In afara planurilor pe care ni le facem cu privire la viata de zi cu zi, cu totii avem planuri mari, pe care dorim sa le realizam de-a lungul vietii. De la cumpararea unei locuinte, deschiderea propriei afaceri, intemeierea unei familii, obtinerea unei functii importante sau vizitarea cat mai multor tari, telurile marete difera de la o persoana la alta. Dar realizarea unei liste interminabile de scopuri pe care vrei sa le atingi in viata ar putea deveni un motiv de stres si un factor declansator pentru stari depresive.
Indiferent daca scopurile tale sunt destul de simple sau foarte ambitioase, uneori este dificil sa te concentrezi asupra lor. Dar nu ar trebui sa te lasi coplesita de anxietatea ca nu vei reusi sa le atingi.
Iata cateva sfaturi pentru a evita teama apasatoare ca nu iti vei realiza telurile in viata:
Nu te mai gandi la „restul vietii”
Scopurile in viata sunt coplesitoare pentru ca sunt pe termen lung. Poti sta in metrou intrebandu-te daca iti vei gasi vreodata partenerul potrivit, daca vei reusi sa-ti cumperi o locuinta sau daca vei avea un copil. Iar astfel de ganduri sunt extrem de apasatoare. Imparte telurile in bucatele ceva mai accesibile. Viseaza in continuare la rochia de mireasa perfecta, dar pentru moment stabileste-ti scopul de a iesi mai mult in oras, de a incerca activitati noi care te ajuta sa cunosti mai multi oameni noi. Vei fi astfel cu un pas mai aproape de a-ti gasi jumatatea.
Nu iti stabili un deadline in functie de varsta
Acest obicei iti poate ucide visurile si sperantele. Sa spui ca vei realiza un anumit lucru pana la varsta de 30 sau 40 de ani duce la un puternic sentiment de dezamagire odata ce ai atins acea varsta, dar nu ti-ai implinit inca visul. De exemplu, sa spui „voi face un copil pana la varsta de 30 de ani” implica numerosi factori pe care nu ii poti controla. Sau atunci cand spui „Vreau sa am afacerea mea pana la 40 de ani” implica faptul ca odata ce ai atins aceasta varsta, visul tau a expirat sau ti-ai ratat sansa de a-l mai indeplini. Nu poti controla toti factorii, astfel ca este mai sigur sa nu iti stabilesti teluri pe baza varstei.
Regandeste telurile cu privire la forma ta fizica
Cei mai multi oameni au obiceiul de a-si stabili teluri legate de forma fizica in functie de un eveniment viitor. De exemplu, „Vreau sa slabesc pana la ziua mea”. Dar telurile cu privire la forma fizica sunt extrem de dezamagitoare atunci cand nu reusesti sa le realizezi. In loc sa spui ca vrei sa fii in forma pana la vara, incepe cu pasi mici si spune-ti: „Voi incepe sa merg pe jos de maine” sau „Imi vor face un abonament la sala de maine”. Actiunile marunte sunt cele care duc la obtinerea realizatilor mari si ele sunt pasii esentiali cu care ar trebui sa incepi.
Fa-ti un plan real
Nu te ajuta cu nimic sa te gandesti la scopurile tale ca la o lista cu activitati de facut in viitor. In loc sa-ti insiri in minte telurile marete, incearca sa alegi unul si sa te concentrezi asupra lui. Ce poti face acum, concret, pentru a-l realiza? Doar faptul ca iti doresti nu te ajuta prea mult. De exemplu, daca stii ca iti doresti foarte mult sa ai propria ta casa, incepe prin a te concentra asupra acestui aspect. Fa-ti un cont de economii, cerceteaza piata, stabileste o zona, un buget si analizeaza conditiile creditelor de locuinte. De asemenea, daca vrei sa devii mama cat mai repede, vorbeste deschis despre asta cu partenerul tau. Atunci cand preiei controlul si abordezi in mod practic scopurile in viata, esti mult mult aproape de a le realiza.
Traieste in prezent
Telurile pe care ti-ai propus sa le obtii in viata vor fi mereu in mintea ta. Dar sa te desprinzi din cand in cand de ele este o modalitate de a evita anxietatea pe care ti-o provoaca ideea ca nu le vei atinge. Fiind mai concentrat asupra momentului prezent te poate ajuta sa uiti de planurile tale. Stabileste cu prietenii sa nu mai vorbiti pentru o vreme despre acel subiect. Gaseste-ti pasiuni si activitati care te ajuta sa te bucuri de prezent, in loc sa te gandesti cu ingrijorare la viitor.
Foto: Shutterstock.com