Consumul unei cantitati prea mari de uleiuri rafinate din seminte – printre care uleiul de floarea soarelui, de rapita sau porumb – a fost asociat cu aparitia inflamatiei in corp.
Un nou studiu a analizat tumorile a peste 80 de pacienti cu cancer de colon si a descoperit ca aceste uleiuri ar putea creste riscul uneia dintre cele mai agresive forme ale acestei boli.
Cercetatorii au descoperit ca tumorile contineau niveluri ridicate de lipide bioactive, compusi grasi microscopici produsi atunci cand organismul descompune uleiurile din seminte.
Aceste lipide sunt considerate periculoase din doua motive: accentueaza inflamatia, care ajuta celulele canceroase sa creasca, si impiedica organismul sa lupte cu tumorile.
Medicii care au realizat cercetarea ii indeamna pe oameni sa inlocuiasca uleiurile din seminte cu uleiuri bogate in acizi grasi omega 3, precum uleiul de masline si uleiul de avocado.
Cele mai multe asociatii si organizatii guvernamentale americane pentru combaterea cancerului si a bolilor de inima spun ca nu exista dovezi ca un consum moderat de uleiuri din seminte contribuie la aparitia unor astfel de afectiuni. Dar tot mai multe studii sugereaza ca pot provoca inflamatie in corp si pot creste riscul de afectiuni cradiace si diabet.
Rata cancerului de colon in randul tinerilor a crescut in ultimii ani. Diagnosticarea in randul persoanelor cu varsta sub 50 de ani, care este considerata timpurie, este de asteptat sa creasca cu pana la 90 de procente in intervalul 2010-20130 in randul persoanelor cu varste curprinse intre 20 si 34 de ani.
Nu a fost identificata o singura cauza, dar specialistii cred ca alimentele ultraprocesate joaca un rol important pentru ca au un continut ridicat de grasimi, zaharuri si alte substante chimice care duc la inflamatie in tractul digestiv.
Cel mai periculos obicei alimentar. Creste considerabil riscul de cancer de colon
Cercetatorii de la Universitatea South Florida, care au realizat acest nou studiu, spun ca americanii consuma prea multe astfel de „uleiuri rele”.
In medie, un american consuma aproape 45 de litri de ulei din seminte pe an, potrivit unor estimari, ceea ce inseamna de o mie de ori mai mult comparativ cu anii ’50. In Romania, consumul mediu anual de ulei vegetal per locuitor este de 13 litri, potrivit APC, dintre care predomina uleiul rafinat de floarea soarelui.
Studiul recent, publicat in jurnalul de specialitate Gut, a analizat 81 de probe din tumori de cancer colorectal provenite de la pacienti cu varste cuprinse intre 30 si 85 de ani.
Putin peste jumatate dintre pacienti aveau cancer in stadiul trei sau patru, iar restul aveau cancer in stadiul doi.
Echipa de cercetatori a descoperit ca pacientii cu cancer colorectal aveau cantitati semnificativ mai mari de lipide bioactive in tumori decat grasimi mai sanatoase.
Uleiurile din seminte contin in mod natural acizi grasi, inclusiv omega-6 si acizi grasi polinesaturati. Acesti acizi sunt convertiti in lipide bioactive printr-un proces biochimic complex.
Descoperirea lipidelor bioactive in colon sugereaza ca organismul le-a metabolizat, ceea ce apare dupa consumul de alimente care contin acizi grasi omega 6. Acestia au fost asociati cu inflamatia la nivelul colonului cand sunt consumati in exces.
In cazul cancerului de colon, inflamatia face ca celulele sa se divida constant si sa se regenereze, ceea ce le face mai predispuse la mutatii care poduc cancer.
Inflamatia cronica reduce, de asemenea, abilitatea sistemului imunitar de a distruge aceste celule anormale.
„Este bine cunoscut faptul ca pacientii cu diete nesanatoase au un nivel ridicat de inflamatie in corp. Acum observam aceasta inflamatie si in tumorile de colon. Iar cancerul este ca o rana cronica ce nu se vindeca – daca corpul tau traieste zilnic de pe urma alimentelor ultraprocesate, capacitatea sa de a vindeca acea rana scade din cauza inflamatiei si suprimarea sistemului imunitar, care ulterior ii permite cancerului sa creasca”, a declarat Dr. Timothy Yeatman, autorul studiului si profesor de chirurgie la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii South Florida, citat de Mail Online.
Cercetatorii mai spun ca avand in vedere descoperirile recente, tratamentele bazate pe reducerea inflamatiei cu grasimi sanatoase neprocesate, precum uleiul de peste, ar putea sa restaureze mecanismele de vindecare ale organismului.
Foto: depositphotos.com