“De ce nu mi-a spus nimeni asta pana acum?” este genul de lectura care ramane cu tine pe tot parcursul vietii. Scrisa intr-un stil accesibil si prietenos, cartea reprezinta un ghid plin de sfaturi practice si perspective valoroase despre gestionarea emotiilor, a stresului si a anxietatii. Iata cele mai importante lectii pe care le-am extras din aceasta!
Puterea jurnalului
Una dintre recomandarile esentiale ale autoarei este notarea gandurilor intr-un jurnal, mai ales atunci cand simti stres si anxietate. Dr. Smith spune ca acest proces te ajuta sa clarifici ceea ce simti, sa identifici tipare de gandire negativa si sa gasesti solutii la problemele tale.
Recunosc, nu eram convinsa ca aceasta tehnica ma va ajuta cu adevarat. Aveam senzatia ca voi umple pagini cu anxietatile mele si le voi da si mai multa putere. Cu toate acestea, mi-am dorit sa incerc, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Practic, atunci cand scriu in jurnal, ma simt ca si cand as avea o conversatie sincera cu mine insami. Am descoperit ca atunci cand imi pun gandurile pe hartie nu le dau mai multa putere, ci le fac sa nu mai para atat de coplesitoare. Atunci cand vad totul scris, imi este mult mai usor sa gasesc solutii si sa ma organizez mai bine. Iar instrumentul pe care il consider ideal pentru acest exercitiu este Agenda 2025 by Andreea Raicu, creata special pentru cei care vor sa-si regaseasca calmul.
Stresul si anxietatea nu sunt dusmanii tai
Dr. Julie Smith explica faptul ca stresul si anxietatea sunt raspunsuri naturale ale corpului si ale mintii noastre la situatiile care conteaza pentru noi. Ceea ce conteaza este modul in care raspundem la ele. In loc sa incerc sa evit aceste sentimente, am invatat sa le accept si sa ma intreb: “Ce incearca sa-mi spuna anxietatea mea?” “De ce ma simt stresata acum?”. Aceasta schimbare de perspectiva m-a ajutat sa reduc presiunea pe care o simteam si sa privesc aceste stari ca pe niste mesaje, nu ca pe niste amenintari.
Emotiile sunt trecatoare
Un alt aspect care mi-a ramas intiparit este ideea ca emotiile sunt temporare. Dr. Smith foloseste o metafora frumoasa pentru a ilustra acest lucru: emotiile sunt precum valurile marii – vin si pleaca. In momentele de anxietate, mi-am amintit acest lucru si mi-am spus: Aceasta stare nu va dura pentru totdeauna. Va trece.
Acest gand simplu m-a ajutat sa nu ma mai simt blocata in propriile mele emotii si sa le accept, fara sa ma tem de ele.
Momentele in care ai cu adevarat grija de tine
De cele mai multe ori, simtim ca avem grija de noi daca renuntam la tot ceea ce ne streseaza si ne retragem in bula noastra. Desi sunt momente in care poate fi benefic sa te odihnesti si sa privesti un film, trebuie sa ai grija ca totul sa fie echilibrat. Explicatia este simpla: simti ca esti prea obosita sa faci sport, asa ca alegi sa renunti la acest lucru. Daca faci asta o singura data, este in regula. Daca acest lucru devine un obicei, esti intr-un cerc vicios: nu faci sport pentru ca nu te simti bine si nu te simti bine pentru ca nu faci sport.
Astfel, trebuie sa inveti sa ai cu adevarat grija de tine. Dr. Smith explica prin exemple concrete: atunci cand sportivii de performanta au parte de o pauza intre antrenamente, nu aleg sa-si petreaca timpul dand scroll pe Instagram. Dimpotriva, ei vor alege sa se odihneasca pentru 30 de minute sau sa faca o plimbare in aer liber. Pentru ca aceste lucruri ii ajuta cu adevarat.
4 tehnici care iti reseteaza sistemul nervos, recomandate de un psiholog clinician
Exercitiile de respiratie sunt esentiale
Atunci cand esti anxioasa, respiri mult mai repede si pulsul ti se accelereaza. Tot ceea ce trebuie sa faci pentru a gestiona situatia este un exercitiu simplu de respiratie: incearca sa inspiri timp de 4 secunde si sa expiri timp de 7 secunde. Vei vedea cum calmul se va asterne treptat, iar cei din jurul tau nici nu vor observa acest exercitiu.
Foto: Freepik.com