Datele centralizate de organizatia caritabila Cancer Research UK (CRUK) din Marea Britanie arata o crestere cu 84% a cazurilor de cancer de colecist in randul britanicilor cu varsta cuprinsa intre 24 si 49 de ani, de la inceputul anilor ’90 si pana in prezent.
Desi a fost observata o crestere a numarului de cazuri in randul tuturor grupelor de varsta, cea mai mare crestere a fost observata in randul adultilor tineri, potrivit Daily Mail.
Oncologi de renume au declarat pentru publicatia citata ca desi motivul pentru cresterea „inspaimantatoare” a numarului de cazuri nu este clar, ei suspecteaza ca de vina ar putea fi dieta moderna.
Mai exact, expertii cred ca raspunsul ar putea consta in schimbarile subtile care au loc in randul trilioanelor de bacterii din intestinele noastre, cunoscut ca microbiom, provocate de dieta bogata in alimente ultraprocesate.
Este cunoscut faptul ca riscul de cancer de orice tip creste odata cu varsta, cele mai multe cazuri ale acestei boli fiind diagnosticate in randul persoanelor de peste 50 de ani.
Insa expertii au descoperit o crestere ingrijoratoare a debutului bolii in randul celor cu varsta sub 50 de ani.
Vezica biliara este un organ in forma de para amplasat langa ficat a carei functie principala este aceea de stocare a bilei, o substanta folosita de organism pentru a digera grasimile pe care le consumam.
Cancerul de vezica biliara este relativ rar, cu aproximativ 1000 de cazuri diagnosticate in Marea Britanie in fiecare an, echivalentul a trei pe zi.
Dar este in crestere, in special in randul tinerilor. Datele oferite de CRUK arata ca aproape de doua ori mai multi adulti tineri sunt diagnosticati cu aceasta boala in prezent, fata de anii ’90.
Profesorul Karol Sikora, oncolog renumit la nivel mondial, cu peste 40 de ani de experienta in domeniu, a declarat ca aceasta crestere este evidenta de cativa ani.
El spune ca numarul a inceput sa creasca din anii ’90 si cifrele au devenit „din ce in ce mai mari”, in timp ce varstele pacientilor au devenit „din ce in ce mai mici”.
Dr. Sikora, fost sef al programului impotriva cancerului desfasurat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, suspecteaza ca principala cauza ar putea fi stilul de viata modern.
Iar acesta include o combinatie de poluare, consum de alcool, junk food si un stil de viata tot mai stresant. Toate acestea au un efect nociv asupra microbiomului, care, la randul sau, influenteaza riscul de cancer.
Totusi, este dificila stabilirea unei singure combinatii de factori responsabila pentru cresterea instalarii acestui tip de cancer in randul tinerilor.
„Este imposibil de masurat. Reprezinta o serie complexa de lucruri care pot avea o influenta”, spune Dr. Sikora.
Dar acesta adauga faptul ca schimbarile din stilul de viata ar putea avea un efect in cascada asupra organelor implicate in procesul digestiv, de la vezica biliara si pana la colon, in cazul caruia a fost observata de asemenea o crestere a imbolnavirilor in randul tinerilor.
Oncologul recomanda consumul de fructe si legume, precum si exercitii regulate pentru a evita obezitatea si a reduce riscul de cancer.
Printre simptomele cancerului de vezica biliara se numara ingalbenirea pielii si a unghiilor, mancarimi la nivelul pielii si schimbari in culoarea urinei si a fecalelor.
Foto: depositphotos.com