Standardele nerealiste de frumusete si inteligenta artificiala. Experimentul realizat de un utilizator TikTok a devenit viral

1
De Alice Papuc
27 nov. 2024

Pana unde poate fi impinsa frumusetea? Cat de fina este limita dintre real si abstract? Urmareste acest experiment pentru a afla!

Intr-o lume in care standardele de frumusete sunt mai nerealiste ca niciodata iar progresul tehnologic este impresionant, nu ai cum sa nu te intrebi cum ne poate fi afectata perceptia de Inteligenta Artificiala (AI). Aceeasi intrebare si-a adresat-o si utilizatorul TikTok @wizawoza, realizand un experiment menit sa atraga atentia asupra modului in care AI poate perpetua asteptari nerealiste. Videoclipul a acumulat milioane de vizualizari si a starnit dezbateri intense.

@wizawoza AI: More Beauty. Video transition of a series of chatGPT images created by prompting for an ever more beautiful / attractive face #aivideo #chatgpt #fyp #FaceTransformation #BeautyChallenge #AIArt ♬ Einaudi: Experience – Ludovico Einaudi & Daniel Hope & I Virtuosi Italiani

Cum a decurs experimentul?

In experimentul derulat, @wizawoza s-a folosit de ChatGPT pentru a crea “o fata frumoasa”, conform standardelor de frumusete actuale. Utilizatorul l-a impins pe ChatGPT sa genereze imagini din ce in ce mai “frumoase” si “atractive”, astfel ca au fost prezentate mai multe versiuni ale subiectului: de la modificari subtile, la piele glossy si fara cusur, pana la trasaturi exagerate si imagini futuristice, desprinse parca dintr-o cu totul alta dimensiune.

A existat un punct de cotitura

Este cu adevarat interesant sa observi ca a existat un moment in care ChatGPT a sustinut ca limitele au fost impinse mult prea mult, si ca orice alta exagerare va duce la o imagine cu totul distorsionata si lipsita de orice urma de realism. Cu toate acestea, utilizatorul a impins Inteligenta Artificiala sa continue sa depaseasca orice limita, astfel ca imaginile generate nu au incetat sa uimeasca.

Utilizatorul si-a incheiat experimentul cerandu-i lui ChatGPT sa compare cele doua versiuni si sa spuna care este cea pe care o gaseste mai “frumoasa” si mai “atractiva”. ChatGPT a ales prima imagine (cea mai “conventionala” si mai putin modificata), motivand: “Daca ar fi sa aleg conform perceptiei umane despre frumusete, prima imagine ar fi considerata mai atractiva. Ultima imagine, desi fascinanta prin exagerarile sale, poate parea extraterestra sau abstracta, ceea ce nu s-ar alinia cu standardele conventionale de frumusete.”

Comentariile utilizatorilor au variat de la fascinatie la ingrijorare, multi exprimand temeri ca astfel de tehnologii pot intensifica insecuritatile personale. De asemenea, este interesant de urmarit cum imaginile generate de ChatGPT au fost comparate (pana la un anumit punct), de o multime de utilizatori cu Angelina Jolie.

Cum arata o zi din viata unei persoane care nu se iubeste pe sine, potrivit inteligentei artificiale

Impactul social si psihologic

Standardele nerealiste de frumusete nu sunt o noutate, dar inteligenta artificiala poate amplifica acest fenomen prin accesibilitate si viteza. Oricine poate utiliza aplicatii pentru a-si „imbunatati” aspectul in cateva secunde, dar efectele emotionale pot fi de lunga durata. De la nesigurante care ies la iveala si presiunea de a arata “perfect”, pana la cererea tot mai mare pentru operatii estetice – toate aceste lucruri duc la pierderea completa a autenticitatii.

Videoclipul lui @wizawoza poate reprezenta un apel la constientizare. Este esential sa intelegem ca imaginile pline de filtre si perfectiunea afisata pe social media nu reflecta realitatea. Frumusetea este subiectiva si nu ar trebui sa fie standardizata nici de societate, nici de algoritmi. Educatia, discutiile deschise si promovarea diversitatii pot ajuta la combaterea presiunilor impuse de standardele complet nerealiste. In final, noi suntem responsabili pentru valorile pe care le avem si pentru modul in care alegem sa ne definim “normalul”.

Foto AI: freepik.com