Greselile majore pe care le faci in relatia de cuplu cand suferi de anxietate

1
De Alice Moisescu
21 dec. 2018

Ce se intampla atunci cand crestem intr-o familie disfunctionala? Sau intr-o familie privata de iubire, de afectiune, de dragoste? Apare anxietatea afectiva…

Ce este anxietatea afectiva? Anxietatea poate fi tradusa ca o stare vaga de neliniste, de apasare, de tensiune sau de teama. Iti poate aduce numeroase neajunsuri la nivel personal, individual, dar si in viata de cuplu, avertizeaza specialistii.

Ce greseli poti face in relatia de cuplu cand suferi de anxietate?

Esti vesnic nemultumita

Daca suferi de anxietate, cel mai probabil vezi totul gri. Astfel ca, poate pe fondul celor mai mici neintelegeri de cuplu, vei tinde sa dramatizezi, sa exagerezi orice situatie un pic mai dificila. Iar aceasta atitudine negativa va avea, implicit, o influenta nociva asupra relatiei tale de iubire.

Esti reticenta la tot ce inseamna nou

Atunci cand nu imbratisezi schimbarea sau spontaneitatea, pot aparea probleme in cuplu. Mai ales daca partenerul tau este deschis catre schimbari neprevazute sau neplanuite.

Te-ai gandit vreodata ca poate situatiile noi, schimbarile de program de ultim moment pot aduce momente placute in doi? De ce le-ai pierde?

Esti tot timpul nelinistita si agitata

Se spune ca nelinistea este o bariera majora in calea intimitatii de natura emotionala. Te-ai gandit vreodata ca partenerul nu se poate deschide in fata ta sau nu indrazneste sa impartaseasca cu tine griji ce il framanta, tocmai din acest motiv? Pentru ca te vede pe tine agitata, nelinistita? Si ca se gandeste ca te-ar impovara?

Intr-o relatie vorbim de doi. De sprijin si sustinere reciproca.

Simti disconfort, ii aduci si lui disconfort

Persoanele anxioase afectiv ii induc si partenerului aceasta stare emotionala negativa. Fie asta, fie apeleaza la comportamente exagerate: isi suna frecvent partenerul in timpul zilei, il asalteaza cu mesaje de grija, daca este bolnav insista sa mearga la doctor, sa isi faca analize etc. Chiar daca intentia este una buna, pe termen lung partenerul se poate simti sufocat, controlat, tratat ca un copil. Iar lucrurile acestea pot avea consecinte grave asupra relatiei in timp.

Esti total absenta in intimitate

Si viata sexuala are de suferit. Daca atunci cand faceti dragoste, nu esti prezenta, ci reflectezi la orice altceva, ai ganduri distructive sau imagini negative cu privire la diverse aspecte din viata voastra, pasiunea va muri. Cum sa ajungi la placere, la extaz, daca tu te lasi sufocata de griji, de ganduri negre?

Manifesti nesiguranta

Un comportament posesiv si gelos nu ne raneste doar partenerul, ci si pe noi insine. Verificarea telefonului, urmarirea, certurile iscate din senin atunci cand ti se pare ca se uita la alta femeie… toate acestea sunt comportamente pe care le poti evita. O atitudine posesiva nu poate conduce decat la amplificarea conflictelor. In schimb, temperarea poate conduce catre incredere si siguranta de sine.

Ai nevoie in permanenta de confirmari

Atunci cand nu esti sigura pe tine, da, ai nevoie de confirmare, de validare. Chiar daca partenerul iti va spune de sute de ori ca esti frumoasa si inteligenta, iti va fi greu sa crezi acest lucru. Trebuie sa te straduiesti sa te simti bine cu tine, doar asa poti imbratisa pe deplin iubirea si afectiunea oferita de partener.

De asemenea, este important sa nu evaluezi fiecare gest, fiecare miscare a partenerului. Accepta faptul ca nu toti suntem la fel, nu toti ne exprimam iubirea in acelasi mod.

Foto: Shutterstock.com