Este o prajitura speciala, cu care iti poti surprinde placut invitatii de Craciun. Daca vrei sa incerci ceva diferit cu ocazia acestor sarbatori de iarna, atunci iti recomandam sa dai o sansa acestei combinatii inedite de arome imbabatoare.
Ingrediente pentru cremsnit cu portocale:
-320 gr aluat pentru patiserie;
Pentru crema:
-250 gr de unt nesarat, taiat in cubulete, tinut la rece;
-coaja de la 1 portocala mare;
-4 galbenusuri de ou;
-125 gr de zahar alb;
-40 gr faina de porumb;
-500 ml lapte;
-1 pastaie de vanilie sau 1 lingurita de extract de vanilie;
-40 gr de unt nesarat.
Pentru topping:
100 gr zahar brun.
Mod de preparare:
E preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius. Se ia o foaie de aluat si se intinde pe o hartie de copt si se uniformizeaza, apoi se acopera cu hartie de copt si se adauga a doua foaie de aluat.
Se da la cuptor timp de 30-35 de minute sau pana cand aluatul se rumeneste. Cand este gata, se taie pe lungime cu un cutit ascutit in 3 parti egale si se lasa la racit.
Dupa ce s-au racit, se presara cu zahar brun si se caramelizeaza cu ajutorul unei lampi pentru gatit.
Pentru crema, se amesteca intr-un castron galbenusurile de ou si zaharul alb pana cand zaharul se topeste complet iar culoarea se schimba in galben pal. Se adauga faina de porumb si se amesteca pana se incorporeaza complet, fara cocoloase.
Laptele se pune la incalzit impreuna cu pastaia de vanilie. Inainte sa inceapa sa fiarba, se ia de pe foc si se toarna o jumatate din cantitate peste amestecul de zahar, oua si faina de porumb si se se amesteca bine.
Dupa ce laptele s-a incorporat, se pune amestecul obtinut in restul de lapte si se pune din nou la foc, amestecand constant pana cand compozitia incepe sa fiarba incet si este sufficient de groasa incat sa ramana pe spatele lingurii cu care amesteci.
Se ia de pe foc si se amesteca in continuare timp de 1 minut. Se scoate pastaia de vanilie si se toarna intr-un castron si se lasa la racit, apoi se acopera cu folie alimentara pentru a evita formarea pojghitei la suprafata si apoi se da la rece.
Dupa ce s-a racit, se umple o punga pentru decorat cu crema si se intinde crema pe prima fasie de aluat. Crema se intinde de la un capat la celalat, in linii paralele.
Cand foaia este complet acoperita, se pune o noua fasie de aluat si se repeta procesul de intindere a cremei. Apoi se pune cea de-a treia fasie de aluat si se da la rece timp de cel putin 2 ore. Se taie cu un cutit foarte bine ascutit, fara sa faceti miscari bruste.
Foto: John Whaite