4 tehnici care iti reseteaza sistemul nervos, recomandate de un psiholog clinician

1
De Teodora Tirca
27 nov. 2024

Apeleaza la aceste tehnici simple, dovedite stiintific, atunci cand simti ca nu mai poti gestiona anxietatea si stresul.

Anxietatea poate aparea in momente neasteptate si nu te afli intotdeauna in contextul potrivit pentru a-ti rezerva 10 minute in care sa meditezi sau chiar sa ai parte de intimitate. Deci ce poti face cand acel val de energie coplesitoare apare brusc?

Potrivit psihologului clinician licentiat Jennifer Taitz, autoarea cartii Stress Resets: How To Soothe Your Body and Mind in Minutes, e important sa cunosti cateva tehnici simple care iti reseteaza creierul rapid, astfel incat sa-ti recapeti controlul si sa functionezi normal.

„Este vorba despre o combinatie de temperatura corpului, exercitii intense de scurta durata, relaxare musculara progresiva si respiratie ritmica”, spune ea pentru mindbodygreen.com. „Daca te intrebi care este echivalentul control-alt-delete pentru creierul si corpul tau, aceasta este solutia.” Taitz te ghideaza cu ajutorul explicatiilor de mai jos:

Temperatura

Daca esti in public, nu ai cum sa faci rapid rost de un bol cu apa si gheata, dar daca te afli in confortul propriei case, o “scufundare” rapida poate fi de mare ajutor.

„Seteaza un cronometru pentru 30 de secunde, scufunda-ti fata intr-un bol plin cu apa cu gheata – nu trebuie sa fie prea rece – si tineti-ti respiratia timp de 30 de secunde”, explica Taitz. „Cand te scufunzi sub apa, mai ales cu nasul, se activeaza raspunsul la scufundare, ceea ce inseamna ca iti scade ritmul cardiac, iar fluxul de sange este redirectionat de la organele neesentiale la cele esentiale”, explica terapeutul.

In esenta: frigul te calmeaza, pentru ca este destul de dificil sa-ti activezi gandurile negative in timp ce iti scufunzi fata in gheata; corpul tau incepe sa se concentreze mai degraba pe disconfortul resimtit de creier decat pe gandurile care iti provoaca anxietate, deci devii foarte prezenta in corpul tau. Iar asta anuleaza anxietatea.

Daca nu ai gheata la indemana, Taitz spune ca poti obtine un rezultat asemanator daca iti masezi tenul pentru cateva minute cu o rola de masaj pe care ai tinut-o la frigider.

Exercitiu intens

In mod similar, exercitiile de mare intensitate iti iau mintea de la anxietate, oferind senzatii fizice pe care sa te concentrezi. Iar asta nu inseamna ca trebuie sa ridici greutati mari  sau sa alergi un kilometru: „Doar 90 de secunde de burpees, sarituri ghemuite sau dans alert pot face diferenta”, explica Taitz.

Exercitiul ar trebui sa fie, de asemenea, suficient de intens incat sa fie dificil sa reiei in minte gandurile care te chinuie. Daca inca te gandesti obsesiv la anumite lucruri si simti anxietate inseamna ca exercitiul nu e suficient de intens.

Relaxare musculara progresiva

Dupa cum sugereaza si numele, relaxarea progresiva a muschilor implica incordarea si relaxarea fiecarui muschi din corpul tau. Aceasta tehnica iti ofera, de asemenea, ceva fizic pe care sa te concentrezi in loc de anxietate.

„De exemplu, incordeaza-ti fruntea si elibereaza, apoi observa diferenta dintre tensiune si relaxare in aceasta zona”, spune Taitz. „Incordeaza-ti buzele strangandu-le, apoi elibereaza-le astfel incat sa existe un spatiu confortabil intre dintii de sus si de jos si continua astfel pe tot corpul.”

Este o practica pe care o poti face cu usurinta oricand, oriunde, si nu ai nevoie de mult timp pentru a simti efectele calmante. „Exista cateva versiuni ale acestei tehnici care dureaza 20 de minute, dar poti face o versiune rapida in doar cateva minute”, spune ea.

Respiratie ritmica

Nu ignora puterea unui oftat prelung, spune Taitz. „A face ceva atat de simplu precum o inspiratie profunda, apoi o expiratie lunga si prelungita elibereaza mult dioxid de carbon si iti poate reseta tiparul de respiratie astfel incat sa te calmeze”, spune psihologul.

De fapt, cercetarile au aratat ca doar cinci minute de oftat ciclic (doua inspiratii cu o expiratie lunga si constanta) au fost asociate cu mai putina anxietate si cu emotii pozitive.

„Nu e ceva ce trebuie sa faci toata ziua, ci doar in momentele cele mai coplesitoare, de exemplu atunci cand esti stresata in trafic sau ai o intalnire importanta”, adauga Taitz.

Foto: Freepik.com