5 probleme gastrointestinale cu care e posibil sa te confrunti in timpul sarcinii

1
De Teodora Tirca
19 dec. 2018

Problemele digestive nu sunt niciodata distractive, insa in timpul sarcinii sunt normale pentru majoritatea femeilor. E bine sa stii de pe acum la ce sa te astepti.

Sarcina te poate face sa te simti ca si cum te afli intr-un corp strain, pentru ca se produc atat de multe schimbari la nivel fizic… care se influenteaza unele pe altele, incat e posibil sa intri in panica la fiecare noua modificare a corpului tau. Insa majoritatea sunt absolut normale, asadar nu trebuie sa te ingrijorezi – trebuie doar sa incerci sa faci aceasta perioada mai usor de traversat.

Iata cele cinci probleme gastrointestinale care e posibil sa-ti dea batai de cap in timpul sarcinii.

1. Greata si voma

Cea mai comuna problema gastrointestinala este starea de voma, mai ales in primele stadii ale sarcinii. Nu e ceva ce poate dauna sarcinii, insa e o experienta destul de neplacuta. Este supranumita „raul de dimineata”, insa Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor tine sa mentioneze ca poate aparea in orice perioada a zilei.

Daca te confrunti cu aceasta problema, sunt cateva masuri de precautie pe care le poti lua. Renunta la mancarurile foarte fluide si consuma mai multa paine prajita, evita mirosurile care nu-ti plac si evita portiile mari. Consuma mai degraba mese mici si dese.

2. Constipatia

E posibil ca mersul la toaleta sa fie dat peste cap din cauza hormonului numit progesteron, afirma Kyle Staller, medic gastroenterolog, pentru Self.com. „Acesta schimba modul in care colonul se contracta, ceea ce incetineste intregul proces de digestie. Practic, mancarea se misca mai incet prin colon, care va acumula multe reziduuri, facand mersul la toaleta mai dificil”, explica medicul.

Staller iti recomanda sa faci schimbari in alimentatie, adica sa consumi mai multe fibre decat de obicei, insa sa cresti treptat aportul – altfel, s-ar putea sa experimentezi gaze si balonare severa. De asemenea, bea multa apa – hidratarea e esentiala mai ales in cazul constipatiei. Si compotul natural de prune te va ajuta.

3. Hemoroizi

Nimeni nu vrea sa se confrunte cu aceasta afectiune, insa este comuna in timpul sarcinii. Se manifesta prin vene inflamate in zona inferioara rectala si anus si are loc din cauza presiunii pe care sarcina o creeaza.

„Hemoroizii nu sunt o prooblema usoara: pot crea disconfort foarte mare, mancarime, iritatie, sangerari si durere in zona”, spune Daniela Jodorkovsky, medic gastroenterolog. Pentru a calma disconfortul, apeleaza la bai calde si unguente de la farmacie, pe care ti le poate prescrie medicul tau.

4. Reflux gastroesofagian

Acest lucru se intampla atunci cand acidul din stomac urca la esofag, acel tub care conecteaza stomacul cu cavitatea bucala, explica specialistii. E neplacut, pentru ca acidul gastric iti va irita tesutul esofagian, creand senzatia de arsura, durere in piept, dificultate la inghitire, tuse cronica, laringita si chiar probleme de somn.

Refluxul esofagian este mai des intalnit in timpul sarcinii din cauza progesteronului, care face ca sfincterul esofagian sa se relaxeze si sa permita acidului sa „calatoreasca” spre zone interzise. „Si fatul pune presiune pe stomac, impingand sucul gastric in sus”, adauga Dr. Staller.

Mananca mese mici si dese si elimina acele alimente care agraveaza refluxul (prajelile, alimentele picante, citricele si ciocolata).

5. Calculi biliari

Calculii biliari sunt bucatele de lichid digestiv intarit care se formeaza in vezica biliara, un organ micut in forma de para, situat in partea dreapta a abdomenului, chiar sub ficat. Vezica biliara gazduieste acest lichid digestiv numit bila, care este eliberat in intestinul subtire, pentru a ajuta la munca cruciala de dizolvare a alimentelor.

Poti sa suferi de calculi biliari fara sa-ti dai seama, iar simptomele includ durere severa brusca in partea dreapta a abdomenului, durere intre omoplati, greata si stare de voma.

Acestia apar din cauza estrogenului, care mareste productia colesterolului HDL, un component al bilei. E important sa vorbesti cu medicul cat mai curand posibil daca banuiesti ca ai putea avea aceasta afectiune.

Foto: Shutterstock.com