De ce avem nevoie de calciu? Este unul dintre cei mai importanti nutrienti care ofera mai multe beneficii:
- intarirea oaselor si dintilor
- necesar pentru ca muschii sa se contracte corect
- ajuta la transmiterea semnalelor electrice intre nervi, permitand creierului sa comunice eficient cu restul corpului
- joaca un rol esential in coagularea sangelui , ajutand la prevenirea sangerarilor excesive in cazul ranilor
- controleaza functia vaselor de sange, care afecteaza reglarea tensiunii arteriale si sanatatea cardiovasculara generala
Cine are nevoie de suplimente de calciu?
Suplimentele de calciu pot fi benefice pentru persoanele care pot avea anumite probleme de sanatate sau care nu obtin suficient calciu din alimentatie. Medicul este cel care interpreteaza analizele si ofera diagnosticul de lipsa de calciu. Iata cine ar trebui sa isi faca testele:
Femeile aflate in postmenopauza, care se confrunta cu o scadere a estrogenului, ceea ce poate duce la cresterea pierderii osoase si la un risc mai mare de osteoporoza.
Persoanele care sunt intolerante la lactoza pot avea dificultati in a consuma produse lactate, care sunt surse primare ale acestui nutrient.
Cei care urmeaza o dieta vegana stricta pot pierde surse animale bogate in calciu. Desi exista surse vegetale ale acestui nutrient, suplimentarea ar putea fi necesara.
Afectiuni precum boala celiaca, boala Crohn sau alte afectiuni gastrointestinale pot impiedica absorbtia nutrientilor.
Adultii in curs de imbatranire pot avea o eficienta redusa a absorbtiei calciului.
Femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoi crescute de calciu pentru a sustine dezvoltarea copilului.
Top 13 alimente bogate in calciu. Nu sunt lactate!
Cel mai bun moment pentru a lua suplimente de calciu
Intr-un studiu din 2001 publicat in The American Journal of Clinical Nutrition, cercetatorii nu au constatat modificari semnificative ale markerilor de formare osoasa ca raspuns la consumul de suplimente luate la ora 9 dimineata si la ora 9 seara. Dar au spus ca aportul de calciu poate avea legatura cu orele de masa. Atunci cand alimentele sunt prezente in stomac, acestea elibereaza acid care este necesar pentru a descompune majoritatea acestor suplimente. Acest lucru ajuta la absorbtia de calciu. Prin urmare, cel mai bine sa iei calciu cand mananci, fie ca e vorba despre micul dejun sau despre cina potrivit New York State Department Of Health.
Citratul de calciu este o exceptie si poate fi consumat cu sau fara alimente, deoarece nu necesita acid pentru a-l descompune. „Poate fi luat in orice moment al zilei, chiar si pe stomacul gol”, spune nutritionistul Samreen Saniya.
Daca iei alte medicamente sau suplimente, trebuie sa iei in considerare si modul in care acestea interactioneaza cu suplimentele de calciu.
„Calciul poate interfera cu absorbtia anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele (precum tetraciclina) si medicamentele tiroidiene”, spune expertul.
Este mai bine sa iei calciu la cel putin doua ore distanta de aceste medicamente. De asemenea, poate reduce absorbtia fierului, deci pastreaza un interval de cel putin doua ore intre administrarea de fier si calciu.
In general, este mai bine sa distribui aportul de calciu pe parcursul zilei decat sa il consumi dintr-o data.
„Corpul poate absorbi, de obicei, doar aproximativ 500 mg din acest nutrient la un moment dat, asa ca, daca iei mai multe doze, ia una dimineata si una seara”, explica nutritionistul.
In concluzie, daca ti-ai facut analize si medicul tau ti-a recomandat sa administrezi doze de calciu (recomandat 1.000 mg pe zi la adulti), gandeste-te cum ti-ar fi mai confortabil sa il iei. Daca preferi dimineta pe stomacul gol, alege citratul de calciu. Daca vrei sa iei suplimente cand mananci, imparte in doua transe. Ia 500 mg la micul dejun si 500 mg la cina. Asa vrei asimila mai bine substanta.
Foto: depositphotos.com