De ce ar trebui sa iei in considerare vaccinul anti-HPV cat mai curand posibil

1
De Teodora Tirca
1 nov. 2024

Acum ceva timp se credea ca doar adolescentele/tinerele pot beneficia de vaccinul care aduce protectie impotriva virusului HPV – acum s-a dovedit ca acesta este benefic si pentru femeile care au o varsta mai inaintata – pana la 46 de ani.

Exista inca multa dezinformare in privinta virusului HPV (Human Papilloma Virus). Infectia cu HPV este cea mai raspandita infectie cu transmitere sexuala, avand in vedere ca peste 80% dintre adulti se vor confrunta cu ea la un moment dat, pe parcursul vietii. Conform infohpv.ro, oricine este activ sexual poate contracta HPV, chiar daca a intretinut relatii sexuale cu o singura persoana. Pentru ca virusul HPV se transmite prin contact direct piele pe piele, folosirea prezervativului nu te protejeaza 100% in timpul sexului, insa tot e esential sa folosesti protectie, din multe puncte de vedere.

De multe ori, persoanele infectate cu HPV nu prezinta simptome, de aceea transmit virusul mai departe fara sa stie. In multe cazuri, simptomele pot aparea dupa mai multi ani de la contractarea virusului, fiind imposibil de stabilit care a fost momentul exact in care te-ai infectat.

In Romania, infectiile cu HPV sunt responsabile anual pentru 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin si peste 500 de cazuri de alte tipuri de cancer, relateaza infohpv.ro. Este esential sa mergi anual sa-ti faci testul Papanicolau si genotiparea HPV ca sa vezi daca ai o infectie care ar putea provoca leziuni pe colul uterin.

In timp ce la femei principalul risc de cancer asociat cu HPV este cancerul de col uterin, in cazul barbatilor este vorba despre cancerul anal.

Important: cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun cancer la femei, dupa cancerul de san si cel colorectal.

Cum reactioneaza corpul la infectia cu HPV

Daca ai o imunitate puternica, organismul poate elimina spontan virusul fara niciun tratament, la cateva luni de la infectare. Totusi, in 90% din cazuri, virusul HPV se elimina pe parcursul a 2 ani.

Conform infohpv.ro, unele tipuri de infectii cu HPV pot provoca probleme de sanatate precum verucile genitale si mai multe tipuri de cancer, atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor.

  • Dintre tipurile de HPV considerate „cu risc inalt”, tipurile 16 si 18 sunt implicate in aparitia a 70% dintre cancerele de col uterin si a leziunilor precanceroase.
  • Dintre tipurile HPV „cu risc scazut”, in mod special 6 si 11 cauzeaza 90% dintre verucile genitale.

NU exista un tratament tintit pentru infectia HPV

Desi tratam de obicei infectiile cu antibiotice, acest lucru nu este valabil in majoritatea cazurilor de infectie HPV. Nu exista un tratament anume, de obicei ne bazam pe imunitatea organismului pentru a elimina virusul, de aceea sunt recomandate tratamentele/suplimentele care stimuleaza imunitatea. Totusi, e bine sa stii ca nu te poti baza intotdeauna 100% pe ideea ca organismul tau va elimina in timp util virusul, inainte ca acesta sa cauzeze leziuni canceroase – e important sa mergi la medic pentru teste regulate, mai ales daca HPV a iesit pozitiv.

Ajuta-ti organismul sa elimine infectia prin adoptarea unui stil de viata sanatos, cu alimente proaspete si bogate in vitamine si antioxidanti, suplimente recomandate de medic, probiotice, sport. Elimina, pe cat posibil, alimentele procesate si incearca sa reduci stresul.

Vaccinul anti-HPV este esential, si il poti face pana la 46 de ani

Nu doar adolescentele si tinerele se califica pentru vaccinul HPV, asa cum se credea anterior. In acest moment, in Romania, femeile cu varsta intre 19 si 45 de ani pot beneficia de vaccinarea anti-HPV in regim compensat 50%, pe baza unei retete compensate eliberata de medici de toate specialitatile aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, conform infohpv.ro.

Daca te incadrezi in aceasta categorie de varsta, este extrem de important sa faci eforturi pentru a urma planul de vaccinare recomandat de medicul tau – da, chiar daca deja ai sau ai avut una sau mai multe tulpini HPV. Persoanele deja infectate cu HPV raman susceptibile la infectii cu tipurile de virus la care nu au fost inca expuse, iar vaccinarea iti aduce protectie in acest sens.

Foto: Freepik.com