Studiu: varsta la care ai avut prima menstruatie iti poate prezice longevitatea

1
De Cristiana Astefanoaiei
22 oct. 2024

Informatiile descoperite recent ar putea deschide noi granite in analizarea corpului feminin!

Prima menstruatie e un moment major din viata oricarei femei, dar acum s-a aflat ca ar putea fi chiar mai important decat credeam. Un studiu recent realizat la Universitatea din California, San Diego, a adus in atentia noastra o descoperire surprinzatoare: varsta la care o femeie are prima menstruatie poate fi un factor important in prezicerea longevitatii sale.

Cercetatorii au analizat date de la peste 16.000 de femei care au participat la un studiu de lunga durata. Acestia au descoperit ca femeile care au avut prima menstruatie la o varsta mai tarzie – dupa varsta de 12 ani – tind sa traiasca mai mult. Aceste femei, in general, au avut mai putine probleme cardiovasculare, o incidenta mai scazuta a cancerului si un risc redus de a dezvolta diabet.

Femeile care au avut prima menstruatie mai tarziu in viata au o viata mai lunga

Pe de alta parte, femeile care au avut prima menstruatie mai devreme, inainte de varsta de 12 ani, au fost asociate cu o speranta de viata mai scurta. Aceasta este legata de un risc mai ridicat de boli cronice, precum bolile de inima sau diabetul de tip 2, si de o expunere mai lunga la hormonii estrogeni, ceea ce poate contribui la un risc crescut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san.

Studiul aduce in prim-plan importanta sanatatii hormonale si rolul pe care factorii biologici il joaca in viata noastra pe termen lung. Cercetarile arata ca nu este vorba doar despre cati ani traim, ci despre cum traim acesti ani. Desi varsta primei menstruatii nu este un factor controlabil, aceasta poate oferi o perspectiva asupra predispozitiilor pe care le putem avea si asupra masurilor pe care le putem lua pentru a ne proteja sanatatea.

De exemplu, mentinerea unui stil de viata activ si sanatos, monitorizarea regulata a sanatatii cardiovasculare si a nivelului de zahar din sange, precum si evaluarea periodica a riscurilor hormonale sunt toate masuri ce pot contribui la prevenirea unor probleme majore de sanatate.

Alte concluzii interesante ale studiului au fost ca femeile care au menstruatie mai tarziu in viata au fost mai putin predispuse sa dezvolte diabet sau sa devina fumatoare.

„Echipa noastra a constatat ca femeile care au inceput menstruatia la o varsta mai inaintata erau mai putin susceptibile de a avea anumite probleme de sanatate, cum ar fi bolile coronariene, iar cele care au experimentat menopauza mai tarziu in viata erau mai susceptibile de a fi in general intr-o stare excelenta de sanatate, ceea ce poate fi o posibila explicatie pentru constatarile noastre (…) Femeile cu menopauza mai tarzie si o durata de viata reproductiva mai lunga pot avea un risc scazut de boli cardiovasculare”, a declarat Aladdin Shadyab, unul dintre conducatorii studiului.

Ce spune varsta la care ai avut prima menstruatie despre sanatatea ta?

De ce conteaza varsta primei menstruatii?

Menstruatia marcheaza inceputul capacitatii reproductive a unei femei si, implicit, incepe un ciclu hormonal complex, care are efecte pe termen lung asupra sanatatii. Varsta la care apare prima menstruatie poate fi influentata de mai multi factori: genetici, de mediu, alimentari si de stil de viata. Fetele care sunt expuse la stres semnificativ in copilarie, care au o dieta nesanatoasa sau care au o greutate corporala peste medie tind sa aiba menstruatia mai devreme.

Foto: depositphotos.com