Sarbatorile de iarna sunt momentul perfect pentru a-ti aduna oamenii dragi la masa, intr-o atmosfera calda. Si ce alt mod mai bun de a incepe masa festiva decat sa prepari aperitive de Craciun sau Revelion cu adevarat speciale? Daca esti in cautare de inspiratie, ti-am pregatit cateva idei de aperitive delicioase si usor de preparat, dar care vor arata impresionant pe masele de sarbatori. Iata recomandarile mele!
Cosulete din aluat cu salata de boeuf
Ingrediente:
Aluat de foietaj
Salata de boeuf (preparata dupa gustul tau)
Patrunjel sau rondele de masline pentru decor
Cum se prepara:
Taie aluatul de foietaj in forme rotunde si pune-le intr-o tava de briose pentru a forma cosulete. Coace-le in cuptor pana devin aurii si crocante.
Umple fiecare cosulet cu salata de boeuf si decoreaza cu frunze de patrunjel sau rondele de masline.
Mini tarte cu branza de capra si nuci
Ingrediente:
Aluat fraged
200 g branza de capra
Miere
Nuci tocate
Cum se prepara:
Taie aluatul in forme rotunde si pune-l in forme de mini tarte. Coace aluatul gol timp de 10 minute, apoi adauga branza de capra. Mai coace preparatul inca 5-7 minute, scoate-le si adauga cateva picaturi de miere si nucile tocate.
Crostini cu pate de ficat si dulceata de ceapa
Ingrediente:
1 bagheta
200 g pate de ficat (de casa sau din comert)
2 cepe rosii
2 linguri de zahar brun
1 lingura de otet balsamic
1 lingura de unt
Cum se prepara:
Taie bagheta in felii subtiri si rumeneste-le usor la cuptor.
Pentru dulceata de ceapa, caleste ceapa taiata julienne in unt, adauga zaharul brun si otetul balsamic, si lasa totul pe foc mic pana se caramelizeaza.
Unge fiecare felie de paine cu pate de ficat si adauga un strat de dulceata de ceapa deasupra.
Tartine cu crema de sfecla rosie si branza feta
Ingrediente:
2 sfecle rosii coapte sau fierte
100 g branza feta
2 linguri de iaurt grecesc
1 catel de usturoi
Felii de paine integrala
Cum se prepara:
Blenduieste sfecla rosie impreuna cu branza feta, iaurtul si usturoiul, pana obtii o crema omogena.
Intinde crema pe feliile de paine si decoreaza cu cateva frunze de rucola sau nuci tocate.
Mini rulouri cu bacon si prune uscate
Ingrediente:
200 g prune uscate
200 g bacon taiat felii subtiri
Scobitori
Cum se prepara:
Infasoara fiecare pruna intr-o felie de bacon si fixeaza cu o scobitoare.
Coace rulourile la 180°C timp de 15-20 de minute, pana baconul devine crocant. Serveste preparatul cald sau la temperatura camerei.
5 salate cu efect antiinflamator – sunt ideale pentru imunitate in sezonul rece
Bradut din foietaj cu branza si spanac
Ingrediente:
2 foi de aluat foietaj
200 g de crema de branza
100 g spanac proaspat (sau congelat)
1 ou (pentru uns)
Seminte de susan sau mac (optional)
Cum se prepara:
Intinde prima foaie de aluat si unge-o cu crema de branza amestecata cu spanacul maruntit. Pune a doua foaie de aluat deasupra si taie-le in forma de bradut. Creeaza „crengile” bradutului taiind lateralele si rasucindu-le.
Unge cu ou batut si presara seminte de susan sau mac.
Coace in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 20-25 de minute, pana devine auriu.
Foto: depositphotos.com