Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, oasele pot pierde din densitate. Acest lucru se intampla mai ales in randul femeilor aflate la menopauza, moment dupa care riscul pentru osteoporoza creste semnificativ. Osteoporoza este o afectiune care slabeste considerabil oasele, facandu-le mult mai predispuse la fracturi. Astfel, este necesar sa acorzi mai multa atentie oaselor tale, cat mai devreme posibil. In acest sens, iti recomand sa incluzi in dieta ta aceste 5 alimente benefice pentru densitatea osoasa!
Laptele de vaca
Conform specialistilor, laptele reprezinta o sursa excelenta de nutrienti esentiali pentru oase, precum calciu, fosfor si vitamina D. O cana de lapte cu continut redus de grasime iti aduce 309 miligrame de calciu (care reprezinta aproximativ o treime din doza zilnica recomandata) si 2.77 micrograme de vitamina D.
De asemenea, laptele contine proteine, care ajuta la conservarea masei osoase.
Tofu
Da, tofu reprezinta o alegere extrem de sanatoasa, si asta nu doar pentru vegetarieni! Potrivit lui Josie Porter, medic dietetician din Londra, tofu contine mult calciu, magneziu, zinc, fibre si o mica cantitate de potasiu. “Consumul ridicat de aceste substante nutritive este asociat cu o densitate minerala mai mare a oaselor. Asta inseamna ca sunt mai puternice si mai putin predispuse la fracturi.”
Daca vrei sa obtii cele mai multe beneficii pentru oasele tale, Dr. Porter recomanda sa alegi tofu ferm in locul celui moale, deoarece acesta are, de obicei, cel mai mult calciu: 149 miligrame pe portie de 100 de grame, comparativ cu doar 78 de miligrame intr-o portie similara de tofu moale.
Studiu: calatoriile incetinesc procesul de imbatranire
Sardinele
Poate ca nu obisnuiesti sa consumi sardine in mod regulat, insa perspectiva ta s-ar putea schimba atunci cand vei realiza cate beneficii au acestea pentru densitatea osoasa. “Sardinele sunt o sursa excelenta de calciu si un aliment fantastic pentru protejarea si sustinerea sanatatii oaselor,” sustine Lauren Twigge, medic dietician. “In plus, sardinele sunt o sursa alimentara de vitamina D, care actioneaza impreuna cu calciul pentru a intari oasele.” De exemplu, poti obtine 91.7 miligrame de calciu si 1.15 micrograme de vitamina D mancand doar doua sardine.
Fructele bogate in potasiu (cum ar fi bananele)
Dr. Porter sustine ca fructele au fost adesea asociate cu o sanatate mai buna a oaselor si cu un risc mai mic de osteoporoza. Explicatia consta tocmai in continutul lor ridicat de potasiu. “Potasiul ajuta la reducerea pierderii de calciu din oase, ceea ce contribuie la mentinerea lor puternica.”
Printre exempele de fructe bogate in potasiu se numara bananele, pepenele galben, nectarinele si prunele.
Legumele verzi
Din aceasta categorie, medicii recomanda in special varza kale, spanacul si broccoli. Nutrientul principal din aceste legume care ajuta la intarirea oaselor este vitamina K. “Vitamina K este recunoscuta pentru ca sustine actiunea proteinelor care compun oasele, ajutand la mentinerea lor puternica,” sustine Porter. “Un consum mai mare de vitamina K este, de asemenea, asociat cu un risc redus de fracturi.”
Foto: freepik.com