Conexiunea formata intre prieteni si contextul social actual, care permite nenumarate oportunitati de amanare a casatoriei, pot transforma relatiile de prietenie in unele romantice. Indiferent daca relatia de prietenie apare inaintea celei romantice sau se contruieste in decursul formarii cuplului, intrebarea care ramane de cele mai multe ori in cazul unei departiri este:
Ramanem sau nu prieteni?
Data fiind nevoia oamenilor de apropiere si fuga de singuratate, este posibil ca acestia sa aleaga continuarea unei relatii de prietenie cu fostul partener pentru a evita sau diminua impactul negativ al despartirii.
Prietenia inaintea relatiei conteaza
La fel cum relatia de prietenie favorizeaza aparitia celei de cuplu, fostii parteneri au mai multe sanse sa isi doreasca pastrarea prieteniei in masura in care acesta a existat initial. Masura in care cei doi au simtit un puternic suport emotional si incredere, ii poate determina sa aleaga pastrarea prieteniei.
Chiar daca relatia devine disfunctionala, apare conflictul si dispare angajamentul. Familiaritatea, siguranta si intimitatea pe care partenerii o resimt ii poate determina sa aleaga mereu sa se impace, formand ceea ce studiile numesc relationship churning (= despartirea si impacarea repetata cu acelasi partener). Acest fenomen se perpetueaza cand nivelul de intimitate si confort este ridicat, iar familiaritatea este greu de obtinut intr-un timp scurt cu noi parteneri.
Schimbul de resurse incurajeaza pastrarea prieteniei
Mintea noastra percepe realitatea in termeni de pierderi si castiguri. In relatia romantica, resursele sunt tratate ca fiind componente extrem de importante. Fie ca ne referim la bunuri, timp, informatie sau status, schimbul de resurse se exercita implicit si constant pe toata durata relatiei. Astfel, indivizii care au avut parte intr-o cantitate mare de aceste resurse si se declara multumiti de acest schimb in decursul relatiei romantice sunt mult mai predispusi in a pastra o relatie de prietenie dupa despartire.
Trasaturile de personalitate ne predispun la pastrarea prietenei dupa despartire
Persoanele cu un scor inalt in ce priveste neuroticismul tind sa resimta efectele negative ale despartirii mai puternic si au o predispozitie de a ramane prieteni cu fostii parteneri. In acest mod, se asigura ca nu pierd complet contactul cu fostul partener si suportul sau socio-emotional.
In egala masura, deschiderea cu care reusim sa ne transmitem nevoile intr-o relatie are repercusiuni la finalul acesteia. Astfel, partenerii care nu detin capacitatea de a-si exprima nevoile in relatie si de a le satisface pe cele ale partenerului au dificultati in a face fata unei despartiri definitive.
Chiar daca un procent semnificativ al fostilor parteneri aleg sa ramana prieteni dupa despartire, aceasta alegere ii poate ancora intr-un scenariu fals. Faptul ca fostii parteneri aleg sa pastreze un anumit grad de apropiere poate prelungi timpul necesar revenirii dintr-o relatie si stresul cauzat de ruptura.
Mai mult, frecventa contactului dintre acestia ii predispune sa considere relatia ca o alternativa dezirabila si blocheaza stabilirea unei legaturi cu alti posibili parteneri. Pastrarea componentei erotice impiedica dezvoltarea atasamentului intr-o noua relatie si predispune partenerii in a pastra conexiunea emotionala, chiar daca sentimenul de singuratate ramane. In acest mod se explica sentimenetele negative ale fostilor parteneri care persista in ciuda incercarilor de a trece peste fosta relatie.
Foto: Shutterstock.com