Sanatatea mintala e pe primul loc: 8 semne prin care corpul iti transmite sa iei o pauza

1
De Cristiana Astefanoaiei
13 oct. 2024

Perioadele solicitante si stresante isi pun amprenta asupra organismului nostru si, cel mai frecvent, creierul e cel mai afectat.

De aceea, pentru sanatatea mintala, e bine sa luam pauze atunci cand corpul ni le cere. Exista 8 momente in care e recomandat sa fii atenta la felul in care te simti si sa incepi sa te relaxezi.

Care sunt semnele prin care organismul iti zice sa te preocupi de sanatatea mintala

Daca le treci cu vederea, risti sa ajungi la burnout si sa-ti fie mult mai greu sa te restabilesti pe un fagas normal. Daca inveti sa-ti asculti corpul, vei sti cand sa iei pauza astfel incat sa iti pastrezi echilibrul. Iata ce incearca sa iti transmita!

1. Probleme cu somnul: insomnie sau somn agitat

Unul dintre primele semnale de alarma este modificarea tiparelor de somn. Daca iti este tot mai greu sa adormi sau daca te trezesti frecvent pe parcursul noptii, mintea ta poate fi suprasolicitata. Insomnia poate indica faptul ca te confrunti cu stres cronic sau anxietate.

2. Suferi de probleme gastrointestinale

Durerile de stomac, problemele digestive si modificarile apetitului sunt toate indicii de epuizare. Un studiu din 2023 publicat in Journal of Psychosomatic Research a determinat prevalenta diferitelor simptome somatice ale epuizarii. Studiul a evaluat 687 de participanti suedezi cu burnout extrem si a constatat ca simptomele gastrointestinale erau extrem de frecvente. Simptomele specifice au inclus, dar nu s-au limitat la dureri de stomac, greata si indigestie. Cercetatorii au observat ca riscul de burnout creste de 1,52 ori cu fiecare simptom suplimentar.

3. Probleme de concentrare sau o senzatie de ceata a creierului sunt semne ca sanatatea mintala are de suferit

Creierul functioneaza la capacitate redusa atunci cand este coplesit de stres. Psychology Today defineste ceata cerebrala drept „un tip de disfunctie cognitiva caracterizata prin memorie slaba, dificultati de concentrare, confuzie si oboseala mentala”. Chiar si cele mai simple sarcini pot parea coplesitoare in aceste momente. Pierderile de memorie si incapacitatea de a te concentra sunt semne ca ai nevoie urgent de o pauza.

Cum arata o zi in care ai grija de sanatatea ta mintala, conform inteligentei artificiale

4. Iritabilitate si schimbari de dispozitie

Daca te simti tot mai iritata, nervoasa sau observi ca reactionezi exagerat la situatii minore, acest lucru poate fi un semnal ca te afli la limita rezistentei emotionale. Iritabilitatea este un simptom comun al epuizarii psihice si al stresului cronic. Cand mintea este suprasolicitata, devine dificil sa gestionezi emotiile intr-un mod calm si echilibrat.

5. Daca te confrunti cu migrene frecvente sau dureri de cap care nu par sa aiba o cauza clara, acesta este modul corpului de a-ti spune ca are nevoie de relaxare

Suprasolicitarea mentala poate afecta vasele de sange si muschii din zona capului, provocand tensiune si durere.

6. Sanatatea mintala este afectata de anxietate

Daca observi ca te ingrjorezi des fara motiv, e clar ca trebuie sa iei o pauza si sa-ti intelegi mai bine creierul. Anxietatea poate aduce cu sine o serie de simptome fizice, cum ar fi palpitatii ale inimii, dificultati de respiratie si un sistem imunitar scazut, care poate duce la imbolnavire. Experienta anxietatii acute si prelungite este, de obicei, un indiciu ca organismul e expus stresului.

7. Te simti amortita emotional

Senzatia de deconectare de la propriile emotii sau de la oamenii din jurul tau este un semn de epuizare si un mod prin care corpul tau te avertizeaza ca este timpul sa iei o pauza. Sentimentul de distantare si sentimentele negative fata de locul tau de munca sunt, de asemenea, simptome ale epuizarii. Daca apar aceste senzatii, incearca sa faci lucruri care iti plac, precum sa te plimbi, sa dansezi sau sa asculti muzica.

6 moduri in care muzica iti imbunatateste sanatatea mintala

8. Esti obosita permanent

Cand totul ti se pare un efort prea mare, chiar si activitatile care inainte iti aduceau placere, poate fi un indiciu ca treci printr-o perioada de epuizare mintala. Daca nu te odihnesti oricat de mult ai dormi inseamna ca sistemul tau nervos a ajuns la burnout. Acesta este adesea insotit de depresie, care poate afecta profund capacitatea ta de a avea grija de tine. Daca ajungi in punctul in care sa nu reusesti sa iei pauza pentru a-ti regla emotiile, apeleaza la ajutorul celor dragi sau la un terapeut.

Foto: freepik.com