Sentimentele asociate cu lipsa banilor sau a produselor alimentare, ori instabilitatea financiara, sunt adanc inradacinate, iar cei care au crescut saraci au apoi o mentalitate aparte. Viata in lipsuri nu inseamna doar dificultati, ci si o capacitate remarcabila de a gasi bucurii simple, de a invata lectii dure si de a dezvolta o rezilienta admirabila. Iata zece experiente pe care doar cei care au crescut in saracie le vor intelege cu adevarat.
1. Se tem ca vor fi judecati
Copiii care au trait in medii modeste au fost izolati de catre altii de-a lungul vietii. Probabil au fost si blamati, desi nu era vina lor ca s-au nascut intr-un anumit context. Crescand si devenind adulti, acestia poarta in suflet o permanenta teama de a fi judecati de ceilalti. Multi se vor indeparta de oameni, altii vor dori sa isi dovedeasca valoarea, unii vor umple golurile. In toate cazurile, vorbim de mecanisme de protectie. Daca te regasesti in aceste situatii, ajutorul specializat te poate ajuta.
2. Aprecierea profunda pentru mancarea simpla
Cei care au crescut cu mese modeste stiu sa aprecieze o masa simpla si isi amintesc cat de greu era sa ai ceva pe masa in unele zile. Bucuriile culinare mici — o felie de paine cu unt sau o ciorba calda in zilele reci — au o valoare simbolica imensa si au lasat amintiri pretioase, de neinlocuit.
Recunostinta te ajuta sa traiesti mai mult, demonstreaza un nou studiu realizat la Harvard
3. Cei care au crescut saraci au un spirit comunitar mai puternic
In mediile sarace oamenii se ajuta mai mult decat in cele dezvoltate financiar si de multe ori familia extinsa si prietenii sunt cei care ajuta in situatii de criza. De aceea, daca ai avut in copilarie o situatie financiara modesta, te vei integra mai usor intr-un grup, caci probabil ai crescut intr-unul.
4. Lectia demnitatii in fata greutatilor
Saracia este o lectie despre demnitate, despre cum sa ramai mandru si increzator in fata provocarilor. Cei care au crescut saraci au invatat sa nu se lase doborati de dificultati si sa-si mentina demnitatea, chiar si in momentele in care au foarte putin. Aceasta forta interioara ii face sa fie de neclintit.
5. O abordare precauta fata de bani
Au invatat sa gestioneze fiecare resursa cu grija, sa economiseasca si sa fie extrem de atenti la cheltuieli. Chiar si cand ajung la o stabilitate financiara mai buna, aceasta prudenta fata de bani ramane. Uneori, acest lucru e bun, caci nu vor face achizitii impulsive, dar uneori ii poate afecta, dupa cum se vede la punctul 6.
6.Cei care au crescut fara resurse au invatat de mici sa-si prioritizeze nevoile de baza inainte de dorintele materiale
Cand devin adulti, nu isi dau voie sa-si faca micile placeri, chiar daca isi permit. Prefera sa traiasca frugal sau, mai bine zis, sa supravietuiasca, decat sa se bucure cu adevarat de ceea ce isi doresc.
7. Nu invita prietenii in vizita
Persoanele care in copilarie nu au avut multe de oferit celorlalti vor ramane cu acest tipar mental. Familia lor nu primea musafiri in vizita, din cauza rusinii. Ca adult, acest tip de comportament ar putea inca sa functioneze ca un mecanism de aparare. Daca te regasesti in aceasta situatie, ar fi bine sa iti reamintesti de conditia ta din prezent si sa incerci sa indepartezi trecutul.
8. Oamenii care au crescut saraci se simt vinovati cand primesc daruri sau cineva le plateste masa
In cartea “Poverty and Shame: Global Experiences” este evidentiat acest tip de comportament. Traumele saraciei sunt asociate cu sentimente precum anxietate, rusine si vinovatie. Pentru multi copii care au fost invatati in mod constant sa-si faca griji despre bani sau au trait intr-o atmosfera in care „lupta” a fost mereu prezenta, acceptarea de cadouri sau de contributii financiare de la altii ar putea fi jignitoare. In acest caz, terapia are putea fi de ajutor.
9. Lipsurile le-au dezvoltat creativitatea
Cei care au crescut saraci au invatat sa improvizeze si sa gaseasca solutii ingenioase pentru a suplini lipsurile materiale. Fie ca e vorba de construirea propriilor jucarii, de transformarea hainelor vechi in altele noi sau de reparatii in casa, acesti oameni au devenit maestri in a face mult cu putin.
5 reguli pe care le aplic pentru a reusi sa economisesc in 2024
10. Valoarea muncii este mai mare pentru cei care au crescut saraci
Acesti oameni stiu ca banii nu se castiga usor. Au invatat de la o varsta frageda sa munceasca din greu si sa-si asume responsabilitati, fie ca era vorba de ajutatul in casa, de ingrijirea fratilor mai mici sau de lucrul pentru un venit suplimentar. Aceasta etica a muncii devine o parte din identitatea lor.
Foto: depositphotos.com