6 motive pentru care sa imbratisezi diminetile lente, pentru un suflet fericit

1

Daca obisnuiesti sa incepi ziua cu goana dintre baie, bucatarie, social media si e-mailuri, afla ca iti faci un mare deserviciu.

Pentru sanatatea mintala si emotionala, o stare de agitatie imediat dupa trezire este extrem de nociva. Chris Brantner, expert in somn, explica: „te pregatesti pentru o zi plina de anxietate, deoarece stresul de a te grabi sa ajungi la timp la serviciu te va face sa te simti anxioasa inca de la inceputul ei”.

Specialistii in sanatate si lifestyle militeaza pentru diminetile lente. Acestea asigura un start mai calm. Sa iti oferi timp pentru o ceasca de ceai sau cafea savurata in liniste, pentru cateva minute de respiratie profunda sau pentru a-ti intinde corpul, poate avea un impact major asupra modului in care te simti pe parcursul intregii zile.

Cum te ajuta diminetile lente: motive pentru care sa incepi si tu aceasta practica

Trezeste-te cu jumatate de ora sau o ora mai devreme decat o faci de obicei. Fa acest lucru timp de cateva saptamani. Iata doar 6 dintre efectele pe care le vei observa!

Inceputul zilei reprezinta momentul ideal pentru a-ti acorda cateva minute doar pentru tine

Printr-un ritm mai lent dimineata, ai ocazia sa-ti asculti gandurile, emotiile si sa-ti simti corpul. Aceasta reconectare interioara iti permite sa fii constient de starea ta, sa-ti stabilesti intentiile pentru zi si sa te pregatesti mental si emotional pentru ceea ce urmeaza.

Un start mai bun inseamna o zi mai buna

„Traim cu totii o viata de zi cu zi atat de ocupata si rapida, asa ca este extrem de important sa incetinim si sa ne facem timp pentru noi insine. Diminetile lente sunt un mare stimulent pentru sanatatea mentala si se crede ca reduc stresul si anxietatea. Vei constata ca motivatia si nivelul de energie vor creste. Acest lucru poate creste productivitatea si nivelul de dopamina, care este hormonul fericirii”, explica Anna Miller, asistenta medicala.

Iti ofera un plus de energie si vitalitate

Desi poate suna paradoxal, sa incepi ziua incet iti poate oferi mai multa energie decat sa te grabesti. Atunci cand iti acorzi timp pentru a-ti trezi corpul si mintea, metabolismul tau are sansa sa se puna in miscare in mod natural, fara a fi fortat de ritmul haotic al unei dimineti grabite.

Iti stimuleaza creativitatea

Mintea ta are spatiul necesar pentru a se deschide catre idei noi si inspiratie. In loc sa te concentrezi pe „trebuie sa” si „trebuie sa fac”, vei fi prezenta si o sa te lasi purtata de gandurile si visele tale. Poti folosi acest timp pentru a scrie, a citi, a desena sau pur si simplu pentru a medita la idei care iti aduc bucurie.

Diminetile lente te ajuta sa te tii de dieta

Un mic dejun savurat in liniste, in care sa te bucuri de gustul si textura alimentelor, iti poate da mai multa energie decat unul mancat pe fuga. Digestia ta functioneaza mai bine si metabolismul tau va fi accelerat. In plus, daca iti acorzi timp in fiecare dimineata sa-ti pregatesti pachetul pentru birou, nu vei mai fi atrasa de produsele de patiserie sau tip fast-food, care ingrasa.

Alimente pe care sa le consumi la micul dejun pentru a combate anxietatea de dimineata

Ai timp pentru lucrurile care iti fac placere

Daca ai copii, trebuie sa-i pregatesti pentru gradinita sau scoala. Sau poate obisnuiesti sa pregatesti micul dejun pentru sotul tau. In orice caz, diminetile tale sunt de obicei pline. Trezeste-te inaintea tuturor si fa ceva ce iti umple sufletul de fericire. Fie ca alegi sa meditezi, sa dansezi, sa savurezi o cafea in liniste, sa faci cateva exercitii de yoga sau pur si simplu sa stai si sa te bucuri de inceputul unei noi zile. Vei vedea efectele benefice in scurt timp.

Foto: depositphotos.com