Am recitit aceste carti de mai multe ori si planuiesc sa o fac ori de cate ori simt nevoia de un plus de motivatie in procesul meu de dezvoltare personala. Pentru mine au reprezentat o sursa de inspiratie si sper sa-ti placa si tie la fel de mult.
Terapie 1 la 1 cu sinele tau de psiholog Dr. Raluca Anton
Am descoperit-o anul acesta si deja am citit-o de doua ori. Dr. Raluca Anton isi transpune cunostintele intr-un limbaj accesibil tuturor si am apreciat faptul ca exista si exemple concrete, care m-au ajutat sa indentific mai bine ceea ce simt. Este una dintre cartile ce m-au invatat sa ma cunosc si sa ma accept. Simt ca a fost un instrument important in dezvoltarea mea din ultima perioada.
In acest volum propune o serie de tehnici si exercitii practice bazate pe experienta ei profesionala, ajutand cititorii sa-si inteleaga povestea personala, sa integreze diverse aspecte ale sinelui si sa creeze o viziune coerenta asupra propriei vieti.
Portia zilnica de intelepciune de Alan Cohen
Probabil ai auzit si tu despre volumele „Supa de pui pentru suflet”, pline de povesti de viata inspirationale. Alan Cohen este unul dintre autorii care au contribuit la aceasta colectie. De asemenea, a mai scris alte carti care mi-au placut mult: „Viata ca o teapa”, „Iubirea ca o teapa” si „Tao pe intelesul tuturor”. Totusi, cel mai des revin la „Portia zilnica de intelepciune”, pentru ca este acel gen de carte din care mereu poti sa extragi o invatatura noua.
Este o selectie de reflectii si afirmatii zilnice menite sa inspire si sa aduca liniste sufleteasca cititorului. Structurata ca un ghid spiritual pentru fiecare zi a anului, cartea ofera 365 de mesaje scurte si puternice, fiecare insotit de sugestii practice pentru aplicarea intelepciunii in viata de zi cu zi. Cartea subliniaza importanta momentului prezent si ofera sfaturi pentru a elimina anxietatea legata de trecut sau viitor. De asemenea, este utilizata recunostinta pentru a vedea frumusetea din viata de zi cu zi.
Biblioteca de la miezul noptii de Matt Haig
Aceasta nu este o carte de dezvoltare personala, dar am invatat din ea mai multe decat din multe alte carti de profil. Matt Haig este, dupa parerea mea, unul dintre cei mai talentati autori contemporani, cunoscut pentru volume precum „Cum sa opresti timpul” sau „Un baiat numit Craciun”. „Biblioteca de la miezul noptii” este un roman captivant care exploreaza teme precum regretele, alegerile si sensul vietii. Protagonista, Nora Seed, ajunge intr-un spatiu misterios, care arata ca o biblioteca, dar este un loc magic intre viata si moarte. Acolo, fiecare carte reprezinta o viata alternativa pe care ar fi putut-o trai daca ar fi luat alte decizii.
Pe masura ce exploreaza aceste vieti, Nora descopera impactul alegerilor sale si incearca sa gaseasca sensul fericirii si scopul existentei. Nu am putut s-o las din mana si am terminat-o in doua zile – apoi am recitit-o de cateva ori.
Atomic Habits de James Clear
Aceasta este o carte practica, pe care o consider un instrument de lucru. Prima lectura mi-a aratat ce importante sunt obiceiurile mici. Urmatoarea data cand am citit-o, am invatat cum sa le implementez in viata mea. Acum revin asupra ei de fiecare data cand simt ca nu ma mai tin de rutina mea obisnuita. Recitesc anumite pasaje care m-au insipirat sau aplic exerctiile practice, astfel incat sa pot sa aplic schimbarile care contribuie la dezvoltarea mea personala.
Cartea ofera exemple practice, strategii usor de aplicat si inspiratie pentru oricine doreste sa imbunatateasca diverse aspecte ale vietii, de la sanatate si productivitate, pana la relatii si dezvoltare personala.
Povestea ta a inceput demult de Mark Wolynn
Constelatiile familiale e un domeniu care a inceput sa ma intereseze recent. Acestea reusesc sa ne conecteze, la nivel energetic, cu rude indepartate care nu mai sunt printre noi. Cercetari recente arata ca traumele transgenerationale ne pot modela comportamentul si, prin remedierea lor, putem scapa de frici sau blocaje. Ce mi-a placut la cartea scrisa de psihologul Mark Wolynn este ca explica acest concept si dintr-o perspectiva neurostiintifica.
Cartea contine tehnici pentru explorarea tiparelor familiale, de aceea, am recitit-o, pentru a putea sa aplic mai bine aceste exercitii. De asemenea, de fiecare data cand am revenit asupra ei, am capatat o noua perspectiva despre acest subiect.
Daca ti-au placut aceste volume, iti recomand si: 4 carti care te vor ajuta sa te descoperi pe tine insati.
Foto: freepik.com