5 semne subtile care iti arata ca organismul tau are nevoie de mai multi nutrienti, potrivit unui medic de la Harvard

1
De Georgiana Dorobantu
23 oct. 2024

Un medic care si-a facut studiile la faimoasa universitate Harvard a dezvaluit care sunt semnele subtile ca ai nevoie de mai multe vitamine si minerale.

Dr. Saurabh Sethi, gastroenterolog in California, Statele Unite, a evidentiat cinci schimbari in organism care arata ca poti avea deficiente de fier, vitamina C sau calciu.

Intr-un video vizionat de peste 1,6 milioane de ori, Dr. Sethi spune ca unele semne aparent inofensive, pe care le poti trece cu vederea, indica prezenta unor deficiente. Printre aceste semne se numara unghiile fragile, trosnitul articulatiilor si albirea prematura a parului.

Netratate, astfel de deficiente pot duce in timp la probleme serioase de sanatate precum migrene, fracturi sau afectiuni cardiace.

Pe ce parte e mai bine sa dormi ca sa ai un creier sanatos

Postarea medicului vine la scurt timp dupa publicarea unui studiu recent, care a descoperit ca aproape jumatate din populatia lumii nu consuma suficienti micronutrienti, de care corpul are nevoie in cantitati mici pentru a tine bolile la distanta.

Iata care sunt cele cinci semne subtile ca ai nevoie de mai multi nutrienti in alimentatia ta:

 

Ai unghiile fragile

Daca unghiile tale se rup foarte usor, se exfoliaza sau sunt moi, este un semn „al deficientei de proteine si de fier in dieta” spune Dr. Sethi.

Unghiile sunt formate in mare parte din cheratina, o proteina care ajuta de asemenea si la formarea parului sau a stratului superior al pielii, epiderma.

Daca nu consumi suficiente alimente bogate in proteine, precum oua, carne slaba, lactate, leguminoase (fasole, linte, soia etc.) corpul tau nu are suficienta „materie prima” din care sa creeze cheratina necesara pentru unghii puternice.

In medie, ar trebui sa consumi aproximativ 100 de grame de proteine pe zi.

De asemenea, fierul este o componenta esentiala a hemoglobinei, o proteina din celulele rosii care ajuta la transportarea oxigenului de la plamani catre alte tesuturi ale corpului.

Peste 80% dintre femeile insarcinate sufera de deficit de fier in al treilea trimestru, potrivit unui nou studiu

Daca nu consumi suficiente alimente bogate in fier – carne rosie, fructe de mare, linte, cereale integrale sau verdeturi precum spanac sau kale – unghiile tale nu vor primi suficient oxigen si devin casante.

Netratata, deficienta de fier ar putea sa duca la oxigenarea insuficienta a muschiului inimii, ceea ce are ca efect batai neregulate ale inimii si afectiuni cardiace.

Ti se zbat pleoapele

Dr. Sethi spune ca acea senzatie ca ti se „zbat” pleoapele sau ca ai spasme musculare la nivelul bratelor si picioarelor ar putea fi semnul deficientei de magneziu.

Magneziul este un mineral esential care ajuta la cresterea si mentinerea masei osoase, precum si la functiile nervoase si contractiile musculare.

Dar atunci cand nu ai suficient magneziu in organism, este posibil ca la nivelul celulelor nervoase sa ajunga prea mult calciu, ceea ce le suprastimuleaza si duce la spasm muscular.

Expertii recomanda ca femeile sa aiba un aport de 320 miligrame de magneziu pe zi, iar barbatii 420 miligrame. Printre alimentele bogate in magneziu se numara spanacul, avocado, bananele si untul de arahide.

Iti trosnesc articulatiile

Atunci cand iti trosnesc des genunchii sau alte articulatii, Dr. Sethi avertizeaza ca „ar putea fi un semn al deficientei de vitamina D3 sau de calciu”.

Vitamina D si calciul sunt ambele esentiale pentru a mentine sanatatea oaselor si a muschilor.

Acest aminoacid amana imbatranirea si creste longevitatea, conform studiilor

Cand corpul nu primesti acesti nutrienti in cantitati suficiente, rezultatul sunt oase si articulatii slabite, ceea ce cauzeaza inflamatie si sunetul de „trosnire” la nivelul articulatiilor.

Institutul National de Sanatate din America spune ca unul din patru americani nu are un aport suficient de vitamina D, care ar trebui sa fie 800 de unitati internationale (UI) pe zi, pentru adulti. Iar 40% dintre americani nu au aportul recomandat de 1000 miligrame de calciu pe zi.

Galbenusul de ou, pestele gras (somon, macrou) si ciupercile sunt bogate in vitamina D, in timp ce produsele lactate si verdeturile sunt alimentele cu un continut ridicat de calciu.

Te confrunti cu albirea prematura a parului

Albirea parului este inevitabila si sunt multi factori care pot influenta motivul pentru care poti observa fire albe de par de la varsta de 20 sau 30 de ani. Insa Dr. Sethi spune ca ar putea avea legatura si cu deficienta de vitamine.

„Ar putea sa indice o deficienta de vitamina B12, care este cruciala pentru productia de celule rosii si transportul oxigenului catre foliculii de par”, a spus medicul, citat de Daily Mail. Iar acest lucru ar putea sa duca la albirea prematura a parului.

Deficienta de vitamina B12 poate avea ca simptome oboseala accentuata si slabiciune, scaderea in greutate, probleme de memorie si probleme ale sistemului nervos.

Adultii au nevoie de aproximativ 2,4 micrograme de vitamina B12 pe zi. Aceasta vitamina esentiala se gaseste in alimente precum oua, stridii, somon sau carne de vita.

Dr. Sethi mai spune ca albirea prematura a parului ar putea fi cauzata si de o deficienta de cupru. „Cuprul este responsabil pentru productia de melanina, pigmentul care ofera culoare parului”, adauga specialistul.

Cuprul se gaseste in alimente precum organe, fructe de mare, nuci si seminte, cereale integrale si leguminoase.

Te invinetesti usor

Daca ti se intampla des sa descoperi vanatai pe care nu stii cum le-ai facut, ar putea fi un semn ca nu ai un aport suficient de vitamina C.

Pe langa faptul ca sustine sistemul imunitar, Dr. Sethi spune ca vitamina C este resposanbila pentru formarea colagenului, o proteina care ofera structura si rezistenta pielii, oaselor, muschilor, tendoanelor si a altor tesuturi conjunctive.

Fara suficient colagen, vasele de sange isi pierd stratul protector care le apara de lovituri, ceea ce duce la aparitia vanatailor.

Alimentele cu un continut ridicat de vitamina C sunt citricele, ardeiul, broccoli, ananasul, kiwi si verdeturile.

Medicul mai spune ca invinetirea rapida, la cele mai mici lovituri, ar putea sa indice si o deficienta de vitamina K, care contribuie la coagularea sangelui. Vitamina K se gaseste in alimente precum soia, varza de Bruxelles, kale, spanac.

Indiferent cu care dintre aceste semne te confrunti, este recomandat sa discuti intotdeauna cu un medic inainte de a lua orice supliment alimentar. De asemenea, este de preferat sa-i asiguri organismului tau necesarul de nutrienti prin intermediul alimentatiei sanatoase.

Foto: depositphotos.com