Energizanta, aromata, cu lapte sau fara… cafeaua este, fara doar si poate, una dintre cele mai apreciate bauturi calde la nivel mondial. Dar daca iti compromite eforturile de a arata bine, poate vrei sa te gandesti de doua ori inainte de a face abuz de ea.
Cafeaua ingrasa, au convenit cercetatorii australieni
Numeroase studii au dovedit ca un consum moderat de cofeina poate avea efecte benefice reale pentru organismul si sanatatea noastra. In schimb, un consum excesiv de cofeina poate afecta silueta.
Un grup de cercetatori australieni au dovedit ca 5 cesti de cafea pe zi pot duce chiar la obezitate. Astfel ca, potrivit unui studiu efectuat de acestia, acidul clorogenic din continutul de cafea ar fi responsabil pentru aceasta cauza neplacuta.
Polifenolul, in cantitati moderate, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, insa prea mult polifenol de tipul acidului clorogenic gasit in cofeina poate duce la rezistenta la insulina si astfel, face ca metabolismul sa arda mai greu caloriile asimilate.
„Mai multe cercetari au aratat ca bautura ta preferata cu cofeina scade riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2. Aceste studii au inclus in analiza si cafeaua fara cofeina, fapt ce sugereaza ca beneficiile provin de la compusi prezenti in cafea, dar diferiti de cofeina. Tinand cont de acest lucru, am studiat efectul pe care polifenolii, antioxidanti gasiti in cafea, dar si in ceai si in anumite fructe, precum prunele, il au asupra organismului uman”, spune profesorul Kevin Croft, de la Universitatea de Vest din Australia.
Cata cafea este indicat sa consumam?
Tot cercetatorii din Australia sustin ca un consum moderat de cafea, respectiv 2-3 cesti pe zi, poate scadea riscul bolilor cardiovasculare sau diabetului.
Cafeaua ingrasa doar in contextul in care este consumata excesiv. Sau atunci cand contine adaosuri de lapte si zahar, mai avertizeaza specialistii.
Un alt studiu efectuat de data asta in New York atesta faptul ca aceasta bautura stimuleaza pofta de dulciuri, ceea ce duce, implicit, la cresterea in greutate.
Cafeaua, ceaiul verde sau alte bauturi care contin cofeina diminueaza sensibilitatea pentru gustul dulce, ceea ce poate creste pofta de consum de dulciuri. Astfel ca multi au tendinta de a asocia ceasca de cafea cu o portie de dulce.
Descoperirea apartine cercetatorilor din cadrul Universitatii Cornell din New York, care au testat influenta cofeinei asupra reactiei papilelor gustative. Rezultatele studiului au fost publicate in „Journal Of Food Science”.
Foto: Shutterstock.com