In trecut, femeile credeau ca sufera din pricina unor simple crampe abdominale. Unele se gandeau ca mintea le joaca feste sau ca au depus prea mult efort. Din fericire, in prezent, afectiunea este tratata cu maxima atentie si diagnosticata cu acuratete. Sindromul premenstrual si durerile din perioada critica pot fi, de fapt, un semnal de alarma. Ce este endometrioza si de ce modul cum se manifesta ne induce in eroare? Pentru aceste intrebari au raspunsuri cei de la health24.com.
Ce este endometrioza – detalii medicale
Lunar, estrogenii si alti hormoni provoaca ingrosarea endometrului (invelisul uterului), care se imbiba cu sange. In caz de endometrioza, vorbim despre desprinderea unor bucati din invelis, care migreaza in afara lui. Acestea se prind de ovare, ligamente uterine, intestine sau alte tesuturi abdominale. Bucatile desprinse pot forma chisturi sau alte afectiuni in aceasta zona. Ingrijorator este ca endometrioza este principala cauza a infertilitatii. Sunt multe femei care nici nu stiu ca sufera de aceasta boala, deoarece ea se poate manifesta si asimptomatic.
Semnele dupa care poti suspecta boala
Daca te confrunti in ultima perioada cu crampe menstruale intense, care incep inainte de ciclu si ajung la maximum de intensitate dupa terminarea lui, e semn ca lucrurile nu sunt tocmai bune. Sangerari menstruale abundente, deseori insotite de cheaguri mari, greata si stari de voma inainte de ciclu, sunt alte simptome care pot anunta endometrioza. De asemenea, scaune cu sange, constipatie si dureri ascutite in timpul actului sexual, in orice perioada a lunii, trebuie sa te indrume spre cabinetul medicului specialist. Mai mult decat atat, daca incerci sa concepi de peste doi ani un copil, e cazul sa pui problema dezvoltarii endometriozei.
Modalitati de tratament eficiente
Dupa stabilirea diagnosticului, tratamentului endometriozei poate incepe cu medicatie care poate diminua durerile si disconfortul. Administrarea pilulelor cu hormoni pot incetini cresterea celulelor endometriale si chiar preveni dezvoltarea altora. Insa aceasta nu este o solutie permanenta. Daca incerci sa ramai insarcinata, este posibil ca inainte sa ti se dea unda verde la concepere sa fii supusa unei operatii. Interventia chirurgicala este necesara pentru a indeparta bucatile desprinse din endometru. Desi statisticile arata ca femeile cu endometrioza raman gravide in proportie de pana la 70%, noile cercetari indica un risc mai mare de complicatii in timpul sarcinii.
Cert este ca tratamentele moderne, medicamentoase ori chirurgicale, sunt recomandate in functie de varsta, de severitatea simptomelor si de dorinta de a concepe copii.
Foto: Shutterstock.com