Am citit foarte mult in ultimii ani despre impactul major pe care-l au alimentele (mai ales cele lipsite de nutrienti) cu care alegem sa ne hranim. In trecut, cand aveam o stare proasta sau eram pur si simplu stresata, obosita, anxioasa sau deprimata, ma „vindecam” mancand.
Problema era ca alegeam cele mai nepotrivite alimente (inghetata, covrigi sarati sau orice alt „rasfat” de care-mi era pofta) pentru a-mi imbunatati starea de spirit, nestiind ca nu fac decat sa inrautatesc lucrurile si sa sfarsesc prin a ma simti si mai rau.
Dar adevarul este ca fericirea trece intr-adevar prin stomac, dupa cum va spuneam si in titlul acestui articol, si sunt alimente care chiar iti dau o stare de spirit mai buna. Eu am testat multe de-a lungul timpului si acestea 8 sunt cele care ma ajuta cel mai mult.
Un mic dejun echilibrat
Efectele asupra starii de spirit incep dimineata: la micul dejun. Mie cel putin asa mi se intampla. Daca astept prea mult inainte de a servi micul dejun sau gust tot felul de lucruri pe ici pe colo, ma enervez mult mai usor si nivelul meu de energie are de suferit pe tot parcursul zilei. Un mic dejun echilibrat imi pregateste corpul si mintea pentru intreaga zi. Mie imi place sa consum multe fibre (zmeura, cartofi dulci, seminte de chia, avocado), ceva proteina slaba (iaurt, oua) si grasimi nesaturate pentru a echilibra consumul de carbohidrati integrali. Pe langa o stare de spirit mai buna, un mic dejun echilibrat si regulat imbunatateste memoria, energia si calmul.
Ceai verde
Daca ai o zi grea, o cana de ceai cald iti calmeaza nervii si te ajuta sa te relaxezi. Eu optez pentru ceai verde, pentru ca are in compozitie aminoacidul L-teanina, care reduce simptomele de depresie si anxietate, si un pic de cofeina, dandu-mi energie fara sa ma agite prea tare.
Stridii
Stridiile au reputatia de alimente cu efect afrodiziac, dar beneficiile lor depasesc bariera dormitorului. Stridiile sunt bogate in zinc, un nutrient care nu se gaseste in corp si pe care trebuie sa-l consumam zilnic. Deficienta de zinc este legata de aparitia depresiei, dar consumul regulat de alimente bogate in zinc te scapa de anxietate, agitatie si neliniste. Zincul imbunatateste si calitatea somnului, lucru esential pentru o stare buna pe tot parcursul zilei. Daca nu-ti plac stridiile, zinc mai gasesti si in nuci caju, oua, carne de vita, fasole verde si naut.
Ciocolata neagra
Ciocolata neagra are o multime de beneficii arhi-cunoscute. Dintr-un studiu realizat de Centrul de Cercetari Nestle din Elvetia am aflat ca un pic de ciocolata neagra consumata zilnic timp de doua saptamani reduce nivelul de cortizol si alti hormoni ai stresului. In plus, ciocolata neagra contine antioxidanti care sprijina sanatatea sistemului imunitar, lucru esential pentru productia serotoninei, hormonul fericirii.
Somon salbatic
Acizii grasi omega 3 modifica in bine starea de spirit si cel mai bun mod de a te bucura de acesti nutrienti minunati e sa consumi somon salbatic ori de cate ori ai ocazia. Expertii spun ca proprietatile antiinflamatoare ale acestuia ajuta la reducerea simptomelor de depresie.
Afine
Contin mai multi antioxidanti decat orice alt fruct sau leguma si ajuta la activarea cailor neuronale din creier asociate cu reglarea celulara si gandirea. Gratie unui tip de antioxidanti numiti flavonoizi, afinele iti redau starea de spirit buna, imbunatatesc memoria si protejeaza creierul de imbatranire prematura.
Legumele verzi
Aproape jumatate din romani nu consuma suficient magneziu, un mineral esential pentru cresterea nivelului de energie (relaxeaza muschii si sprijina functiile cognitive) si imbunatatirea starii de spirit (regleaza presiunea arteriala). Legume verzi precum spanacul sau sfecla elvetiana il contin din belsug. Il mai gasesti si in fasole si linte, migdale, avocado si seminte de dovleac.
Iaurt grecesc
Calciul joaca un rol major in buna functionare a organismului. De fapt, deficientele de calciu cauzeaza depresie, anxietate, iritabilitate si schimbari de dispozitie. Alte alimente bogate in calciu: sardine, varza kale si migdale.
Foto: Alex Rosieanu