Atunci cand secretia de melanina scapa de sub control, apar petele pigmentare, cunoscute sub diferite nume: pete de soare, de varsta, pistrui, lentigine sau in cazurile cele mai grave, melasma. Factorul hormonal detine un rol important in aparitia petelor pigmentare. Ele nu tin musai cont de tipul de ten, aparand atat la femeile cu ten inchis, cat si la cele cu tenul deschis, spun specialistii.
Apar frecvent pe tenul femeilor insacinate sau al acelora care iau pastile contraceptive ce contin o combinatie de hormoni.
Localizarea lor cea mai frecventa este la nivelul fetei, decolteului, spatelui, bratelor si mainilor. Insa, in cazuri extrem de rare, acestea pot aparea si la nivelul coapselor sau al gambelor.
Varsta, are, intr-adevar, un rol important in aparitia acestor pete pigmentare. Imbatranirea pielii, dar si neglijarea protectiei solare poate provoca in timp pigmentarea fetei si a mainilor.
Incerci sa scapi de petele pigmentare? Acest ingredient va fi aliatul tau de frumusete
Vestea buna este ca exista solutii in eliminarea petelor pigmentare atat de inestetice. Iata ce trebuie sa faci daca si tu te confrunti cu aceasta problema:
1. Exfoliaza-ti bine pielea
Daca vrei un ten luminos si sanatos, trebuie sa scapi de celulele moarte. Iar cea mai buna metoda pentru acest lucru este exfolierea. Poti apela la cea chimica, profesionala sau la cea facuta chiar de tine acasa, cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.
Cat despre folosirea unui produs din comert, studiile dermatologice au demonstrat ca cel mai eficient ingredient care ajuta la minimizarea petelor pigmentare este acidul lactic. Aplica, asadar, un serum concentrat cu acid lactic pe pielea proaspat spalata in fiacare seara sau cat de des il tolereaza tenul tau.
2. Foloseste serumuri si creme de hidratare
Alege produse destinate depigmentarii pe baza de hidrochinona, un compus organic aromatic care inhiba local productia de melanina, si aplica-le cu grija pe piele, conform prospectului.
8 serumuri care te scapa de petele pigmentare (pentru orice buget)
3. Foloseste protectie solara
Crema de protectie solara ar trebui folosita in fiecare zi. Specialistii in dermatologie recomanda folosirea celor cu SPF30+ sau mai mare. Pentru rezultate maxime, crema trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de a iesi din casa.
4. Ai grija la alimentatie
Nu uita ca alimentatia este cea mai importanta pentru intreg organismul nostru. Alimentele bogate in betacaroten si alte carotenoide, de pilda licopenul, ar putea ajuta pielea sa se protejeze in mod natural de radiatiile solare.
Alimentele recomandate de medicii dermatologi sunt morcovii, cartofii dulci, dovleceii, caisele, mazarea, rosiile, spanacul, broccoli sau mango.
5 ingrediente din bucatarie care te scapa de petele pigmentare
Foto: Instagram – Jessica Clements