Turta dulce de casa – aromele care te fac sa visezi la Craciun

turta dulce de casa
1
De Ioana Marosan
14 dec. 2018

Unul dintre deserturile care te duc intotdeauna cu gandul la Craciun este turta dulce de casa. De ce sa nu inveti cum se prepara in casa si sa iti rasfeti familia de sarbatori?

Este unul dintre dulciurile care te duc cu gandul la copilarie, la nerabdarea cu care asteptai cadourile de la Mos Craciun, la mirosul de scortisoara care venea din cuptor. Turta dulce de casa este foarte simplu de facut, este decorul perfect pentru sarbatorile de iarna si este delicioasa.

Ingrediente pentru turta dulce de casa:

-400 gr de faina alba;

-1 lingura de scortisoara;

-1 lingura de ghimbir uscat, macinat;

-3/4 lingurita de praf de copt;

-3/4 lingurita de cuisoare, macinate;

-1/2 lingurita de nucsoara, macinata;

-1/2 lingurita de sare;

-170 gr de unt nesarat, la temperatura camerei;

-115 gr zahar brun;

– 1 ou mare;

-170 gr. melasa;

-1 1/2 lingurite de extract de vanilie;

coaja de la o portocala (optional);

Pentru glazura:

-250 gr. de zahar pudra;

-2-3 linguri de lapte;

-1/4 lingurita de extract de vanilie.

Mod de preparare:

Intr-un castron mare se amesteca impreuna faina, scortisoara, ghimbirul, praful de copt, cuisoarele, sarea si nucsoara. Zaharul si untul se amesteca in mixer timp de 2 minute pana cand se obtine un amestec usor si pufos.

Se adauga oul, melasa si extractul de vanilie si se continua mixarea la viteza redusa, se adauga treptat faina si se amesteca pana cand se incorporeaza.

Aluatul obtinut de imparte in 2 jumatati, ambele se intind in forma rotunda, cu o grosime de aproximativ 2 cm, se impacheteaza in forma de plastic si se dau la frigider timp de cel putin 2 ore, sau peste noapte.

Dupa ce s-a racit, se preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius, se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Aluatul de scoate din folie, se pune pe o suprafata plana, pudrata cu faina si se intinde intr-o foaie subtire de circa 3 mm.

Se taie in formele pe care le doresti si se pune in tava. Se coace timp de 8-10 minute sau pana cand aluatul incepe sa se rumeneasca si sa devina crocant pe margini.

Se scoate din cuptor si se lasa la racit timp de 5 minute, apoi se tranfera pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet. Dupa ce ajung la temperatura camerei, pot fi decorate cu glazura si se pastreaza intr-un recipient inchis cu capac pana la 5 zile.

Glazura se obtine amestecand toate ingredientele intr-un castron pana se obtine un amestec fin. Apoi, cu o punga pentru decorat se deseneaza formele dorite pe bucatile de turta dulce.

Foto: Shutterstock.com