Cand vine menstruatia, in mod normal
Daca nu stii cate zile trebuie sa fie intre menstruatii si te intrebi daca experienta ta este una care ar trebui sa te puna pe ganduri sau nu, se pare ca sangerarile bilunare nu sunt chiar atat de anormale, relateaza cei de la Women’s Health.
Ce inseamna ciclu regulat
“Ciclul menstrual are loc la fiecare 21-35 de zile si poate dura intre 2 si 7 zile”, explica Lakeisha Richardson, specialist in obstetrica si ginecologie.
Deci perioada menstruala se afla la limita minima a spectrului, atunci e posibil sa ai doua menstruatii intr-o luna, fara ca asta sa insemne ca suferi de o problema de sanatate. In plus, specialistul avertizeaza la 40-60% dintre femei experimenteaza menstruatii neregulate de-a lungul vietii.
Iar daca te afli printre ghinioniste, e important sa stii ca “sangerarile neregulate pot avea diferite implicatii, in functie de varsta, istoric medical, dar si familial. Deci e important sa vorbesti cu medicul tau ginecolog pentru a lamuri situatia in cazul in care sangerarile devin ingrijoratoare”, sfatuieste Alyssa Dweck, specialist in obstetrica si ginecologie si autoarea cartii The Complete A to Z for Your V.
Chiar daca majoritatea motivelor pentru care experimentezi cicluri neregulate sunt absolut benigne, e important sa mergi la medic si sa descoperi cauza.
Iata ce factori pot cauza aceasta problema ingrijoratoare, dar si ce ai putea face pentru o menstruatie regulata:
Cauzele ciclului de 2 ori pe luna
Ai uitat sa-ti iei pilula contraceptiva
E normal sa mai uiti din cand in cand, insa pilulele cu hormoni trebuie luate in fiecare zi la aproximativ aceeasi ora pentru a-si face efectul. Daca le iei haotic, e foarte normal sa experimentezi sangerari neregulate. “Acest lucru se intampla din cauza modificarii bruste a dozei de hormoni”, explica Richardson.
Esti insarcinata
Stiu, ti se pare ciudat: pana la urma, sarcina este semnalata de lipsa sangerarii. Insa unele femei sangereaza neregulat atunci cand raman insarcinate, din cauza dezechilibrelor hormonale, spun specialistii. E un fenomen foarte comun, mai ales in primul trimestru de sarcina, si poate avea loc din diverse motive, printre care exercitiile fizice sau sexul.
Desigur, poti afla destul de rapid daca esti sau nu insarcinata facand un simplu test. Dar incearca sa nu astepti prea mult, pentru ca si sarcinile extrauterine (implantarea ovulului fecundat in afara uterului) pot da sangerari, iar acestea iti pot ameninta viata daca nu sunt depistate la timp.
Suferi de polipi uterini sau fibrom
Afectiunile uterine, precum polipii sau fibromul – leziuni sau tumori benigne pe suprafata uterului – sunt foarte comune si pot avea cauze hormonale. “Polipii uterini se manifesta prin sangerari intre menstruatii, mai ales daca esti activa sexual – atunci cand sunt atinsi, acestia se sparg si sangereaza. Fibromul da simptome precum durere abdominala, balonare, dureri de spate, anemie, durere in timpul sexului si sangerare spontana”, explica Richardson.
Mergi la medic pentru o ecografie sau o histeroscopie pentru a descoperi cauza exacta si a opri sangerarile.
Ai o infectie in zona intima
Infectiile vaginale si cervicale sunt extrem de stresante din mai multe motive, insa pot cauza si sangerari neregulate. Inflamarea cervixului, cauzata de infectii precum trichomonas sau vaginoza bacteriana, poate duce la sangerari suspecte. “Infectiile cu transmitere sexuala trebuie tratate imediat, pentru ca cercetarile au descoperit ca acestea pot inlesni contractarea unor virusuri mai agresive, asa cum este HIV”, avertizeaza Richardson. Asigura-te ca partenerul tau este exclusiv inainte de a renunta la prezervativ, iar daca nu esti intr-o relatie serioasa, nu te expune riscurilor sexului neprotejat.
Foto: Shutterstock.com