Despre oricare dintre ele ar fi vorba, pot paria ca esti in cautarea unor solutii care sa livreze rezultate vizibile si de durata, insa e totusi necesar sa facem o distinctie intre ele.
Cuperoza este o reactie a pielii fetei, caracterizata printr-un aspect rosiatic, generat de dilatatia unor vase mici de sange. Roseata este de obicei localizata pe obraji, dar si pe barbie sau in jurul nasului. Se activeaza la stimuli precum frigul, consumul de alcool sau de alimente picante.
Spre deosebire de cuperoza, rozaceea este o afectiune cronica, caracterizata prin episoade inflamatorii si aparitia de papule, pustule si teleangiectazii (vase de sange vizibile) la nivelul obrajilor, barbiei si nasului.
Aceste afectiuni dermatologice apar dupa varsta de 30 de ani, in procent mai mare la femei.
Presiunea de a arata perfect
Pentru foarte multe femei, aceste afectiuni nu se manifesta doar printr-o roseata inestetica. Rozaceea, de exemplu, se poate manifesta si prin mancarime, eruptii asemanatoare cu acneea, iritatii ale ochilor si chiar piele ingrosata.
E absolut normal sa te simti disperata si sa cauti modalitati de a scapa definitiv de problema, insa atunci cand solutiile se lasa asteptate, vei recurge la una temporara: acoperirea prin machiaj. Insa specialistii avertizeaza ca machiajul in straturi groase poate inrautati aceste afectiuni, pentru ca pielea nu va mai putea sa respire.
Fii atenta la stimulii care activeaza roseata si inflamarea pielii
Daca suferi de una dintre aceste afectiuni, este important sa elimini stimulii externi care inrautatesc aspectul tenului. Asta inseamna ca trebuie sa renunti la consmul de alcool, sa folosesti lotiuni de curatare foarte blande, fara parfum, si sa ai grija ca pielea ta sa fie optim hidratata in fiecare zi, insa, din nou, foloseste variante cat mai naturale, fara parfum si parabeni.
Care este cel mai bun tratament?
Din pacate, cremele si tratamentele topice nu au efectul scontat sau acesta este doar temporar. Studiile clinice au aratat ca singurul tratament eficient, care imbunateste dramatic aspectul pielii ce sufera de cuperoza sau rozacee este tratamentul cu laser.
Specialistii de la Derma Expert sunt de acord ca pentru leziunile vasculare, cele mai eficiente vor fi intotdeauna procedurile prin laser, care sa actioneze asupra vaselor de sange. Acestia au acum la dispozitie metode inovative de distructie non-invaziva a retelei vasculare vizibile la nivelul fetei cu unul dintre cele mai performante echipamente laser, numit VBeam Perfecta.
In ce consta tratamentul laser pentru cuperoza?
Aparatul laser Vbeam este recomandat pentru ca are cel mai ridicat standard in tratarea leziunilor vasculare, oferind rezultate foarte bune fara efecte secundare. Tehnologia micropulsului ii permite medicului dermatolog sa actioneze tintit asupra retelei vasculare fara a atinge tesutul periferic si restul pielii, crescand astfel eficacitatea interventiei si reducand timpul de recuperare al pacientului, disconfortul fizic fiind si el minimizat.
Cum actioneaza, mai exact laserul VBeam?
Laserul VBeam determina coagularea sangelui si iritatia peretelui vaselor sanguine mici prin caldura intensa degajata care determina inchiderea acestora. In timpul tratamentului este utilizata o lungime de unda prestabilita pentru a tinti si distruge capilarele si vasele sangvine cutanate nedorite, lasand intacte tesuturile normale din jur.
Hemoglobina continuta de celulele rosii din sange absoarbe energia luminoasa generata de laserul VBeam, iar caldura eliberata local determina distrugerea peretilor vaselor si coagularea sangelui, strict in regiunile tratate.
Cum se va prezenta pielea ta dupa tratament?
Dupa tratamentul cu laser, pielea ta va fi mai rosie decat de obicei, insa se va calma in cateva ore. Odata ce vasul de sange este distrus prin actiunea laserului, rezultatele favorabile se vor mentine ani de zile.
In functie de cat de afectata este pielea ta, sunt necesare 2-4 sedinte repetate la interval de 4-6 saptamani. Este strict interzisa expunerea solara inainte de tratament, pe parcursul sedintelor si la o luna post-tratament, pentru evitarea hiperpigmentarii. Medicii dermatologi recomanda folosirea cremelor cu SPF 50+ pe tot parcursul tratamentului.
Tratamentul cu laser nu este potrivit oricui
Inainte de tratament, vei avea o discutie cu medicul dermatolog, care trebuie sa se asigure ca tratamentul cu laser nu prezinta niciun pericol pentru tine, avand in vedere ca unele afectiuni sunt incompatibile cu acesta. De exemplu, daca suferi de epilepsie, lupus eritematos, alte boli fotosensibilizante, porfirie, iei medicamente sau antibiotice fotosensibilizante (Isotretinoin, Doxiciclina, Minociclina) sau mergi la solar, nu poti face tratamentul cu laser. De asemenea, daca esti insarcinata sau alaptezi, acest tratament este complet interzis.
Daca crezi ca acest tratament ar putea fi solutia problemelor cu care te confrunti, poti face o programare pentru o consultatie gratuita cu unul dintre medicii dermatologi Derma Expert by Elōs, care iti vor recomanda un protocol personalizat de tratament, in funcție de nevoile pielii tale.
Foto: Shutterstock.com