4 “complimente” care sunt menite doar sa ascunda insulte

1
De Alice Papuc
21 oct. 2024

Orice s-ar intampla, aminteste-ti ca oamenii de succes nu ajung acolo unde sunt doborandu-i pe ceilalti.

In copilarie, parintii ne-au invatat ca, daca nu aveam ceva frumos de spus, mai bine nu spunem nimic. Cu toate acestea, exista si oamenii care ignora cu succes acest sfat cat se poate de bine intentionat. De cele mai multe ori, isi ascund comentariile rautacioase sub un zambet sau un ton placut al vocii. Ofera laude false si iti subliniaza defectele. Pretind ca apreciaza anumite aspecte ale personalitatii tale pe care, de fapt, nu le suporta. Iar daca vei acorda suficienta atentie, vei observa ca toate aceste complimente nu reprezinta decat insulte mascate. Iata 4 “complimente” la care sa fii atenta!

“Arati minunat pentru varsta ta”

A spune cuiva ca arata bine pentru varsta lui este un exemplu clasic de insulta mascata intr-un compliment. Desi la prima vedere te poti simti apreciata atunci cand auzi cat de bine arati, imediat ce o persoana adauga “pentru varsta ta”, te confrunti cu un comentariu rautacios.

Explicatia este cat se poate de simpla: traim intr-o societate care defineste valoarea oamenilor in functie de aspectul fizic, iar a spune cuiva ca arata bine pentru varsta sa nu face decat sa intareasca aceasta credinta. Fiecare om este frumos intr-un mod unic, indiferent de varsta pe care o are si indiferent de standardele rigide de frumusete la care suntem supuse zilnic.

“Ai facut o treaba mult mai buna decat ma asteptam”

A depasi asteptarile cuiva nu este neaparat un lucru rau. Arata ca esti o persoana inteligenta, dedicata si ca ai dat tot ce ai putut intr-o anumita directie. Totusi, cand cineva iti spune ca munca ta este mai buna decat se astepta, nu face decat sa iti sugereze ca nu credea ca esti capabila de la bun inceput.

Aceste insulte mascate sunt des intalnite la locul de munca, mai ales in corporatii. Conform unui studiu publicat de Harvard Business School, oamenii care ofera complimente cu dublu sens cred ca „vor transmite un statut inalt si vor fi placuti”, dar, in realitate, nu obtin nici una, nici alta. Cercetatorii au constatat ca aceste complimente sunt eficiente intr-un singur sens: reduc motivatia oamenilor.

“Nu as putea niciodata sa trec prin ceea ce treci tu”

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: esti la o cafea cu o prietena pe care nu ai mai vazut-o de ceva timp. Discutati despre moda, vacante si ce mai este nou la cinema. Relaxandu-te, ai un moment de vulnerabilitate si ii impartasesti o situatie delicata prin care treci. Poate ca ai probleme financiare, sotul tau nu te trateaza cu respectul cuvenit sau locul de munca este mai stresant ca niciodata. Oricare ar fi cazul, iti dezvalui ingrijorarile, iar prietena ta spune: „Eu nu as putea niciodata sa fac fata.”

Poate ca nu este neaparat rau intentionata, dar ramai cu un gust amar. Nu simti ca este vorba despre o “lauda” despre cat de puternica esti, ci simti cum ea se pune mai presus decat tine si iti arata ca viata ei este mult mai “buna”.

3 carti scrise de Paulo Coelho care mi-au schimbat viata si m-au ajutat sa-mi regasesc echilibrul

“Esti mai desteapta decat pari”

Aceasta afirmatie este o insulta deosebit de dura, deghizata intr-un compliment. Cand cineva iti spune asta, inseamna ca a facut o judecata rapida despre inteligenta si abilitatile tale, iar tu ai depasit asteptarile lor.

Poate fi vorba chiar despre o microagresiune, oamenii incercand sa isi exercite puterea si sa detina controlul in relatia cu tine, facandu-te sa te simti inferioara. Aminteste-ti ca a fi cu adevarat inteligent inseamna sa arati respect si compasiune fata de toti oamenii. Cineva care nu este capabil sa faca asta, probabil are o inteligenta emotionala scazuta si o perspectiva limitata asupra lumii.

Foto: freepik.com