,4 mg (aproximativ 7% din doza zilnica recomandata)
Calciu: 48 mg
Magneziu: 34 mg
Fier: 0,7 mg

Foto: freepik.com