Infectia cu HPV si cancerul de col uterin

1
De Maria-Anca Zarnescu
19 iul. 2018

Tu ce stii despre infectia cu HPV si cancerul de col uterin? Mergi anual sa iti faci testul Papanicolau?

Starea ta de sanatate ar trebui sa fie una dintre cele mai mari prioritati pentru tine! Am discutat cu Dr. Magdalena Dorobantu, medic primar obstetrica ginecologica la Medicover, si urmeaza sa iti spun ce ar trebui sa stii despre infectia cu HPV si cancerul de col uterin.

Cum spuneam si la inceput, starea ta de sanatate ar trebui sa fie printre cele mai mari prioritati. Uneori, chiar daca organismul nu iti semnaleaza durere sau stari de rau, asta nu inseamna ca nu trebuie sa mergi sa iti faci verificarile necesare. Indiferent cat de ocupata ai fi, cat de greu ti-ar fi sau cat de teama iti este de ideea de a merge la medic, este bine sa iti faci controale anuale. Le vei face pentru tine si pentru starea ta de sanatate, si chiar daca nu iti poate spune asta, organismul tau iti va multumi!

Dr. Magdalena Dorobantu, Medic primar obsterica ginecologie, Medicover

De ce discutam depsre cancerul de col uterin?

Frecventa cancerului de col uterin, in intreaga lume, este un motiv de ingrijorare. Fiecare femeie ar trebui sa stie cum il poate preveni, cum il poate depista si mai ales cand. „Cancerul de col uterin este foarte frecvent intalnit, al patrulea cancer ca frecventa la femei in lume, insa este si singurul care poate fi prevenit prin metode simple, de screening.” spune Dr. Dorobantu.

Depistarea din timp a leziunilor precanceroase poate ajuta pacienta sa nu ajunga la cancer. Tocmai de aceea este importanta examinarea periodica. „Screeningul cuprinde metode de depistare precoce a unor afectiuni grave, adresate persoanelor aparent sanatoase, de exemplu, depistarea precoce a cancerul la san, prin mamografie, dupa 40 de ani. Investigatiile de screening pentru cancerul de col depisteaza leziuni precanceroase, tocmai pentru a nu se ajunge la cancer.” explica Dr. Dorobantu.

Infectia cu HPV si cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este cauzat de infectia cu virusul HPV. „Leziunile de col sunt date de prezenta unui virus, HPV, adica Human papillomavirus. Virusul  patrunde in celulele colului uterin si le modifica- modificari ce apar la rezultatul testului citologic Papanicolau. Frecventa infectiei cu HPV este mare, dar nu orice prezenta a virusului conduce obligatoriu la cancer de col,” explica medicul ginecolog.

Tipurile 16 si 18 sunt cele cu un risc oncogen ridicat, dar daca ai 16 si 18 nu inseamna neaparat ca ai si cancer!

In prezent, exista numeroase tipuri de HPV . „80% dintre femei au infectie cu HPV la un moment dat, dar nu in toate situatiile evolutia este severa. Organismul poate elimina singur acest virus. Exista peste 100 de tipuri de HPV care infecteaza mucoasele si  pielea; cele care afecteaza partea genitala pot avea risc oncogen inalt, ceea ce inseamna ca determina cea mai mare parte a cancerelor de col,  in special 16 si 18. Exista si tulpini cu risc scazut, care au cauzat rar sau  niciodata cancer de col, dar care pot determina aparitia condiloamelor genitale,” spune Dr. Dorobantu.

Ce este testul Babes Papanicolau si ce ar trebui sa stii ca pacient?

Una din metodele de screening pentru cancerul de col uterin este testul Babes Papanicolau. Prin el se depisteaza modificarile celulelor de la nivelul colului uterin datorate prezentei HPV. „Testul Papanicolau este un examen de depistare a celulelor precanceroase de la nivelul colului. Practic, cu o periuta speciala, moale, se recolteaza celulele de la nivelul colului. Nu trebuie confundat cu biopsia, nu se ciupeste si nu se ia niciun fragment din tesut. Procedura este nedureroasa si se face in cadrul unei examinari ginecologice. Acest examen citologic ne arata daca exista modificari ale celulelor epiteliului colului uterin, nu este un test care ne arata daca avem sau nu cancer de col.”

Ce ar trebui sa stie pacienta despre testul Papanicolau? Cand si cum se face recoltarea?

Ar fi bine sa stii ca testul Papanicolau este recomandat dupa 21 de ani, o data pe an. „Testul Papanicolau este recomandat dupa 21 de ani, de rutina. Este recomandat sa se faca o data pe an. Screeningul se poate face si printr-un test special pentru HPV, care evidentiaza prezenta virusului. Acesta test are o sensibilitate mare, depisteaza in procent de aproape 100% prezenta virusului HPV la nivelul colului. Testul Babes Papanicolau se poate face pe frotiu (se intinde pe o lama dupa recoltare) sau se face in mediu lichid – procedura prin care se efectueaza la Medicover – si care are avantajul de a putea analiza toate celulele recoltate si de a face si testare HPV din aceeasi proba,” imi spune Dr. Dorobantu.

Doctorul Magdalena Dorobantu, medic primar obstetrica ginecologie in cadrul Medicover, imi spune  ca „pacienta trebuie informata ca se poate sangera usor la recoltare, sa stie in cat timp vine rezultatul si cum ar trebui sa arate un rezultat normal: negativ pentru leziuni intraepiteliale.”

Un rezultat pozitiv = cancer de col uterin?

In cazul unui rezultat pozitiv, te poti gandi si panica imediat, ca poate ai cancer. Tocmai de aceea am intrebat-o pe Dr. Magdalena Dorobantu, medic primar obstetrica ginecologie in cadrul Medicover, ce inseamna un rezultat pozitiv pentru HPV si cum arata rezultatele testului Papanicolau in acest caz.

In cazul in care testul este pozitiv, nu inseamna neaparat ca ai si cancer! „Papanicolau este o analiza care ne arata daca au aparut modificari la nivelul colului uterin asociate infectiei cu HPV. Virusul modifica celulele in timp, asa ca examenul citologic se repeta la 6 luni. Cele mai multe modificari sunt minore. De obicei, organismul se apara si elimina virusul, dar in rare cazuri, evolutia este de agravare. Aceste investigatii se fac pentru a surprinde momentul in care trebuie sa intervenim, pentru a nu se ajunge la cancer de col,” imi explica medicul.

Rezultate posibile ale testului Papanicolau:

Infectia cu HPV si cancerul de col uterin sunt doua lucruri total neplacute. Dupa ce am inteles ca nu orice infectie cu HPV este si un cancer de col si ca modificarile ce apar la nivelul celulelor sunt de mai multe tipuri, am dorit sa aflu de la Dr. Madgalena Dorobantu ce tip de rezultate pot aparea la un test Papanicolau, cand exista infectia cu HPV si cat de grave sau minore pot fi acestea.

Dr. Magdalena Dorobantu: Pot sa apara leziuni cu un grad scazut- LSIL, modificari atipice cu semnificatie nedeterminata, asa numitul ASCUS, cele cu un grad inalt HSIL, ASCH, unde nu pot fi excluse modificarile severe sau modificari ale epiteliului dinauntrul colului. Cand apar aceste modificari, urmeaza o colposcopie, prin care se analizeaza  colul printr-un microscop, nu se face biopsie. Colposcopia arata daca sunt modificari minore, care necesita doar supraveghere la 6 luni, sau modificari majore, ce se investigheaza suplimentar prin biopsie de col.

SOS: infectia cu HPV si cancerul de col uterin in sarcina

Unul dintre lucrurile la care orice femeie ce a citit pana acum acest articol s-ar putea gandi este urmatorul: ce fac daca descopar  infectia cu HPV si cancerul de col uterin in timpul sarcinii? Este normal sa te ingrijoreze acest aspect, dar la fel de normal este sa stii ca investigatiile se pot face si in timpul sarcinii.

Dr. Magdalena Dorobantu, medic primar obstetrica – ginecologie in cadrul Medicover, imi explica ce se intampla daca apar modificarile in timp sarcinii: „Investigatiile despre care vorbeam se pot face si in timpul sarcinii, exact ca o femeie care nu este insarcinata. In urmarirea sarcinii se recomanda examenul Papanicolau. Leziunile se trateaza doar daca este absolut necesar, doar daca exista  risc mare de a avansa spre cancer, nu se trateaza leziunile simple sau minore. Daca se descopera un cancer incipient, pacienta decide, in cunostinta de cauza, daca pastreaza sarcina,” explica medicul.

Tratamentul pentru HPV: exista sau nu?

O alta mare curiozitate, poate chiar prima care iti vine in minte inca de la inceputul acestui articol, este ce metode de tratament exista. „Nu exista tratament antiviral. De obicei, organismul se apara singur. Tratamentul se adreseaza leziunii. Daca exista o leziune ce poate avansa spre cancer, ea se excizeaza  prin conizatie, electrorezectie. Astfel, se scoate un fragment foarte subtire de col, ce se da ulterior la analiza. Pacienta poate ramane insarcinata dupa interventie,” imi spune Dr. Dorobantu.

Infectia cu HPV si cancerul de col uterin – preventia

Exista cateva modalitati ce te-ar putea ajuta sa previi infectia cu HPV si cancerul de col uterin. Doctorul Magdalena  Dorobantu, medic primar obstetrica ginecologie, explica si cum: „Sunt modalitati prin care cancerul de col poate fi prevenit: in primul rand, prin evitarea factorilor de risc: inceperea vietii sexuale precoce, mai multi parteneri, fumatul sau alte afectiuni precum Clamydia sau HIV. Exista preventia specifica, si anume vaccinul pentru HPV. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea. In Romania exista trei tipuri de vaccin,” explica medicul ginecolog.

Cum ramane cu prezervativul: te fereste de infectia cu HPV sau nu?

Prezervativul te ajuta sa eviti multe situatii neplacute, insa, in cazul infectiei cu HPV, nu este chiar atat de eficient. „Prezervativul reduce riscul de transmitere. Virusul este prezent la nivelul pielii, anusului, perineului, etc. si se transmite prin contact piele pe piele. Nu este necesara neaparat penetrarea. Tocmai de aceea este si atat de frecvent, plus ca multe persoane nu stiu ca il au. La barbati, infectia nu se manifesta sau pot aparea condiloame,” spune medicul gineolog.

Ce ar fi bine sa mai stii despre infectia cu HPV si cancerul de col uterin?

O femeie care vine la control regulat nu are cum sa ajunga la cancer de col!

Controlul periodic este cat se poate de important atunci cand discutam despre infectia cu HPV si cancerul de col uterin. „Este un virus care persista la nivelul colului. De obicei el sta 2 ani, 2 ani si jumatate, la nivelul colului, timp in care tot apar mici modificari la examenul citologic. Dupa 2 ani el nu se mai evidentiaza, insa daca persista, are toate sansele ca leziunea sa avanseze. O femeie care vine la control regulat nu are cum sa ajunga la cancer de col. Este foarte important controlul, iar testul Papanicolau este o analiza simpla, ce se poate face in cadrul oricarui examen ginecologic,” imi explica dr. Dorobantu.

Infectia cu HPV si cancerul de col uterin: iti dai seama cand le ai?

Un amanunt foarte important este modul in care iti poti da seama daca ai sau nu o astfel de infectie si mai ales daca exista simptome care iti pot sugera cancerul de col sau infectia cu HPV. „Semnele cancerului de col uterin sunt tardive, de exemplu sangerarea la contactul sexual, secretii cu miros modificat, insa acestea apar doar in fazele foarte avansate. Semne care arata o infectie cu HPV sunt condiloamele, cauzate de tipurile de HPV cu risc oncogen scazut,” spune medicul ginecolog.

Viata sexuala a unei femei cu HPV?

Am intrebat-o pe Dr. Dorobantu, medic primar obstetrica ginecologie, cum decurge viata sexuala a unei femei dupa ce afla de o infectie cu HPV. „In principiu, trebuie sa stie ca daca o persoana are HPV, ea poate transmite infectia si altora, in special prin contact sexual. Prezervativul reduce riscul de transmitere,” explica ea.

Infectia cu HPV si cancerul de col uterin: ce ar trebui sa mai stii

Dr. Magdalena Dorobantu, medic primar obstetrica ginecologie, are cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont:

„Se poate sa ne protejam impotriva cancerului de col, inclusiv prin vaccinare!”

„Este important sa nu uitam sa venim la control!”

Foto: Shutterstock.com