Detox de toamna: cura de imunitate ca sa-ti pregatesti corpul pentru sezonul racelilor

1
De Cristiana Astefanoaiei
16 oct. 2024

Intareste-ti imunitatea in aceasta perioada cu ajutorul detoxifierii.

Daca vrei si tu sa tii o astfel de cura, e bine sa optezi pentru alimente pline de vitamine si minerale, care sa-ti intareasca organismul. Un detox de toamna nu inseamna sa te infometezi, ci sa optimizezi ceea ce consumi pentru a nu te vei imbolnavi in urmatoarele luni.

O cura bine gandita ajuta la:

  • Eliminarea toxinelor acumulate in timpul verii
  • Imbunatatirea functionarii organelor implicate in detoxifiere, precum ficatul si rinichii
  • Intarirea sistemului imunitar pentru a preveni racelile si gripele specifice sezonului
  • Cresterea nivelului de energie si imbunatatirea starii generale de sanatate

Pentru a avea aceste rezultate, acorda-ti o saptamana de imunizare. Bea in fiecare zi o bautura tonica, bogata in vitamina C, care stimuleaza sistemul imunitar ai are proprietati antiinflamatorii si antioxidante.

Tonic de lamaie, ghimbir si miere pentru detox de toamna

O cana de apa calda
Sucul de la o jumatate de lamaie
O lingurita de miere cruda de albine
O lingurita de ghimbir proaspat ras
Un varf de cutit de turmeric pentru un efect antiinflamator suplimentar

Incalzeste o cana de apa pana la o temperatura potrivita pentru a putea sa bei, fara a o fierbe. Stoarce sucul de lamaie si adauga-l in apa. Adauga ghimbirul proaspat ras si amesteca bine. Indulceste bautura cu miere si, daca doresti, adauga un varf de cutit de turmeric pentru a intensifica proprietatile antiinflamatorii. Bea amestecul pe stomacul gol, pentru a beneficia la maximum de nutrienti.

Cum urmezi un detox de toamna timp de 7 zile

Vei prepara in fiecare dimineata aceasta bautura cu proprietati minunate. In primele 3 zilei nu vei consuma mancare solida.

Ziua 1-3: Curatarea sistemului digestiv

Incepe fiecare dimineata cu bautura tonica de mai sus pentru a stimula digestia si a ajuta ficatul sa elimine toxinele. Bea cel putin 2 litri de apa pe zi pentru a sprijini procesele naturale de detoxifiere.

Pe parcursul zilei, consuma oricat de des simti nevoia smoothie-uri din spanac, kale, avocado, zeama de lamaie si seminte de chia hidratate in prealabil. Acestea iti vor furniza nutrientii esentiali pentru procesul de detoxifiere.

Zilele 4-7: Intarirea sistemului imunitar

Continua sa bei dimineata tonicul cu lamaie si ghimbir. Acesta te va ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar. Poti sa consumi in continuare un smoothie din frunze verzi la micul dejun. Apoi, la pranz si cina, opteaza pentru supe creme.

Supele calde din radacinoase sunt usor de digerat si ajuta la hidratarea corpului in aceasta perioada de tranzitie. Foloseste cartofi, morcovi, telina, radacina de pastarnac si patrunjel, sfecla. Poti sa mai pui si cartofi dulci sau dovleac, daca sunt pe placul tau. Adauga ghimbir si turmeric pentru a stimula imunitatea.

Somnul este esential pentru refacerea organismului. Incearca sa dormi cel putin 7-8 ore pe noapte pentru a-i permite corpului sa se regenereze.

Petrece timp in natura, chiar daca vremea devine mai rece. Aerul curat ajuta la oxigenarea celulelor si iti imbunatateste starea de spirit.

Dupa aceste 7 zile, reia alimentatia ta obisnuita treptat. Nu include prea multe alimente intr-o singura zi. Limiteaza consumul de carne pana cand organismul tau reia treptat procesele de digestie.

6 organe care iti detoxifiaza corpul si cum sa le sustii zilnic

Iata cateva alimente si suplimente pe care ar trebui sa le incluzi in dieta ta dupa incheierea detoxului

Legume crucifere

Broccoli, varza, conopida si varza de Bruxelles sunt pline de vitamine, minerale si antioxidanti. Aceste legume ajuta ficatul sa elimine toxinele si intaresc sistemul imunitar.

Radacinoase de sezon

Sfecla rosie, morcovii, napii si telina sunt alimente bogate in fibre, care stimuleaza digestia si eliminarea toxinelor. De asemenea, contin vitamine esentiale pentru sanatatea pielii si parului, care pot suferi in timpul sezonului rece.

Fructe bogate in vitamina C

Portocalele, mandarinele, grapefruitul, dar si fructele de padure sunt excelente pentru a intari sistemul imunitar si a reduce inflamatiile din organism. Vitamina C este un antioxidant puternic, cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula productia de celule albe, esentiale in combaterea infectiilor.

Mierea si propolisul

Sunt adevarate „miracole” ale naturii, oferind protectie impotriva bacteriilor si virusurilor. Mierea de albine are proprietati antibacteriene si poate calma gatul iritat, in timp ce propolisul ajuta la intarirea sistemului imunitar si protejeaza impotriva infectiilor respiratorii.

Ghimbir si turmeric

Aceste doua superalimente sunt recunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii si antioxidante. Stimuleaza digestia, curata organismul de toxine si sprijina sanatatea generala.

Suplimente de vitamina D

Pe masura ce zilele devin mai scurte si soarele nu mai este atat de prezent, nivelul de vitamina D din organism scade, afectand imunitatea. Suplimentele de vitamina D sunt esentiale in sezonul rece.

Foto: Freepik.com